Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi Esin Gülsen, İletişim Fakültesi’nde görevli uzman Deniz Altınay ve uzman Bermal Aydın’ın sözleşmelerini yenilemeyerek işlerine son verdi.
Üç akademisyenin görev süresi 14 Nisan’da doldu. Meslektaşları, idari personel ve öğrenciler düzenledikleri dayanışma yemeğinde işe iade edilmeleri talepleriyle üç akademisyeni uğurladı.
"Barış talebimizin arkasındayız"
Esin Gülsen, Deniz Altınay ve Bermal Aydın’ın işteki son günlerinde dayanışma yemeği düzenlendi. Üniversite yemekhanesinde dayanışma yemeğinde buluşan personel, işlerine iade edilmeleri temennisi ile akademisyenleri uğurladı.
Uğurlamada söz alan arkadaşları, barış taleplerinin arkasında olduklarını belirterek işten çıkarmalara sessiz kalan, bu süreçteki hukuksuz idari uygulamaların gerçekleşmesine ortak olan diğer akademisyenlerin sorumluluklarını vurguladı.
Deniz Altınay “Barış talebimizin arkasındayız. Biz sadece işimizi kaybettik” dedi.
“Bu durum, süreçte hayatlarını kaybeden, evlerinden olan, hayatları dağılan diğer insanların yaşadıklarının yanında hiç bir şey. Üniversitede veya dışarda, idari mahkeme sonrası işe dönelim ya da dönemeyelim, barış mücadelesini sürdüreceğiz. Bundan önemli hiçbir şey yok ve bunu başaracağız.”
Akademisyen Bermal Aydın, “Geri döneceğiz, umutluyuz. Çünkü hukuki olarak durum çok açık. Ama dönemezsek bu, hukuk ve adaletteki aşınmanın kalıcılaştığı anlamına gelecek” diye konuştu
Esin Gülsen ise barış ve hukuk mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.
İşten çıkarılan akademisyen sayısı altıya yükseldi
TIKLAYIN: BARIŞ İSTEDİ, 22 YIL ÇALIŞTIĞI ÜNİVERSİTEDEN ATILDI
Söz konusu akademisyenlere sözleşme yenilememe gerekçesi olarak "haklarında açılan adli ve idari yargılamalar" gösterildi, karar 2 Mart tarihinde kendilerine tebliğ edildi.
Tebliğ tarihinden itibaren idare mahkemesine "yürütmeyi durdurma kararı" için başvuran akademisyenlerin dava süreci devam ediyor. İdare Mahkemesi, üniversite rektörlüğünden işten çıkarmaya gerekçe gösterilen soruşturmaların sonuçlanıp sonuçlanmadığı bilgisini istedi. Akademisyenler hakkında sonuçlanan bir soruşturma ise bulunmuyor.
Mersin Üniversitesi'nde daha önce de rektörlük imzacı üç yardımcı doçentin işlerine son vermişti. Son üç işten çıkarmayla Mersin Üniversitesi'nde işten çıkarılan akademisyen sayısı altıya yükseldi. (BK)