Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Dünyanın önde gelen karikatür örgütleri, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, karikatürist Musa Kart’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.
Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı (CRNI), Karikatür Hareketi ve Barış için Karikatür inisiyatifinin ortak bildirisinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2005 ve 2014’te hakaret davaları açtığı Kart’ın bu kez tazminat veya hapis değil, idam cezasıyla karşı karşıya kalabileceği vurgulandı.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, “Bir cumhurbaşkanının uzun süredir düşman kabul ettiği bir kişiden intikam alma girişimine tanık olmaktayız” denilen bildiride, “Hicivli karikatürler çizmek hangi temelde suç kabul edilebilir ve dahi terör eylemi sayılabilir” diye soruldu.
CRNI’nın bildirisinde, tüm demokratik ulusların liderleri, Türkiye hükümetinin bu rotadan cayması ve Cumhuriyet çalışanlarını serbest bırakması için çabalarını ikiye katlamaya çağrıldı.
“Darbe girişiminin Erdoğan’ı mutlu ettiği söyleniyor”
CRNI yöneticisi Dr. Robert Russell, Erdoğan’a haksız yere tutuklanan herkesin serbest bırakılması çağrısında bulunurken şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimini her kesimden yüz binlerce yurttaşını tutuklatarak yanıtladı.
“Olup bitenlerin kendisini son derece mutlu ettiği, zira şimdi tüm düşmanlarından kurtulmak için bir bahanesi olduğu söyleniyor.
“Halbuki, yaşananlar tüm dünyaya yönetiminin başarısız rejim kategorisine girecek kadar kötüleştiğini gösteriyor.
“Kendisini tüm haksız yere tutuklananları, özellikle gazetecileri ve üyemiz Musa Kart’ı derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.”
Ne olmuştu?Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, yazar Hikmet Çetinkaya, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay 31Ekim 2016’da gözaltına alındı. Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya 4 Kasım 2016’da serbest bırakıldı. Yurtdışında olan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay ve gazeteci Can Dündar hakkında da gözaltı kararı çıkartıldı. 11 Kasım’da Türkiye’ye dönen Akın Atalay havaalanında gözaltına alındı ve 13 Kasım’da tutuklandı. Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarları “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”le suçlanıyor. |
(EKN)