Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Grup Yorum üyeleri ve İdil Kültür Merkezi’nde işçilik yapan bir kişi dünkü ilk duruşmada tahliye edildi.
TIKLAYIN - GRUP YORUM ÜYELERİ “YEŞİL GÖMLEK”TEN TUTUKLANDI
Grup Yorum’dan ve Ali Aracı, İnan Altın, Selma Altın, Sultan Gökçek, Fırat Kıl, Dilan Poyraz ve Helin Bölek ile birlikte grubun faaliyetlerini sürdürdüğü Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi’nde çalışan ve baskın sırasında müzisyenlerle birlikte gözaltına alınan inşaat işçisi Abdullah Özgün 23 Kasım 2016’da İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştı.
Mahkeme heyeti, savunmaların ardından sekiz tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 13 Haziran 2017’de.
Sanatçılar da destek verdi
Tutuklu yedi müzisyen ve bir işçi ile tutuksuz yargılanan üç inşaat işçisi dün ilk duruşmada, “örgüte üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla hakim karşısındaydı.
Duruşmaya sanatçılar Edip Akbayram, Ferhat Tunç, şair Ataol Behramoğlu, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal, İtalyan sanatçılar Gracia Vanelli, Gianfranco Castellotti de katıldı.
“Bağlamadan suç aleti gibi parmak izi alındı”
İlk duruşmada iddianamenin okunup kabul edilmesinin ardından sanıklar savunma yaptı.
Sanıklardan Selma Altın savunmasında şunları söyledi:
“Mesele sadece bizi gözaltına almak değilmiş öyle olsaydı enstrümanlarımızı parçalamazlardı. Bu kini öfkeyi nasıl açıklayacağız? Neden parçaladıkları enstrümanların fotoğrafı yok dosyada? Suç aleti gibi bağlamamızın üzerinden parmak izi alındı. Kırılan enstrümanlarımızı da savunuyorum burada. Bedel ödeyen enstrümanlarımızdır.
“Bizim silahımız, soluğumuz enstrümanımız. Keşke sanatımızla yargılanıyor olsaydık. Sanatı bitirmenin yolu daha etkili eserler sunmaktır. Bizim yerimiz mahkemeler değil, konser salonlarıdır.
Sanıklardan İnan Altın da “Biz marjinal bir grup değiliz. Milyonları bir araya getiren bir grubuz” dedi.
Müzisyen Dilan Poyraz da “Baskına geldiklerinde yarım saat önce gözaltından çıkmıştım. Tutuklanmamızın nedeni orada olmamız. Orada olmasaydık tutuklanmayacaktık. Bu siyasi bir karardır” diye konuştu.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti dün gece açıkladığı ara kararla tüm sanıkların tahliyesine hükmetti.
Ne olmuştu?
İdil Kültür Merkezi 18 Kasım 2016'da uzun namlulu silahlı polislerce basıldı.
Polisin gösterdiği arama kararında şu gerekçeler yer alıyordu: “Silah ve mühimmat aranması, kültür merkezinde örgüt mensuplarının barındığı şüphesi ve suç delillerine ulaşma.”
Soruşturma dosyasında ise aramanın ardından bulunan “deliller” şöyle sıralandı: “Gaz maskesi, işçilerin çekici, Tavır isimli kültür sanat dergisinin sayıları, Yürüyüş ve Kurtuluş isimli siyasi dergilerin sayıları ile yeşil gömlek ve yeşil pantolonlar.”
Sorguda da işçilere ve Grup Yorum üyelerinin hepsine aynı üç soru soruldu: “Gözaltına alınırken ‘insanlık onuru işkenceyi yenecek’ dediniz mi?”, “Suç delilleriyle ne alakan var?”, “İdil Kültür Merkezi’nde neden bulunuyordun?”
Operasyonda gözaltına alınan yedi müzisyen ile o sırada kültür merkezinin onarımında çalışan bir inşaat işçisi 23 Kasım 2016’da İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
Grup Yorum’dan Ali Aracı, İnan Altın, Selma Altın, Sultan Gökçek, Fırat Kıl, Dilan Poyraz ve Helin Bölek ile inşaat işçisi Abdullah Özgün ve tutuksuz sanıklar, inşaat işçileri Musa Varıcı, Cemil Varıcı, Mehmet Varıcı 1 Mart 2017’de ilk duruşmaya çıktı. (AS)