Haberin İngilizcesi için tıklayın
"FETÖ medya yapılanması" davasında tahliye edilldikleri gün gözaltına alınan 13 kişi hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün başladı.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılananların 13’ü de duruşmada hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Taner Akıncı, üye hakimler Emre Efe Şimşek ve Özlem Atuk Şimşek yerlerini aldı.
Sanıklardan Bünyamin Köseli’nin avukatı olmadığı için yazı yazılmasına karar verildi. Atilla Taş, eşinin adresinin değiştiğini bildirerek “Tahliye verirseniz, yerimiz yurdumuz belli olsun da” dedi.
Duruşmada Cihan Acar, Abdullah Kılıç, Bünyamin Köseli ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu savunma yaptı. Dava yarın saat 10.00'da devam edecek.
Davada Atilla Taş (kapatılan Meydan gazetesi yazarı), Gökçe Fırat Çulhaoğlu (Türk Solu Gazetesi başyazarı), Yakup Çetin (kapatılan Zaman gazetesi muhabiri), Bünyamin Köseli (kapatılan Zaman gazetesi muhabiri), Cihan Acar (kapatılan Bugün gazetesi muhabiri), Abdullah Kılıç (Habertürktv yayın yönetmeni), Oğuz Usluer (Habertürk TV Eski Haber Koordinatörü), Hüseyin Aydın (kapatılan Cihan Haber Ajansı muhabiri), Murat Aksoy (Yeni Şafak, Taraf eski yazarı), Mustafa Erkan Erkan (Bugün gazetesi haber müdürü), Seyit Kılıç (TRT muhabiri), Yetkin Yıldız (Aktif Haber genel yayın yönetmeni) tutuklu ve Ali Akkuş (Kapatılan Zaman gazetesi genel yayınlar editörü) tutuksuz sanık olarak yer alıyor.
Cihan Acar: Bu dosya tahliyemle, sıfır delille açıldı
Acar, Yeşil Yol filmindeki repliği hatırlatarak “Çok yorgunum sayın heyet” dedi. Acari eğitim, Soma, Suruç ve mülteci ve çevre konularındaki haberlerini hatırlattı. "Hiçbir örgüt adına haber yapmadım, 27 yaşımda cezaevinde girdim 28 yaşımı cezaevinde geçirdim. Hayatım gizli ve saklı değil sonuna kadar şeffaftır. Bu temiz geçmişimle terör örgütü üyeliği ve darbeye teşebbüs ile suçlandım” diye konuştu.
Cihan Acar'ın Savunması: 28 Yaşında Yedi Farklı Nezarethanede Kaldım
Abdullah Kılıç: Haberlerim referans alınmalıydı
Acar’ın ardından Abdullah Kılıç savunma yaptı.
Kılıç “FETÖ’nün tasvir edildiği bölüm benim bu iddianamede hiçbir şekilde olmamam gerektiğini kanıtlıyor. Ben bu iddianamede sanık değil, haberleri referans alınan bir gazeteci olmalıydım” dedi.
Savunmasında ÖSYM 2011 sınav şifrelerinden bahseden Kılıç, bu konudaki 12 haberini hatırlatarak, yolsuzluğu yazan gazeteci olduğunu belirtti. Radikal gazetesinde yer alan haber üzerine dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir’in tepkisini hatırlatan Kılıç, "Savcı, günler sonra hatasını kabul eden ÖSYM’ye karşı değil bana dava açtı. Nedeni de ÖSYM itibarını zedelemekti" dedi.
Köseli, Kılıç ve Fırat Savunma Yaptı
Bünyamin Köseli: Neden tahliye kararıma saygı gösterilmedi?
Kılıç'ın ardından Bünyamin Köseli savunma yaptı.
Köseli, "Neden benim tahliye kararıma saygı gösterilmedi? Cumhuriyet'ten arkadaşlar tahliye edildiler ve sevdiklerine kavuştular. Çok sevindik. Ama biz niye tahliye edilmedik? Biz o gün çok aşağılandık. Biz çıkınca Ege'den Avrupa'ya mı kaçacağız? Benim çıkınca gideceğim tek bir yer var o da ailemin köyü" dedi.
Köseli, Kılıç ve Fırat Savunma Yaptı
Gökçe Fırat Çulhaoğlu: Gülen aleyhine 91 yazı yazdım
Köseli’nin ardından konuşan Gökçe Fırat Çulhaoğlu’nun savunması Mahkeme Başkanı Taner Akıncı’nın “iddianameden sapmamaya çalışın” uyarısıyla başladı.
“Siz Türk Solu Gazetesi’nin başyazarını yargılıyorsunuz ama savcı kimi yargıladığını bilmiyor” diyen Çulhaoğlu, iddianamede Türk Solu Gazetesi’nin “yasadışı” olarak yer aldığını, kendisinin “Türk Solu Gazetesi Sahibi” olarak anıldığını belirterek “Savcı vurdu ve ofsayt oldu. Hiç gol olmayacak zaten” dedi.
Köseli, Kılıç ve Fırat Savunma Yaptı
Ne olmuştu?
31 Mart'ta, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "FETÖ medya yapılanması davasında" Atilla Taş ve Murat Aksoy'un da aralarında bulunduğu 21 kişi tahliye edilmiş, duruşma savcısı 8'inin tahliyesine itiraz etmişti. Tıklayın - Tahliye Edilen Gazeteciler Serbest Kalamadı. Savcının tahliye talebinde bulunduğu ve mahkemenin de tahliye ettiği aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy'un da bulunduğu 13 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aynı gün darbe soruşturması kapsamında gözaltı kararı vermiş, bu kişiler de cezaevinden çıktıktan sonra gözaltına alınarak emniyet müdürlüğüne götürülmüştü. Burada sorgulanan şüpheliler çıkarıldıkları sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanarak yeniden cezaevine gönderilmişti. 21 kişi hakkında tahliye kararı veren 25. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrahim Lorasdağı, hakimler Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim 3 Nisan 2017'de açığa alınmıştı. Tıklayın - Atilla Taş ve Muammer Aksoy Dahil 13 Kişiyle 2'şer Kez Müebbet İstendi Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, 13 kişi hakkında 7 Haziran'da "darbe teşebbüsü" iddiasıyla ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı. İddialarİstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede şüpheliler hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamede, şüphelilerin FETÖ'nün talimatının ardından Bank Asya'da hesap açtıkları veya var olan hesaba yüklü miktarda para yatırdıkları, bazılarının ByLock kullancısı oldukları, bazılarının FETÖ'nün üst düzey isimleri ile telefon irtibatının bulunduğu iddia ediliyor. Ayrıca şüphelilerin 17-25 Aralık sonrası Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlara karşı durdukları ve örgüte destek çıktıkları ileri sürülüyor. |
(EA/BK)