Haberin Kürtçesi için tıklayın
İfade vermeye gittiği İstanbul Adliyesi'nde tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen insan hakları savunucusu ve eski Özgür Gündem Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin adli kontrol ile serbest bırakıldı.
Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:
…2014-2016 Mart ayı arasında sembolik olarak Özgür Gündem Gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği sıfatının künyede yer almasını kabul ettiği, bu süreç içerisinde gazeteye ilişkin herhangi bir toplatılma kararının bulunmadığı, fiili olarak genel yayın yönetmenliğinin işini yapmayıp kendi mesleği olarak avukat mesleğini yaptığını beyan etmesi, gazete binasına Genel Yayın Yönetmenliği işini icra etmek amacıyla gidip gelmediği, hatta senede bir iki kez gidip geldiğini beyan ettiği, açılan davaların yoğunluğu göz önüne alınarak Mart ayında işlerinin yoğunluğu nedeniyle künyeden ismini çıkarttığı…
"...şüpheli hakkında tutuklama tedbirine hükmedildİği takdirde şüphelinin mağdur olacağı kanaatine varıldığından şüpheli hakkında adli kontrol tedbirinin yeterli olacağından şüphelinin CMK 100 ve devamı maddeten gereğince tutuklama talebinin reddine, şüpheli başka suçtan tutuklu veya hükümlü bulunmadığı takdirde derhal serbest bırakılmasına..."
16 Temmuz'da Özgür Gündem'in kapatıldığı gün gazete binasının yanı sıra Keskin'in, gazete yazarları Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali'nin, gazete imtiyaz sahibi Kemal Sancılı'nın ve gazetenin yayın Danıma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan'ın evine de baskın yapılmıştı.
Suçlamaları reddetti
Keskin savcılık ifadesinde 27 Mart 2016’ya kadar gazetenin genel yayın yönetmenliğini Hüseyin Aykol ile birlikte yürüttüklerini, o tarihten itibaren de 15 günde bir yayımlanan yazıları dışında gazetede bir görev almadığını söyledi.
“Benim genel yayın yönetmenliğim tamamıyla semboliktir” diyen Keskin, Özgür Gündemin çok sayıda çalışanın faili meçhul cinayetle öldürüldüğünü söyledi. Keskin “Ben bu cinayetler dolayısıyla destek amaçlı, daha doğrusu faillerin bulunması amacıyla bu gazetenin genel yayın yönetmeni oldum” dedi.
Gazetenin yayın politikasını belirlemek gibi bir yetkisi olmadığını söyleyen Keskin, aktif olarak avukatlık yaptığını, gazetedeki yazılarının insan hakları ve kadına yönelik şiddet hakkında olduğunu ifade etti.
Keskin ifadesinde şunları söyledi:
“Ben insan hakları savunucusuyum. Bu yaşıma kadar hiçbir sol örgütün üyesi olmadım. Hakkımda hiçbir zaman terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma açılmadı. Ayrıca gazetede yönetici değilim. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum.”
Savcı Tepe, Keskin’i tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. İstanbl 8. Sulh Ceza Hakimliği Keskin'in adli kontrolle serbest bırakılmasına hükmetti.
Eren Keskin hakkında
Avukat, Özgür Gündem köşe yazarı, Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu kurucusu. 1958, Bursa doğumlu.
Özgür Gündem gazetesi eş yayın yönetmenliği yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) genel başkan yardımcılığı ve İstanbul Şubesi başkanlığı görevlerinde bulundu. Uzun yıllardır hak mücadelesi hareketi içinde.
Keskin, Ocak 2915’te de Mardin’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın babasıyla birlikte öldürülmesiyle ilgili “Devlet 12 yaşında bir çocuğu katledecek kadar vahşi bir anlayışa sahip” dediği için TCK 301’den 10 ay hapse mahkum edildi.
Ayrıca Keskin ve Özgür Gündem’in eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan Mayıs 2016’da “örgüt propagandası” gerekçesiyle toplam 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İki davada Yargıtay’da.
Hakkında açılmış çok sayıda dava da halen sürüyor.
Hak savunucusu olarak çok sayıda ödül aldı: Aachen Barış Ödülü (2004), Theodor Haecker Politik Cesaret ve Dürüstlük Ödülü (2005), Uluslararası İfade Özgürlüğü Ağı (IFEX) 23 Kasım Cezasızlıkla Mücadele Günü'nde cezasızlıkla mücadelede sembol isim (2013). (EA)
* Eren Keskin hakkında ayrıntılı bilgi için Eren Keskin: Makyaj Yapmaya Nasıl Başladım?