Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HSYK'nın açığa aldığı 648 hakim ve savcı için dün gözaltı kararı aldı.
Karar Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında verildi. Bu hakimlerden biri Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı, Diyarbakır Adliyesi Hakimi Muzaffer Şakar.
Şakar uzun yıllardır yargıda Cemaate karşı yıllardır verdiği mücadeleyle biliniyor.
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) hakim Muzaffer Şakar’ın 11 Ağustos'ta gözaltına alınmasına ilişkin bir duyuru yayınladı.
"Muzaffer Şakar'ı tanırız"
Açıklamada CİSST’in Muzaffer Şakar’ı Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nda uzman olarak görev yaptığı yıllardan tanıdığı bilgisine yer verildi. Açıklamada Şakar ile yaptıkları çalışmalardan bahsedildi:
“Hapishanelere yapılan izleme ziyaretlerinde ve derneğimizin düzenlediği etkinliklerde defalarca Muzaffer Şakar ile yan yana gelme imkanımız oldu. Şakar, son olarak Şubat 2016 tarihinde düzenlediğimiz ‘Türkiye’de Mahpus Olmak’ adlı konferansımızın açılış oturumunda ‘Entegre Bir Sistem Olarak Yargılama ve İnfaz’ başlıklı bir konuşma yaptı ve Temmuz ayında yayınladığımız konferans kitabımızda yazısı yayınlandı.”
'Türkiye'de Yargı Yoktur' kitabının yazarı
Şakar’ın Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı olduğunun hatırlatıldığı açıklamada “Yargı içerisindeki yozlaşmayı ve kadrolaşmayı eleştiren birçok makale kaleme aldığı ve ‘Yargıda Kumpasın Köşe Taşları: AKP ve Cemaat’, ‘Türkiye’de Yargı Yoktur’ gibi kitaplar yazdığı” bilgilerine de yer verildi.
“Şakar’ın yazı ve kitaplarına da yansıyan tutumu ve kendi deneyimlerimizden yola çıkarak rahatlıkla söyleyebiliriz: Hakim Muzaffer Şakar, demokrat, tarafsız ve insan haklarına saygılı bir hukuk insanıdır. Gözaltına alınması kabul edilemez. Bu yanlıştan en kısa süre içerisinde geri dönülmesini ve Hakim Muzaffer Şakar’ın özgür kalmasını bekliyoruz.”
İHOP: Bir an önce serbest bırakılmalı
Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd), İnsan Hakları Araştırmaları Derneği (İHAD), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği’nin (İHGD) bulunduğu İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) da Şakar ile ilgili şu açıklamayı yayınladı:
“Muzaffer Şakar, darbe girişimini gerçekleştiren grubun yargı içindeki faaliyetlerini yıllardır gündeme getiren, meslek etiği ve ilkelerine bağlı bir hukukçu.
"Yazdığı ve katkıda bulunduğu iki kitapla, yargı kurumu içindeki hukuk dışı uygulamaları ve cemaat örgütlenmesini 2010 yılından itibaren gündeme taşıdı. Kendisine teşekkür edilmesi gerekirken gözaltına alınması, insan hakları kuruluşlarında büyük bir endişeye neden oldu.
"Şakar bir an önce serbest bırakılmalı ve haklarında soruşturma yapılan grup ya da gruplarla irtibatlı olduğunu ileri sürenler ortaya çıkarılmalı."
İHD’den hakim Şakar’a destek
İnsan hakları örgütleri M.Şakar’ın gözaltı sürecini yakından izleyecek ve ortaya çıkabilecek insan hakları ihlallerini gündeme taşıyacaktır.
— İHD Genel Merkezi (@ihd_genelmerkez) August 12, 2016