Haberin İngilizcesi için tıklayın
Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, tutuklu bulunduğu cezaevinde tek kişilik hücrede kaldığını, su ve ilaçlarının verilmediğini, havalandırmaya çıkarılmadığını duyurdu.
Avukatı aracılığıyla Cumhuriyet’e konuşan Erdoğan, bağırsaklarıyla ilgili sıkıntısı olduğunu, pankreas ve sindirim sisteminin çalışmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Buna karşın beş gündür ilaçlarım verilmiyor. Şeker hastasıyım ve diyabet aşamasına geçmek üzere. Özel bir beslenme gerekiyor ancak sadece yoğurt yiyebiliyorum. Uyumak zorunda olduğum yatağa idrar yapılmış. Astım ve KOAH hastası olmama rağmen hiç havalandırmaya çıkarılmadım. Vücudumda kalıcı hasarlar oluşturacak şekilde muamele yapıyorlar. İnatla direnmesem bu koşullara dayanamazdım.”
"Tutuklanacağımı düşünmedim"
Savcı ile görüşmeden önce avukatlar, “Basın Kanunu’nun 11. maddesine göre yayımlanan yazılardan siz sorumlu değilsiniz, serbest bırakılacaksınız” dediğini aktaran Erdoğan polislerin tavru, suçlandığı yazılardan birinin daha önce de bir dergide yayımlanmış olması, gösterilen yazılar hakkında soruşturma başlatılmamış olması nedeniyle serbest bırakılacağını düşündüğünü söyledi.
“Savcı tutuklanma talebiyle beni sevk ettiğinde avukatlar dahil, hepimiz şoka girdik. Şekerim düştü, baygınlık geçirdim. Mahkemeye girdiğim ilk 15-20 dakikada kendimi hukuk çerçevesinde savundum. Gergindim. Bir anda hukuk ile hiçbir ilgisi olmayan bir dava olduğunu, tepeden gelen bir emir ile tutuklanacağımı anladım. O an tüm korkum geçti. Hiçbir suçum olmadığını çok net anladım.”
Erdoğan hapisten çıkıncı koluna Auschwitz’de kadın mahkumlara zorla yapılan dövmeden yaptıracağını, evinin özel harekat polisi tarafından basıldığı tarih olan 16.8.16’yı yazdıracağını söyledi.
Tutukluluğa itiraz edildi
Öte yandan avukatlar Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'ne verdikleri dilekçeyle Erdoğan’ın tutukluluğuna itiraz etti.
Dilekçede, Aslı Erdoğan'ın tutuklanması kararının, Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Basın Kanunu'na, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarında belirlenen kurallara ve ölçülülük, belirlilik ilkelerine aykırı olduğunu belirten avukatlar Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararını emsal gösterdi.
Avukatlar itiraz dilekçesinde, taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Soruşturma konusu dosya kapsamında, sorgu ve savunmaların tamamlanmış ve delillerin toplanmış olması, yine tutuklama kararının gerekçesinin yetersiz, ölçülülük ve belirlilik ilkesine aykırı olması, kaçma şüphesi bulunmaması, müvekkilin şahsi konumu ve özellikleri göz önüne alınarak yeniden yapılacak değerlendirme ile tutuklama kararının kaldırılmasını, aksi durumda talebimiz hakkında karar vermek üzere dosyanın İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ederiz."
Ne olmuştu?
İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Ağustos'ta Özgür Gündem Gazetesi'ni "örgüt propagandası" suçlamasıyla kapattı.
Gazetenin kapatılmasından kısa süre sonra Özel Harekat Polisi, gazetenin Beyoğlu'ndaki binasına baskın yaptı. Bazı çalışanları kimlik kontrolü sonrası bırakan polis, 22 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında gazete editörleri, genel yayın yönetmeni, ayrıca gazeteye röportaj için gitmiş olan İMC TV muhabirleri de vardı. Gözaltına alınan 22 kişi serbest bırakılırken Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın gözaltı süresi 25 Ağustos'a uzatıldı..
Baskına tepkiler sürerken, gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve yazarı olan Eren Keskin, yazarları Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali, gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan, gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın evlerine de polis baskın yaptı.
Aslı Erdoğan 19 Ağustos'ta tutuklandı. (EA)