Haberin Kürtçesi için tıklayın
İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
Kapatma kararı daha gazeteye tebliğ edilmeden YeniŞafak’ta yer aldı. Kararda yer alan ifadeler şöyle:
“…Özgür Gündem isimli gazetenin sürekli PKK terör örgütü propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiasıyla ile yetkilileri hakkında TCK'nın 302/1, 314/2, 220/2,8, 3713 sayılı yasanın 7/2 maddeleri uyarınca soruşturmaya başlanıldığı anlaşılmış olmakla, anılan gazetenin T.C. Anayasasının 28. maddesinin son fıkası uyarınca geçici olarak kapatılmasına..."
Özgür Gündem Gazetesi editörü Bayram Balcı, kapatma kararının ardından şu tweeti paylaştı:
haberden gerçekten korkan AKP, Gerçeklere yazan gazetemiz Özgür Gündem'i kapattırdı. Gerçekler Karanlıkta Kalmayacak pic.twitter.com/dCtKdDy7gE
— Bayram Balcı (@zerdusti) August 16, 2016
Kaya: OHAL'den fırsat muhalif organlar kapatılıyor
Özgür Gündem Gazetesi'nin kapatılmasına tepki gösteren gazetenin genel yayın yönetmeni Zana Kaya karara tepki gösterdi.
bianet'e konuşan Kaya şunları söyledi:
"Henüz bir tebligat yok. Hükümete yakın medyadan öğrendik. Uzun süredir, Kürdistan'da savaşın başladığı 24 Temmuz 2015'ten beri baskı var. Peş peşe davalar açıldı. Ama 15 Temmuz sonrası OHAL kabul edildi. Bildiğimiz Anayasa, tümüyle rafa kalktı. Böyle ortamda hükümetin muhalif yayınlara yöneleceğini biliyorduk. Bunu fırsatçılık olarak değerlendiriyoruz. Bu karara rağmen her ne bedel ödersek ödeyelim toplumun haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz."
TIKLAYIN - "ÖZGÜR BASIN"IN TUTSAK YILLARI
1992'den bu yana Özgür Gündem
Kürt medyasının simgesi, ilk günlük Türkçe yayın yapan gazetesi Özgür Gündem ise yayın hayatına "Egemenlik kayıtsız şartsız DGM'nindir" manşetiyle 30 Mayıs 1992'de başladı. 94’te kapatıldıktan sonra yargı kararlarından dolayı farklı isimlerle yayın yapmak zorunda kaldı, gazetenin kendi adıyla açılması ancak 2011’de mümkün oldu.
Öldürülen gazeteciler
8 Haziran’da Diyarbakır’da evinden gazeteye giderken muhabir Hafız Akdemir vurularak öldürüldü. 31 Temmuz’da Batman muhabiri Yahya Orhan evine giderken sokak ortasında öldürüldü.
Diyarbakır muhabiri Burhan Karadeniz, 5 Ağustos 199'de Hizbullah tarafından silahlı saldırıya uğrayınca 19 yaşında felç oldu.
Dört gün sonra, 9 Ağustos'ta Urfa’da muhabir Hüseyin Deniz öldürüldü, cinayetten bir Hizbullah üyesi sorumlu tutuldu.
20 Eylül’de Diyarbakır’da Apé Musa lakabıyla tanınan Kürt aydını, gazeteci-yazar Musa Anter JİTEM tarafından öldürüldü.
Başbakan Süleyman Demirel ise gazeteci Hasan Cemal'in bir sorusuna cevaben Ağustos 1992’de “Öldürülenler bildiğimiz anlamda gazeteci değil. Gazeteci kılığında militanlar. Birbirlerini vuruyorlar” demişti.
TIKLAYIN - BİR ZAMANLAR GAZETECİLER ÖRGÜTLÜYDÜ!
TIKLAYIN - GAZETECİ YURTÇU "SEMBOLDÜ"
10 Aralık 1993'te gazetenin İstanbul merkez bürosu basıldı, çalışanları gözaltına alındı. Gazete 14 Nisan 1994’te mahkeme kararıyla kapatıldı. Bu süreçte 683 günlük yayın hayatında toplam 335 gün kapatıldı. 580 sayısının 486’sı hakkında dava açılmış, birçok çalışanı da hapsedilmişti. Gazetenin sorumlu Yazı İşleri Müdürü Işık Yurtçu da bunlardan biriydi.
Özgür Gündem kadrosu, kapatılma kararlarına direnerek farklı isimlerde birçok gazete çıkarttı.
Özgür Gündem'den Özgür Ülke'ye
Özgür Gündem kapatılınca 1994'te yayına başlayan Özgür Ülke’nin üç bürosu 3 Aralık 1994'te bombalandı. İstanbul Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi Ersin Yıldız yaşamını yitirirdi, 20’nin üzerinde çalışanı da yaralandı.
Gazetenin tasfiye edilmesi talimatını dönemin başbakanı Tansu Çiller'in verdiği iddiası basında geniş yer aldı. Özgür Ülke saldırıya rağmen yayına ara vermedi.
KCK basın davası
20 Aralık 2011’de ‘KCK basın komitesi’ operasyonu adı altında Özgür Gündem, DİHA'nın tüm büroları, Demokratik Modernite Dergisi, Etik Ajans ve Fırat Dağıtım'a polis baskınları düzenlendi. Gözaltına alınan 50’ye yakın basın emekçisinin notları, fotoğrafları suç delili sayıldı. Davada son tutuklular yaklaşık 2,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 12 Mayıs 2014’te tahliye edildi. 46 gazetecinin yargılandığı dava hala devam ediyor.
Özgür Gündem'in internet sitesi ise iki defa erişime engellendi. (EA)