Habeirin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesine destek için başlatılan "Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan dokuz kişi ifadeye çağrıldı.
Gazeteci ve bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, gazeteciler Tuğrul Eryılmaz, Hasan Cemal, Hasan Hüseyin Tahmaz ve Dicle Anter, Özgür Radyo Genel Koordinatörü Derya Okatan, kapatılan haberdar.com sitesi Genel Yayın Yönetmeni Said Sefaoğlu, yazar Murat Uyurkulak, HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Çilem Küçükkeleş hakkında açılan soruşturmalara gerekçe olarak, nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları gün gazetede çıkan haberler gösterildi.
Nöbetçi Yayın Yönetmenliği yapan dokuz kişinin 15 gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’na gitmeleri istendi.
"Daha önce savcıya gittik, ifade almadı"
Gazeteciler Eryılmaz ve Mater’in avukatı Meriç Eyüboğlu, aynı soruşturma kapsamında 27 Haziran’da adliyeye gittiklerini ancak savcılığın ifade almadığını hatırlattı ve şöyle konuştu:
“Bir günlüğüne Özgür Gündem eş yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle, bu dönemde gönüllü olarak görev yapan gazeteciler ifadeye çağırılıyordu. Hatta yazın bu gerekçeyle Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin tutuklanmıştı.
“Sonrasındaki süreçte aralarında müvekkillerim Nadire Mater ve Tuğrul Eryılmaz’ın da olduğu 5 kişilik bir ekip olarak, çağrı üzerine ifade vermeye gittik. Hatırlanacağı gibi, o gün bütün hazırlıklar tamamlanmış, kapısının önünde ifade vermek için beklerken, savcı son anda verdiği bir kararla ifadelerin artık savcılıkta alınmayacağını, emniyette alınacağını söyledi ve ifade alınmaksızın geri dönmek zorunda kaldık.
“Bu dönemde çok fazla değişiklik oldu, bir başka savcı, savcı Murat İnam ise tekrar ifade vermek için savcılığa başvurmamız için bir tebligat çıkarmış. Aradaki dönemde herhangi bir yazı tebliğ edilmemişti.
"Yıldırım Türker'in ifadesini almadan dava açtılar"
Avukat Eyüboğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Belirtilen süre içinde gidip ifade vereceğiz. Fakat garip olan, aynı gün çağrılan bir başka arkadaşımız Yıldırım Türker’e ifadesi alınmaksızın dava açılmış olması.
“Özgür Gündem yöneticilerine yönelik tutuklama kararları devam ederken, eş yayın yönetmenlerine ilişkin hukuki sürecin karışıklığı sürüyor. Aynı gün savcılığa çağrılan kişilerin bir kısmına ifadeleri alınmaksızın dava açılırken, diğerleri tekrar ifadeye çağrılıyor.
“Aslında sürecin hukuki değil, politik ilerlediği açık. Bu nedenle atılan her adım kafamızda bir çok soru oluşmasına yol açıyor.
“Nihayetinde yapılan şey gazetecilik faaliyetidir, suç değildir. Ama bu yeni adımla savcının ne tasarladığını önümüzdeki günlerde göreceğiz.”
Ne olmuştu?
Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs’ta Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklandı.
31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı. (ÇT)