Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır milletvekili Çağlar Demirel, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinin ardından imzacı akademisyenlerin maruz kaldığı işten çıkarma, görevden uzaklaştırma, adli ve idari soruşturma ile gözaltı ve tutuklama uygulamalarının araştırılması için Meclis Komisyonu kurulmasını istedi.
Demirel, kurulacak komisyonla üniversitelerin özgür düşünce üretme misyonlarının gerçekleştirilebilir kılınması, bu hususta kamuoyunda derinleşen endişelerin giderilmesi ve akademisyenlerin temel hak ve ifade özgürlüklerinin güvence altına alınması gerektiğini de söyledi.
“Akademisyenlerin tutuklanmasının hukuki gerekçesi nedir?"
Demirel, tutuklu akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya’yla ilgili de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Önergeyle Adalet Bakanından şu soruları yanıtlaması istendi:
* Ülkede çatışmalı sürecin sonlanmasına dair yaygın talepleri yansıtan bu bildiri sonucunda yüzlerce akademisyenin baskıya uğraması, onlarcasının gözaltına alınması ve üç akademisyenin tutuklanmasının hukuki gerekçesi nedir?
* İşyeri ve ev adresleri devlet kayıtlarında mevcut olan ve kendi rızalarıyla savcılığa ifade vermeye giden 3 akademisyenin kaçma şüphesiyle tutuklandıkları bilinmektedir. Bu karara dayanak oluşturan hukuki mevzuat nedir?
* Adalet mekanizmasının ve mevzuatın kurumlarca yanlı yorumlandığı ve kararların buna göre alındığına ilişkin kamuoyunda ciddi görüş ve endişeler mevcut iken Bakanlığınızın bu konuya ilişkin görüşü nedir?
* İfadesi alınan akademisyenlere savcılar tarafından sorulan ve çoğunluğu PKK’nin terör örgütü olup olmadığıyla ilgili akademisyenlerin politik görüşünü öğrenmeye dayanan 14 soru Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi hazırlanmıştır? İfade özgürlüğü kapsamına giren bu soruların sorulmasının Anayasaya aykırı olduğu iddiasına ilişkin görüşleriniz nelerdir?
* Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan’ın müebbet hapis cezası alan hükümlülerle aynı bölümde tutulmasının, tecrite maruz kalmasının ve koşullarının kötüleştirilmesinin hukuki bir dayanağı ve özel bir gerekçesi var mıdır? Yrd. Doç. Dr. Mungan’a uygulanan ve kamuoyunca yaygın bir şekilde eleştirilen bu koşullarının düzeltilmesi için Bakanlığınızca bir adım atılması gündemde midir?
* Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un koşulları daha ağır olan Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu 9 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne nakledilmelerinin gerekçesi nedir? Kamuoyunca ‘ikinci’ bir cezalandırma olarak algılanan çıplak arama, tecrit, görüşme yasağı, kitaplarına el koyma gibi uygulamaların hukuki bir dayanağı mevcut mudur? Bu uygulamaların ortadan kaldırılması için Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?
* Barış çağrısında bulunan bir basın açıklaması yapmalarının ardından tutuklu yargılanacak olan 3 akademisyene dair ayrı bir iddianame hazırlanacağı şeklinde basına yansımış olan haberler doğru mudur? Suç teşkil ettiği iddia edilen eylemlerinin ardından 3 akademisyenin diğer imzacılardan ayrı tutulmalarının temel gerekçesi nedir?
Ne olmuştu?
Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları esnasında devletin izlediği yöntemleri eleştiren ve 1128 akademisyenin imza verdiği ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı açıklama sonrasında, bugüne kadar 500'den fazla akademisyen hakkında idari soruşturma süreci başlatılmış, 38 akademisyen çeşitli bahanelerle işten çıkarılmış, 33 akademisyen ev baskınlarıyla gözaltına alınmış, 6 akademisyen istifaya zorlanmış ve 158 akademisyen hakkında adli soruşturma açılmıştı. (ÇT)