Haberin Kürtçesi için tıklayın
46 Kürt basını çalışanının yargılandığı KCK Basın davasında sanık gazetecilerin pasaportlarının iptal edildiği ortaya çıktı.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında gazeteciler Davut Uçar, Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Çağdaş Kaplan, Sadık Topaloğlu, Turabi Kişin, Evrim Kepenek, Ayşe Oyman, Selahattin Aslan, Güneş Ünsal, Sibel Güler, Hamza Sümeli ve Çağdaş Ulus hazır bulundu.
Zincir: Hakim müvekkillerimizi fiilen ihbar ett
Duruşma öncesinde, KCK Basın davasına bakan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanan Mahkeme Başkanı Hakan Türkün'ün Emniyet'e müzekkere yazılarak gazetecilerin pasaportlarını Kanun Hükmünde Kararname kapsamında iptal edilmesini istediği ortaya çıktı.
Hakim Türkün'ün bu kararı dün aldığını avukatlar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nden (UYAP) öğrendi.
bianet'e konuşan dava avukatlarından Sinan Zincir, mahkeme başkanın daha önce de aynısını KCK ana davada yaptığını belirtti.
Daha önce müvekkillerinin yurtdışına çıkmasına ilişkin bir mahkeme kararı olmadığını hatırlatan Zincir “Mahkeme Başkanı fiilen müvekillerimizi emniyete ihbar etti, bunlar yurtdışına çıkması sakıncalı kişiler” diye konuştu.
Duruşmadan
Bugün görülen duruşmada ise söz alan Zincir, “Önceki duruşmada adımı tutanaktan çıkarmıştınız, umarım bu defa yapmazsınız” dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Siz iyi niyetle hareket etmiyorsunuz” dedi.
Mahkeme heyeti, dosyanın vasıf ve kapsamı ile heyet değişikliği nedeniyle dosyanın incelenmeye alınmasına karar verdi.
Davaya 13 Ekim'de devam edilecek.
Heyet üç defa değişti
Duruşmanın ardından, davada yargılanan ve dava kapsamında iki yıl hapis yatmış olan gazeteci Çağdaş Kaplan, Twitter'den “KCK Basın Davasi 6 yıldır sürüyor. Türkiye davayla ilgili AİHM'in istediği savunma için 3. kez süre istedi” mesajı paylaştı.
KCK Basın Davasi 6 yıldır sürüyor. Türkiye davayla ilgili AİHM'in istediği savunma için 3. kez süre istedi.
— Çağdaş Kaplan (@KaplanCagdas1) June 20, 2017
Mahkeme heyetinin üç defa değiştiğini vurgulayan Kaplan, ilk heyetin tüm üyelerinin tutuklu olduğuna dikkat çekti
KCK Basın Davası
2011’in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt basınına yönelik yapılan operasyonda 46 çalışan gözaltına alınmış 32’si tutuklanmıştı.
Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı. 32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak ÖYM’ler kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi Şubat’ta Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin'in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi.
Ardından Haziran ayında da gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı çıktı. Gazetecilerin tümü serbest kalırken gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı.
ÖYM'lerin kapatılmasının ardından gazeteciler, davanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvursa da mahkeme AYM sonucunu beklemeden yargılamaya devam etti.
Yargılanan gazetecilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci (özgürlük ve güvenlik hakkı), 3’üncü (işkence yasağı), 10’uncu (ifade özgürlüğü) ve 1’inci (insan haklarına saygı yükümlülüğü) maddeler üzerinden AİHM’e yaptıkları başvuruda mahkeme Türkiye'den savunma istedi. Üç defa savunma tarihini erteleyen Türkiye'nin hala sorulara cevap vermedi.
Davada iddia makamının esas hakkında mütalaasının sunulması bekleniyor. (EA)
Fotoğraf: dihaber