Sivillere yönelik bombalı saldırılarla ilgili haberlerimizi tamamlamadan yeni bir bombalı saldırı oldu. 7 Haziran’da İstanbul, Vezneciler’deki saldırıda 6 polis beş sivil öldürüldü.
Yazı dizisinde yer verdiğimiz saldırıların hepsi sivillere yönelikti, son bir yılda 223, son üç yıldaki saldırılarda 275 kişi hayatını kaybetti. Sekiz saldırgan da öldü.
Suriye savaşı başladığından beri düzenlenen ilk büyük saldırı, Hatay, Reyhanlı’da gerçekleşti, 52 kişi öldürüldü. Bu saldırının üzerinden üç yıl geçti. O günden bu yana sivillere yönelik dokuz bombalı saldırı daha yapıldı.
Ancak Reyhanlı’da ikisi güvenlik görevlilerine olmak üzere başlayan üç dava haricinde hiçbir olayın soruşturması tamamlanmadı, failler yargı önüne çıkmadı.
Dokuz saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Soruşturmaların tümünde gizlilik kararı var, saldırıların hemen ardından yayın yasağı kondu.
Yayın yasakları ve gizlilik nedeniyle kamuoyunun bilgi alabileceği tek kaynak olarak idari yetkililer ve hükümet üyeleri kaldı. Dolayısıyla karanlıkta kalan birçok nokta var, halkta belirsizlik ve güvensizlik hakim.
Cevap bekleyen sorular
Saldırılarla ilgili şu sorular hala cevaplanmayı bekliyor:
* Reyhanlı davasında fail olarak gösterilmeyen ancak Niğde davasında, Reyhanlı’ya bomba taşıyan kişi olarak hakkında ifade verilen, aynı zamanda Milli İstihbarat Teşkilatı adına çalıştığı öne sürülen Heysem Topalca nerede? Bu iddialarla ilgili yargı önüne çıkarılacak mı?
* Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 7 Haziran seçimi öncesinde, 5 Haziran 2015’te, Diyarbakır, İstasyon Meydanında düzenlediği mitingde meydana gelen patlamayla ilgili soruşturma hala davaya dönüşmedi, mahkeme nakil talebinde bulundu. Bu nakil talebi, diğer nakledilen dosyalar gibi cezasızlıkla sonuçlanacağını bir işareti mi?
* Diyarbakır saldırısında, Adalet Bakanlığının incelemesi ne zaman sonuçlanacak, nakil talebi yerine getirilecek mi, İslam Devleti (IŞİD) üyesi olduğu iddia edilen failler cezasızlık zırhı olmadan yargılanacak mı?
* Ankara’daki barış mitingi, HDP mitingi ve Suruç saldırılarını düzenleyenlerin ortak noktası, şüphelilerin itirafıyla ortaya kondu. Yargıda da bu dosyaların birleştirilmesi sözkonusu olacak mı?
* Yine bu saldırılarda yaralananlar ve uzun süre hastanede tedavi görmek zorunda kalanlarla ölenlerin yakınları tazminat alamadı. Bazılarının başvurusu geciktiği bazıları soruşturma bu yönde geliştirilmediği için. Mağdurlara ne zaman tazminat ödenecek?
* Bu üç saldırının şüphelilerinin adı, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılında Adıyamanlı Mustafa Dokumacı’nın da aralarında bulundukları 22 kişi hakkında “El Kaide ve Çatışma Bölgeleri ile İrtibatlı Gruplar” konulu soruşturmada geçiyor. Ancak ifade veren şüpheliler, El Kaide değil IŞİD mensubu olduklarını söylüyor? Saldırılardan hangi örgüt veya örgütler sorumlu?
* Savcılık hangi örgütün üyelerinin fail olduğuna ne zaman karar verecek ve açıklayacak?
* Bu grup hakkındaki soruşturmadan ve davaların sonucundan, basına yansıyan iddiaların gerçekliğiyle ilgili kamuoyuna bilgi verilecek mi?
* IŞİD hakkındaki soruşturma ve davaların akıbeti ne olacak?
* TAK’ın üstlendiği saldırıların mağdurlarına tazminat ödendi mi?
* Sivillerin bu tür saldırılardan korunması için devlet ve hükümet ne gibi önlemler almayı düşünüyor?
* Saldırılarla bağlantılı olarak gözaltına alınan veya tutuklananların gerçekten olayla bağlantılı olup olmadığının kamuoyunca da değerlendirilmesi açısından, savcılıklar daha fazla bilgi verecek mi?
* Soruşturmalara gizlilik [kısıtlama] kararı getirilmesi ve vakit geçirmeden gelen yayın yasakları gerçekleri kamuoyundan gizlemeye mi yönelik?
10 bombalı saldırı 275 ölüm
Haberleştirdiğimiz saldırılar, saldırılarda hayatını kaybedenler ve tarihleri şöyle:
Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te bombalı araçlarla yapılan saldırıda 52 kişi öldü.
REYHANLI SALDIRISI: ÜÇ DAVA, SIFIR MAHKUMİYET
Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitingine 5 Haziran 2015’te yapılan saldırıda beş kişi öldürüldü.
DİYARBAKIR SALDIRISINDA “MUTLAK GİZLİLİK”
Urfa Suruç’ta 20 Temmuz 2015’te intihar saldırısı düzenlendi, bir saldırgan ve 33 kişi öldü.
SURUÇ SALDIRISINA 11 AYDIR DAVA AÇILMADI
Ankara barış mitingine iki kişi intihar saldırısı düzenlendi 101 kişi öldü (10 Ekim 2015).
10 EKİM 2015: BARIŞ MİTİNGİNE SALDIRININ FAİLİ BOMBALI EYLEME DEVAM ETTİ
Almanyalı turistlere İstanbul Sultanahmet’te intihar saldırısı düzenlendi, bir saldırgan ve 11 turist öldü (12 Ocak 2016).
12 OCAK 2016: SULTANAHMET SALDIRGANI SURİYE DEĞİL SUUDİ ARABİSTANLI
Diyarbakır Çınar Emniyet Müdürlüğü ve lojmanlara bombalı araçla yapılan saldırıda altı kişi öldü (14 Ocak 2016).
14 OCAK 2016: LOJMANA SALDIRIDA ÜÇÜ ÇOCUK ALTI KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Ankara’da Genelkurmay servislerine saldırı yapıldı, 28 kişi öldürüldü (17 Şubat 2016).
17 ŞUBAT 2016: ASKERİ SERVİSLERE SALDIRIYI TAK ÜSTLENDİ, HÜKÜMET PYD'DE ISRAR ETTİ
İstanbul'da İstiklal Caddesi’nde İsrailli turistlere intihar saldırısında biri saldırgan beş kişi öldü (19 Mart 2016).
19 MART 2016: İSTİKLAL CADDESİ SALDIRGANI DA IŞİD’DEN
Yine Ankara’da Kızılay, Güvenpark’ta saldırı düzenlendi, 35 kişi, 2 saldırgan öldü (13 Mart 2016).
13 MART 2016: GÜVENPARK’TA PATLAYAN BOMBANIN MENŞEİ BELİRSİZ
Bursa’da Ulu Cami'nin batı kapısında 27 Nisan 2015’teki patlamada saldırgan hayatını kaybetti.
27 NİSAN 2016: BURSA’DAKİ PATLAMAYI TAK ÜSTLENDİ: "ASIL HEDEF BAŞKAYDI"
(AS)