Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel, avukatları aracılığıyla muhabirlik yaptığı Die Welt Gazetesi’ne mektup gönderdi.
Deniz Yücel, Die Welt’te yayınlanan yazısında henüz hakkında bir iddianame dahi olmadan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından “terör destekçisi” olarak suçlanmasına tepki gösterdi.
TIKLAYIN - ERDOĞAN: DENİZ YÜCEL GAZETECİ DEĞİL, TERÖRİST
Hiçbir yere iade edilmek istemediğini de dile getiren Yücel, tek istediğinin adil şekilde yargılanmak olduğunu ifade etti.
Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Deniz Yücel’in Die Welt’te yayınlanan mektubu şöyle:
"Azerbaycan'da Belarus'ta doğal görülebilir"
“Azerbaycan veya Belarus gibi ülkelerde en üst düzey devlet yöneticisinin, tutuklu ancak henüz yargılanmamış bir kişi hakkında açıkça bir yargıda bulunması ve adeta sorumlu savcı ve hakimlere talimat vermesi doğal görünebilir.
“Ancak hukuk devleti ilkelerinin geçerli olduğu medeni bir dünya için ise bu durum garip.
"İade edilmek istemiyorum"
“Hiçbir yere iade edilmek istemiyorum. Türkiye vatandaşı olarak iade edilebileceğim bir adresim de yok.
"Tek isteğim adil bir yargılanma. Davada mevcut Türkiye hukukunun ve evrensel insan hakları ile hukuk normlarının gözetilmesini ve ayaklar altına alınmamasını talep ediyorum.
"Bu ülkede demokrasi mücadelesini takip edeceğim"
“Böyle bir dava sadece beraat kararı ile sonuçlanabilir. Bundan tamamen eminim.
“Cezaevini arka kapıdan değil, girdiğim gibi ön kapıdan terk edeceğim.
“Bu ülkede besbelli gayri meşru bir anayasa değişikliği ile hiçbir surette bitirilemeyen demokrasi, adalet ve özgürlük mücadelesini gelecekte de gazeteci olarak yakından takip edeceğim.”
Ne olmuştu?13 gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevkedildiği mahkemece 27 Şubat 2017’de tutuklandı. Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Yücel'e 2015'te yaptığı Cemil Bayık röportajı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili haberler, Yüksekova ve Cizre haberleri soruldu. Aynı soruşturma kapsamında gazeteciler Diken internet sitesi editörü Tunca Öğreten, DİHABER Diyarbakır Büro Şefi - editör Ömer Çelik ve BirGün Gazetesi İdari Sorumlusu Mahir Kanaat da 18 Ocak 2017'den bu yana tutuklu bulunuyor. Öğreten, Çelik ve Kanat’la birlikte 25 Aralık 2016’da gözaltına alınan DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü E. S. ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan ise serbest bırakıldı. TIKLAYIN - 24 GÜN GÖZALTINDA TUTULAN 3 GAZETECİ TUTUKLANDI, 3 GAZETECİ SERBEST 25 Aralık günü ev baskınlarını haber yapan Sabah gazetesi soruşturma kapsamında Deniz Yücel'in adının olduğunu da yazmıştı. Yücel'in tutuklanmasına çok sayıda ifade özgürlüğü örgütünden tepki geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu açıklamayı yaptı: "Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana ‘Serbest bırakırsanız memnun oluruz’ dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil." |
(EKN)