Haberin Kürtçesi için tıklayın
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bugün düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile ilişkilerinde değişikliğe gideceklerini açıkladı.
Deutche Welle’nin haberine göre, Gabriel, Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek dün Berlin'e döndü.
Gabriel, aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu hak savunucularının, tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in ve çevirmen Meşale Tolu’nun serbest bırakılmasını istedi.
Türkiye’de hukuki güvencenin olmadığını belirten Gabriel, sosyal ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirileceğini söyledi. Bu kapsamda Türkiye’ye yönelik Almanya ihracat kredileri, seyahat uyarısının sertleştirileceği ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye mali yardımları yeniden değerlendirilecek.
TIKLAYIN - TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI
Gabriel’in konuşmasından satırbaşları öyle:
“Türkiye NATO değerlerinden uzaklaşıyor”
"Bilmenizi isterim ki, şimdi açıklayacağım konuların hepsi üzerinde, öncesinde hem hükümet hem de muhalefet partileriyle konuşulup görüş alışverişinde bulunuldu.
“Zor dönemlerde de krizlere karşı çözümler de bulduk. Temelinde AB değerleri vardı. Almanya Türkiye'yi hem NATO hem Avrupa ailesi içinde gördü. Ancak Türkiye artık sadece Avrupa değerlerinden değil NATO değerlerinden de uzaklaşıyor.
“Almanya olarak Türkiye'ye hep sabırla yaklaştık, örneğin Nazi benzetmelerine karşı da bu tavrımızı koruduk.
"Almanya'da 3 milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor. Onlar Almanya'nın yeniden inşasında önemli görevler üstlendi. Onlar toplumumuzun bir parçası."
“Türkiye’ye sabrın sonuna gelindi”
Türkiye’ye sürekli sabır gösterdiklerini ve Türkiye'de mantığın yeniden ağır basacağını umduğunu söyleyen Gabriel, bu sabrın sonuna gelindiğini belirtti. 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Gabriel, bu girişimin ardından yaşanan uygulamaların uluslararası hukuk kurallarıyla örtüşmediğini ifade etti.
Türkiye’de binlerce kişinin gözaltına alındığını, kamudan ihraçları ve basına yönelik kısıtlamaları hatırlatan Almanya Dışişleri Bakanı, Türkiye hükümetinin aralarında Alman şirketlerinin de bulunduğu bazı kişi ve kuruluşlara "terör" suçlamasında bulunmasını da eleştirdi.
Gabriel, darbe girişiminin ardından Türkiye'de 22 Almanya vatandaşının gözaltına alındığını ve 9 kişinin hala tutuklu olduğunu belirtti.
Merkel açıklama yapmıştı
Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı açıklamada Steudtner’in serbest bırakılmasını istemiş, her düzeyde girişimde bulunacağını belirtmişti.
Ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı konuyla ilgili istişarelerde bulunmak üzere, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.
En az iki Almanya vatandaşı Türkiye'de hapis
Steudtner ile birlikte en az iki Almanya vatandaşı Türkiye hapishanelerinde bulunuyor. Steudtner'in haricinde, Die Welt muhabiri Deniz Yücel de "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yücel Şubat 2017'den beri mahpus.
Ne olmuştu?
İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 30 saat boyunca haber alınamamıştı. Hak savunucularıyla ilgili gözaltı kararının da gözaltına alınmalarından tam beş saat sonra verildiği ortaya çıkmıştı.
10 kişi hakkında yedi gün gözaltı kararı verilmiş, bu süre daha sonra 14 güne uzatılmıştı.
10 hak savunucusu 17 Temmuz’da adliyeye götürülmüş, savcı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmalarını talep etmişti.
18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) tutuklandı.
İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.(TP/ÇT)
TIKLAYIN - AVUKAT EYÜBOĞLU HAK SAVUNUCULARININ TUTUKLANMA SÜRECİNİ ANLATTI