Haberin İngilizcesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesinin kapatılıp binasına polis baskını yapılmasının ardından, yayıncı, yazar, gazeteci ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu’nun yasal ikametgahı olan, oğlu Sinan Zarakolu’nun evi de dün basıldı.
Gazetenin eski yayın yönetmenlerinden ve halen yazarı olan Ragıp Zarakolu oğlunun evde olmadığını, polisin kapıyı kırarak içeriye girdiğini ve kitaplarına el koyduğunu açıkladı.
"Bu barbarca davranışı protesto ediyorum"
Zarakolu, sosyal medya sitesi Facebook’tan olayı şöyle duyurdu:
“Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasını ve oğlumun evine yapılan barbarca baskını protesto ediyorum…
“Geçmişte yayın yönetmenliği ve köşe yazarlığı yaptığım Özgür Gündem gazetesi bugün [dün] kapatıldı. Gazete binası polis olduğunu iddia eden bir güruh tarafından basılarak, gazeteci arkadaşlarım darp edilerek gözaltına alındı. Bunlar arasında gazetenin şef redaktörü Zana Kaya, işletme müdürü Davut Uçar ve şair M. Ender Öndeş de var.
“Gazetemizin yayın yönetmenliğini yapan Eren Keskin’in ve köşe yazarı Filiz Koçali’nin evine baskınlar düzenlendi.
“Tatilde bulunan oğlumun evi, yasal ikametgahım olduğu gerekçesi ile bugün öğleden sonra, polis olduğunu iddia eden bir çete tarafından, çelik kapı tahrip olunarak basıldı. Ona hediye ettiğim, tercüme ettiğim, yayınladığım Ermeni; Pontos ve Süryani soykırımı ile ilgili kitaplara el konuldu.
“Bu barbarca davranışı protesto ediyorum.
“Kırk yıl basın davalarında yargılandım… Savcılıktan bana tebligat yapıldı. Ben de gidip yazılarıma her zaman sahip çıkıp, saçma iddiaları yanıtladım… Böyle rezalet görmedim, Doksanların kirli savaş yılları dahil…
“Kazanan barbarlık, ırkçılık ve kitap düşmanlığı değil, hakikat ve insanlık, özgürlük ve demokrasi olacak.”
Gazetenin basılmasının ardından Özgür Gündem'in eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin'in evi de basılmıştı. Gazetenin yazarlarından Filiz Koçali'nin evine de dün baskın yapıldı. Filiz Koçali de Eren Keskin gibi baskın yapıldığı sırada evde değillerdi.
Ragıp Zarakolu hakkında
Ragıp Zarakolu 1948’de İstanbul Büyükada’da doğdu. 1977 yılında eşi Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte Belge, Alternatif ve Alan yayınlarını kurdu.
“Türkiye’de farklı düşünce ve kültürlere saygının Türkiye’de yaygınlaşması” mücadelesini, baskılara, kitaplarına el konmasına, imha edilmesine, ağır para cezaları ve cezaevine girmesine rağmen hiçbir zaman terk etmedi.
Bir süre Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Zarakolu, Kürt sorunu ve Türkiye’deki azınlıkların durumu ile ilgili çalıştı.
Türkiye PEN Merkezi Hapisteki Yazarlar Komitesi, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi başkanlıklarında bulundu. Kürt sorunu ve Türkiye’deki azınlık hakları ile ilgilendi.
İlk kez 1971 yılında Uluslararası Af Örgütü Amnesty International ile “gizli bağlantıları olduğu” iddiasıyla, Vedat Günyol, Tilda Gökçeli, Magdelena Rufer, Sebahattin Eyüboğlu, Çetin Özek, Azra Erhat, Harun Karadeniz, Faruk Pekin, Aydın Engin, Seçkin Selvi ve diğer birçok aydınla birlikte tutuklandı.
1982’de Emil Galip Sandalcı, Arslan Başer Kafaoğlu ile birlikte Demokrat gazetesini yayınladıkları gerekçesi ile gözaltına alındı.
Zarakolu en son 2011’de oğlu Deniz Zarakolu ile birlikte KCK davası kapsamında tutuklandı. Nisan 2012’ye kadar cezaevinde kaldı. Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte yayınladıkları kitaplar, makaleler ve konferansları nedeni ile haklarında 50’nin üzerinde dava açıldı.
Ragıp Zarakolu, 2005’te Norveç Yazarlar Birliği’nin Norveç Kültür Bakanlığı’yla birlikte verdiği “İfade Özgürlüğü Ödülü”ne, 2007’de TGC Basın Özgürlüğü ve TYB Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’ne, 2008’de Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Ödülü’ne, 2011’de Hagop Meghabart Yaşam Boyu Onur Madalyası’na, 2012’de PEN Jeri Laber Uluslararası Yayınlama Özgürlüğü Ödülü, Asur Kültür Ödülü ve Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü’ne layık görüldü. (AS)