Haberin Kürtçesi için tıklayın
Şırnaklı Celal Savur, 16 yaşındayken Suriye sınırındaki mayınlı bölgede ağır yaralandı.
Şimdi 28 yaşında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru bugün sonuçlandı.
AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesiyle ilgili yapılan başvuruda, yaşam hakkının etkin soruşturma yapılmaması açısından ihlal edilmediğine hükmetti.
Savcılık: Yaralanan çocuk “sorumlu”
Celal Savur, Şırnak’ta 21 Ekim 2005’te, Suriye sınırına döşenmiş olan mayın sonucu yüzünden ve ellerinden yaralandı. 16 yaşındaydı, ellerini ve görme yetisini tamamen kaybetti.
22 Ekim 2005’te İdil Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda savcılık, “olayda Celal Savur’un sorumlu olduğuna” hükmetti ve takipsizlik kararı verdi.
Kovuşturmaya yer yok (takipsizlik) kararında ayrıca, Celal Savur’un babasının şikayetçi olmadığı da belirtildi.
Mahkeme: Uyarı tabelası vardı
16 Aralık 2005’te Sarur ailesi, İçişleri Bakanlığına tazminat başvurusu yaptı. Başvurularıyla ilgili bir işlem yapılmadı.
Bunun üzerine Diyarbakır İdare Mahkemesine başvurdular. İdare Mahkemesi de başvurularını reddetti.
Mahkemenin 22 Mart 2007 tarihli ret kararında, “mayınların bulunduğu bölgeye düzenli aralıklarla uyarı tabelaları konulmuş olduğu ve alanın dikenli tel ile çevrili olduğu” ifade edildi. Dolayısıyla, 16 yaşındaki Sarur’un bölgeye kendi isteğiyle girerek sorumluluğu da aldığı ve “yaralanmasından kendisinin sorumlu olduğu” ifade edildi.
Danıştay da ailenin itiraz başvurusunu 11 Ekim 2010’da reddedince AİHM’e başvurdular, devletin olayı engellemedeki yükümlülüğünü yerine getirmediğini ve yaşam hakkını korumadığını ifade ettiler.
AİHM ise bugünkü kararında, yaşam hakkını etkin soruşturma yönünden ihlal edilmediğine hükmetti.
10 bin mayın mağduru
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi’nin rakamlarına göre, Türkiye'de, 839 bin anti-personel karamayını, 164 bin 797 adet anti-tank mayını olmak üzere bir milyon 101 bin 389 adet mayın bulunuyor. Savaş artığı patlayıcı maddelerin sayısı ise bilinmiyor.
Mayınlar, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van illerinde olmak üzere toplam 3 bin 174 alanda. Mayınlı alanların büyüklüğü 214 milyon 732 bin 307 metrekare.
Türkiye’de tespit edilen 10 binin üzerinde karamayını mağduru var. (AS)