Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Adana'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda dün akşam (29 Kasım 2016) saatlerinde çıkan yangında 11 çocuk ve bir yurt görevlisi 12 kişi hayatını kaybetti.
Yangınla ilgili sabaha karşı yayın yasağı getirildi.
19.30 sularında başlayan yangına itfaiyeyle birlikte orman koruma ekipleri de müdahale etti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci hastanelere kaldırıldı.
Üç saatlik mücadelenin ardından yangın söndürüldüğünde içeri giren itfaiyeciler 11 öğrenci ve 1 eğitmenin cesedini buldu.
Cesetler otopsi için Adli Tıp Kurumu’na götürülürken dokuz cenazenin bir ambülansla taşınması dikkat çekti.
Doğan Haber Ajansı'na (DHA) göre yangında hayatını kaybedenler şöyle:
Eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürünün kızı Sare Betül Genç; 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5. sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu ile Cennet Karataş.
Yayın yasağı
Aladağ İlçesi Sulh Ceza Hakimliği'nce getirilen yayın yasağı şöyle gerekçelendirildi:
Adana Aladağ İlçesi Sulh Ceza Hakimliğinin 2016/150 D.İş sayılı kararı ile 29.11.2016 tarihinde Aladağ İlçe Merkezinde bulunan Aladağ Özel Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdunda meydana gelen yangın ve taksirli ölüm olayına ilişkin olayına ilişkin olarak bazın basın ve yayın organlarında yanlış bilgiler verildiği, ölenlerin kimliklerinin yanlış söylendiği, söz konusu yayınların gerek ilçe genelinde gerekse yurt çapında huzur ve güven ortamı ile kamu düzenini bozucu eylem ve davranışlara dönüşebileceği ve yürütülen soruşturmanın akamete uğratılabileceği kanaatiyle yapılan ve yapılacak tüm haberlere tüm yazılı ve görsel basınla internet ortamında 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulmasını ve yapılan yayınların kaldırılmasına karar verilmiştir. Tüm medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunulur.
Elektrik kontağı
Adana İtfaiye Daire Başkanı Fatih Durukan, yangının elektrik kontağından çıktığını söyledi.
Binanın içinin ahşap kaplama, yerlerin de halıyla kaplı olduğuna dikkat çeken Durukan, bu nedenle yangının kısa sürede büyüyüp üst katları sardığını ifade etti.
Belediye Başkanı: Yangın çıkışı kilitli
Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, çocukların ölülerine yangın merdiveni çıkışı bölgesinde ulaşıldığını belirtti.
Büyük olasılıkla yangın merdiveni çıkışının kilitli olduğunu belirten Sözlü, ahşaptan yapılan çatının da yangın yüzünden çocukların üzerine çöktüğünü açıkladı.
Vali: Toplam 34 öğrenci kalıyordu
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, olay yerindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının saat 19.25 civarında çıktığını söyledi.
Yurtta toplam 34 öğrencinin kaldığını anlatan Vali Demirtaş, "Yangında 12 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 11'i öğrenci, biri eğitmen. 22 vatandaşımız da yaralı. İçeridekilerin tamamına ulaştık. İlk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ediyoruz." diye konuştu.
Demirtaş, yaralıların hastaneye kaldırıldığını belirterek, "Yaralılardan durumu ağır olan herhangi kimse yok. Yaralıların bazıları pencereden atlamışlar" ifadesini kullandı.
4 Bakan Adana'da
Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya incelemelerde bulunmak üzere Adana'ya gitti.
“Burası Süleymancıların yurdu”
Yangının çıkmasıyla birlikte yurt binasının önüne gelen ve kızından haber alamadığını söyleyen bir baba, Doğan Haber Ajansı (DHA) kameramanına "Burası Süleymancıların yurdu. Devlet yurdunu yıktılar, çocuklarımızı buraya yerleştirdiler" diye isyan etti.
Süleymancılar Cemaati'nin yurtlarını iki ayrı dernek adı altında açtıkları, bunların "Yurt ve Okul Talebelerine Yardım Demeği" (KOTYD) ve "Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği" (TÇTYD) adı altında faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.
"Tek yurt"Aladağ'da 160 kişilik bir öğrenci yurdu bulunuyordu. Bu yurdun yıkımı ve yerine 300 kişilik öğrenci pansiyonu yapılması için 11 Temmuz 2016'da ihale düzenlendi. İhalenin ardından yıkılan yurdun yerine yapılacak öğrenci pansiyonunun inşaatına 2 Kasım 2016'da başlandı. Al Jazeera Türk’te yer alan habere göre, Aladağ'daki yurt yangınında hayatını kaybeden 5. sınıf öğrencisi Cennet Karataş'ın babası Mehmet Karataş "Burası tek yurttu. Eleştirme şansımız da, başka seçeneğimiz de yoktu" dedi. |
CHP Adana Vekili: Köy okulları kapatılınca…
Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, öğrencilerin geceleri dışarıya çıkmaması için tüm kapıların kilitli bırakıldığına yönelik bir iddianın olduğunu bildirdi.
Türkmen, facianın yaşandığı yurdun tarikatlara ait bir yurt olduğu herkes tarafından bilindiğini ifade ederken, “Takdiri ilahi deyip geçemeyiz” dedi.
Türkmen, köy okullarının kapatılarak köyde yaşayan ailelerin çocuklarını yurtlara teslim etmek zorunda bırakıldığını şu sözlerle aktardı:
“Aladağ’da bulunduğum süre boyunca gezilerimde de gördüğüm üzere ilçede Süleymancı Tarikatı’nın çok güçlü olduğu bilinir. AKP’nin köylerdeki okulları kapatma politikası uzunca bir süredir devam ediyor. Öğretmenler köylerde her şeye rağmen aydınlanmanın sembolüdür. Okulları kapatarak, köylerde yaşayan insanları kendilerini geliştirebilecek yalnızca bir kişiyle baş başa bırakırsınız, o da cami imamlarıdır. Aileler ise yoksullar ve çocuklarını okutmak istiyorlar. Köylerde okul olmaması sebebiyle ilçeye yöneldiklerinde servis problemiyle karşılaşıyorlar. Buna dair bir çözüm de yok. Evlerinde uyuması gereken çocuklar bu sebeplerle yurtlara yönlendiriliyor. Bu aileler yurtlar konusunda mecbur ve çaresizler. Bu iktidarın gerçek bir ayıbıdır. Ölümlerde fiziki olarak kim sorumluysa, o sorumluluk kadar AKP de eğitim politikaları ekseninde sorumludur.” (EKN)
* Fotoğraf: Mücahit Aydın / AA