Haberin Kürtçesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri’nin North Carolina eyaletindeki Charlotte kentinde siyahlara yönelik polis şiddeti protestolarıyla ilgili olarak, Türkiye saatiyle bu sabaha karşı eyalette olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.
OHAL’e gerekçe olarak, göstericilerin polise pet şişe gibi maddeler atması gösterildi ve Vali Pat McCrory, CNN’e yaptığı açıklamada kente Ulusal Muhafızlar’ın çağrıldığını açıkladı.
USA Today’in haberine göre, dün ikinci gününe giren eylemlerde göstericilerden biri vurularak ağır yaralandı, yaşam destek ünitesine bağlandı.
Charlotte-Mecklenburg Polis Departmanı, göstericiyi polisin vurmadığını, göstericilerin birbirlerine ateş ettiklerini ileri sürdü.
Fox’tan Felicia Lawrence, Ulusal Muhafızlar’ın kente girişini görüntüledi:
RIGHT NOW: National Guard arriving in Charlotte. @FeliciaFOX46 @FOX46News #fox46 pic.twitter.com/gHxV7SxC4o
— Felicia Lawrence (@FeliciaFOX46) 22 Eylül 2016
Charlotte kenti yetkilileri, dün eylemde vurulan kişinin öldüğünü açıkladı, dün akşam ise ölmediğini, yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşadığını ifade etti.
CORRECTION UPDATE: Civilian who suffered gunshot wound during protests is on life support, critical condition. Not deceased.
— City of Charlotte (@CLTgov) 22 Eylül 2016
Protestolar da 43 yaşındaki Keith Lamont Scott adlı silahsız siyah ABD’linin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlamıştı.
Polisler pet şişeyle yaralandı
North Carolina Valisi Pat McCrory, Twitter hesabından eylemler sırasında dört polisin hafif şekilde yaralandığını açıkladı. polis merkezi de bu açıklamayı doğruladı, polislerin yaralarının hayati tehlikesi olmadığını açıkladı.
4 officers injured during demonstration. All non- life threatening
— CMPD News (@CMPD) 22 Eylül 2016
McCrory, “şiddetin kabul edilemez olduğunu” söyledi.
Guardian gazetesinin haberine göre, polis iki gündür süren eylemlere plastik mermi ve biber gazıyla saldırıyor, bazı fotoğraflarda göstericilerin kan kaybedecek derece yaralandığı görülüyor.
Belediye Başkanı Jennifer Roberts da “İnsanlara evlerinde kalmalarını, sokaklarını boşaltmalarını salık veriyoruz” dedi.
Polis Şefi Putney, yerel basına yaptığı açıklamada, “Kalabalığı yatıştırmaya çalıştık. Bu dakikaya kadar sabırlı bir şekilde bekledik fakat göstericiler şiddete dönük eylemler gerçekleştiriyor. Polise pet şişe ve benzeri nesneler fırlatıyorlar. Tekrar düzenin sağlanmasının vakti geldi” diye konuştu.
Üniversite öğrencilerinden destek
University of North Carolina’dan öğrenciler de siyahlara yönelik polis şiddeti protestolarına sessiz eylemle destek oldu.
Siyah Öğrenciler Birliği, 200 öğrencinin de eylemleri devam ettirmek adına ne yapılabileceğini konuşmak üzere toplantı yapacağını açıkladı.
Nasıl başladı? |
North Carolina’da eylemler, yedi çocuk babası, 43 yaşındaki Keith Lamont Scott’ın vurulmasının ardından başladı. Keith Scott'ın ailesi basına yaptığı açıklamada, “elinde sadece kitap bulunmasına rağmen polisin onu vurduğunu” söylemişti. Polis Şefi ise Scott'ın, “elinde silah olduğunu ve bırakması çağrısına cevap vermediği gerekçesiyle vurulduğunu” ileri sürmüştü. Olayın ardından yüzlerce kişi Charlotte kentinde “Hands up, don’t shoot” (Eller yukarı, ateş etme) sloganıyla sokağa çıktı. Eylemler tüm ülkeye yayıldı. ABD’de siyahlara yönelik polis şiddeti ise yaklaşık bir yıldır farklı kentlerde “Siyahların Hayatı Değerlidir” (Black Lives Matter) mottosuyla protesto ediliyor. İlk eylemler, Missouri eyaletindeki Ferguson’da 9 Ağustos 2014’te Michael Brown’ın polis Darren Wilson tarafından vurulmasıyla başlamıştı. |
(AS)