Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan hakları savunucusu, Helsinki Yurttaşlar Derneği Kurucusu Prof. Dr İştar Gözaydın’ın tutuklanmasıyla ilgili açıklama yapan hak örgütleri, Gözaydın’ın hemen serbest bırakılmasını talep etti.
Gözaydın, 27 Aralık’ta tutuklandı, İzmir’deki Şakran Cezaevi’nde.
İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Yurttaşlık Derneği, bugün yazılı açıklama yayınladı.
Özgürlük ve adil yargılanma hakkı
Açıklamada, Gözaydın’ın insan hakları alanındaki çalışmalarından bahsedildi, tutuklanmasının hukuksuz olduğu dile getirildi:
“Prof. Dr. Gözaydın, akademik faaliyetlerinin yanı sıra sivil toplum faaliyetlerinde de aktif olarak yer alan, Türkiye’de idari yargının yapısı ve işleyişi, dinin toplumsal hayat üzerindeki etkilerini araştırmaya yönelik çalışmalarıyla tanınan değerli bir araştırmacı. Açık Radyo’da yaptığı ‘Haklarımız’ adlı programdan ötürü, 1997’de Sedat Simavi Medya Performansı ödülüne layık görülmüştü.
“Olağanüstü Hal (OHAL), bir darbe teşebbüsünün ardından ilan edilmiş olsa da, hukuktan, temel hak ve özgürlüklerden tümüyle feragat etmeyi beraberinde getiremez.
“Türkiye, gerek mevcut iç hukuk sistemi gereğiyle, gerekse kendi iradesiyle yükümlülük altına girdiği Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi insan hakları sözleşmelerinde yer alan feragat edilemez hak ve özgürlükleri korumakla yükümlüdür. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile adil yargılanma hakkına saygı da bu yükümlülükler arasındadır.
“Bir insanın somut hiçbir delile dayanmadan, sadece birkaç asılsız ihbarla tutuklanarak özgürlüklerinden mahrum bırakılması kabul edilemez. Gözaydın’ın tutukluluk kararı bir an önce kaldırılmalı.”
Ne olmuştu?
Gözaydın, Gediz Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanıyken 21 Temmuz’da idama ve şiddete karşı paylaşımları nedeniyle üniversitedeki görevinden açığa alındı.
Gediz Üniversitesi 22 Temmuz’da yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı.
Gözaydın, 20 Aralık’ta gözaltına alındı, altı gün gözaltında tutulduktan sona 27 Aralık’ta savcılığın tutuklama talebiyle çıkarıldığı İzmir Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanarak İzmir, Şakran Cezaevine konuldu.
Anadolu Ajansı, Gözaydın'ın İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı’nın yürüttüğü “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" soruşturması kapsamında kapatılan Gediz Üniversitesi çalışanlarına yönelik soruşturma kapsamında “"Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklandığı haberini geçti.
AA, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişiden, Gözaydın’ın da aralarında olduğu sekiz kişinin tutuklandığını, sekiz kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını duyurdu.
İştar Gözaydın hakkında
1959 yılında İstanbul’da doğdu. 1977’de Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden, 1981’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1982 yılında aynı fakültenin İdare Hukuku Anabilimdalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1986-1987 yıllarında Fulbright Bursu’yla ABD’de lisansüstü çalışmalarına devam etti. 1986’da Georgetown University International Law Institute’da devam ettiği ABD hukuk sistemi üzerine sertifika programından sonra, 1987’de New York Üniversitesi’nden yüksek lisans; 1991’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden doktora derecesini aldı. 1997’de doçent, 2006’da profesör unvanlarını aldı.
Akademik çalışmaları din ve devlet ilişkileri, Türkiye’nin dış politikasında dinin rolü, dinsel ayırımcılık ve hukuk-siyaset ilişkileri üzerinde yoğunlaştı.
Helsinki Yurttaşlar Derneği kurucu üyesi.
Çok sayıda uluslararası ve ulusal yayını var. Kitaplarından bazıları: Diyanet: Türkiye Cumhuriyeti’nde Dinin Tanzimi, Müslüman Toplum, “Laik” Devlet: Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı, Bir Toplumda Birarada Yaşamak için Akılda Tutulması Gerekenlere Dair El Kitabı.
Akademik çalışmaları dışında, kurucularından olduğu Açık Radyo 94.9’ta 1995’ten beri sürdürmekte olduğu programlarında, son yıllarda Johann Sebastian Bach üzerine yoğunlaşan “Mekanlar ve Çağlar içinde Ses” adlı bir müzik programının yapımcı ve sunuculuğunu sürdürüyordu.
7 Haziran 2015 genel seçimi öncesi cumhurbaşkanının seçimlere gölge düşürdüğünü belirterek siyasi partilere, medyaya, anayasal kurumlara ve hükümete çağrı yapan 76 akademisyen arasındaydı.
Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevinde bulundu.
Gediz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı görevini sürdürürken açığa alındı. Sosyal medyadaki açıklamasında gerekçe olarak “Reteweetlediği iki Diken makalesi, idama ve şiddete karşı çıkan paylaşımlar” gösterildiğini belirtmişti.
Diken’de yer alan habere göre Gözaydın, açığa alınmasıyla ilgili: “İdama ve şiddete karşı durmayacaksak, insan onuruna sahip çıkmayacaksak; biz akademisyen ve insan olarak ne için varız ki?” demişti.
Gediz Üniversitesi 23 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan 667 KHK ile"Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY)"e ait ya da bağlantılı olduğu iddia edildiği” gerekçesiyle kapatılan 15 vakıf üniversitesi arasındaydı. (AS)