Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Suriye’nin Halep kentinde çocukların aşılanamaması ve sudan kaynaklanan hastalıklarda artış olduğunu açıkladı.
Kuruluş, çocukların kuşatma ortamında hayat kurtaran temel aşılara ve sağlık hizmetlerine ulaşamadığının altını çizdi.
“Tedavi edilebilir hastalıklar bile öldürüyor”
Halep’teki hastanelerde görev yapan doktorların açıklamasına göre, tedavi edilebilir hastalıklar bile kuşatma ortamında öldürücü olabiliyor.
Hastanelere ve temel sağlık hizmetlerine erişim çok kısıtlı olduğundan, özellikle çocuklarda komplikasyon gelişiminin daha hızlı olduğunun altını çizen Halep İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Hassan Nerabani, bölgede pediyatrik hizmetlerin neredeyse tamamen durduğunu söyledi.
Dr. Nerabani, “Daha önce genişletilmiş bağışıklama [aşı] kampanyalarıyla kapı kapı gezip çocukları çocuk felcine karşı aşılarken, şimdi hiçbir yere adım atamıyoruz. Kuşatma aşıların ve lojistik tedarik malzemelerinin bölgeye girişine engel oluyor” dedi.
“Temiz içme suyuna erişimin olmaması ve su pompalarının bombardımanlarda tahrip olması nedeniyle, çocuklarda ishal, hepatit A ve dehidratasyon gibi ölümcül sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Gıda ve süt sıkıntısı nedeniyle de çok sayıda çocukta yetersiz beslenme belirtileri görüyoruz.”
“Bul halde bir aydan fazla dayanamayız”
MSF’nin Halep'in doğusunda destek verdiği travma hastanesinin yöneticisi Dr. Abu Waseem:
“Burada kuşatma altında olduğumuz için hastaneye gelen tüm hastalarla ilgilenmeye çalışıyoruz. Bazen müdahale edemeyeceğimiz kadar şiddetli beyin hasarlarıyla karşılaşıyoruz. Elimizden geleni yapmamıza rağmen bazı hastaları kurtaramıyoruz.
“Elimizden bir şey gelmediğinde, beş dakika boyunca ölmelerini beklediğimiz oluyor.
“Yeni hastalara yer açabilmek için hastane koğuşlarını günde bir iki kez boşaltmamız gerekiyor.
“Bazen tek bir hastanede bir günde 20 ila 30 ameliyat yaptığımız oluyor.
“Şehir kuşatma altında olduğundan ihtiyaç malzemelerini, ilaçları ve benzini sınırlı kullanıyoruz. Ama son zamanlarda hava saldırıları şiddetini artırdığı için elimizdeki malzemeleri temkinli bir şekilde kullanamadık.
“Daha az ameliyat ve daha az erzak kullanımıyla en fazla üç ay daha devam edebiliriz. Ama bombardımanlar bu yoğunlukta devam ederse, bir aydan fazla dayanabileceğimizi sanmıyorum.”
Beş yılda 5 bin 200 çocuk öldü
MSF ayrıca, son üç haftada Halep’teki bombardımanda en az 321 çocuğun yaralandığını, 114’ünün hayatını kaybettiğini duyurdu.
Halep İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre, ateşkesin sona erdiği 23 Eylül’den bu yana her gün 17 çocuk Halep’te hava saldırıları sonucu yaralandı. Bu veriler, son 48 saatte şiddetini artıran bombardımanları kapsamıyor.
Halep İl Sağlık Müdürlüğü’nün beş yıldır tuttuğu kayıtlara göre de, Suriye Savaşı’nın başladığı 2011’den bu yılın Nisan ayına kadar 5 bin 200 çocuk Halep’te hayatını kaybetti.
MSF’nin Türkiye’deki Suriye Program Direktörü Carlos Francisco, “Savaşı sürdüren tüm tarafların acilen tıbbi ve insani yardımın ülkeye girişine ve kritik durumdaki yaralı ve hastaların güvenli bir bölgeye taşınarak tedavi edilmesine izin vermesini istiyoruz” dedi. (AS)