Click here to read the article in Engliah / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Suriyeli mülteci F.M. 15 Mart 2015'ten bu yana Atatürk Havalimanı'nda keyfi şekilde gözaltında tutuluyor.
Uluslararası Af Örgütü bugünkü açıklamasında, F.M.’nin Suriye'ye geri gönderilme tehlikesi altında olduğunu ifade etti:
“Türkiye yetkililerini, F.M.'yi derhal salıvermeye ve ona Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 91. Maddesi çerçevesinde Geçici Koruma Statüsü vermeye çağırıyoruz.”
Örgüt ayrıca, yetkililerden, F.M.'nin Suriye'ye geri gönderilmemesini de istedi.
İki kez çıktı, geri gönderildi
Suriye vatandaşı F.M. Ağustos 2012'de askerlik yapmamak için Suriye'den ayrıldı ve Lübnan'a gitti.
F.M., Lübnan'da yerel bir grup tarafından fidye için kaçırılıp rehin alınışının ardından 2014'te Lübnan'dan ayrılarak Türkiye'ye geldiğini belirtti.
Türkiye'de bir ay kaldıktan sonra Malezya'ya gitti. Malezya'ya girişi sahte kimlik bilgileri kullandığı iddiasıyla reddedildi. Malezya yetkilileri Mart 2015'te F.M.'yi Türkiye'ye geri gönderdi.
F.M. Türkiye'de Atatürk Havalimanı'nın "Sorunlu Yolcular Odası"nda yaklaşık sekiz ay gözaltında tutuldu. Gözaltında tutulan başka bir kişinin saldırısına uğrayıp yaralanmasının ardından Lübnan'a gönderilmeyi talep etti.
20 Kasım'da Lübnan'a hareket etti ancak ülkeye girişi reddedildi ve 21 Kasım'da tekrar İstanbul'a gönderildi. İstanbul'a varmasının hemen ardından bir kez daha gözaltına alındı. Hala Atatürk Havalimanı'nda "Sorunlu Yolcular Odası" adlı yerde tutuluyor.
Avukatı F.M.'nin gözaltından salıverilmesi için mahkemeye başvurdu fakat 4 Mart 2016 itibarıyla bu konuda herhangi bir karar verilmedi.
"Sorunlu Yolcular Odası"
Havalimanında "Sorunlu Yolcular Odası" adlı yerde doğal ışık bulunmuyor. 24 saat boyunca yapay ışıkla aydınlatılan, yatağı olmayan alanda, yolcuların mahremiyeti de düşünülmemiş.
Af Örgütü, “Bir yıl böyle bir alanda mahsur tutulmak iç hukuk ve uluslararası hukuk tarafından yasaklanan zalimane, insanlık dışı veya küçültücü muamele olarak kabul edilebilir” açıklamasını yaptı.
“Bir kere ölürüm” diye gönderilmek istedi
Af Örgütü, F.M.’nin Suriye’ye geri gönderilmesinin birçok hak ihlaline yol açacağını belirtti:
“F.M.'nin gözaltında tutulmasının hukuki bir temeli yok. Türkiye'deki Suriyeliler Ekim 2014 tarihli Geçici Koruma Yönetmeliğine tabi ve bu yönetmeliğin 5. Maddesi Suriyelilerin Türkiye'ye düzensiz girişler ya da Türkiye'de düzensiz kalışlar için cezalandırılmamaları gerektiğini doğrular.
Türkiye yetkilileri daha önce mültecileri Suriye'ye geri göndererek onları ciddi insan hakları ihlalleri tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Bu durum Türkiye'nin iç hukuk ve uluslararası hukuk uyarınca bağlayıcılığı olan geri göndermeme yükümlülüklerine aykırı.
Türkiye yetkilileri ayrıca gözaltı yöntemini sığınmacılara ve mültecilere, Suriye ve Irak dahil, menşe ülkelerine ‘gönüllü’ geri dönmeleri yönünde baskı yapmak için kullandı.
F.M. akrabalarına ‘En azından, burada geçirdiğim her gün biraz daha ölmektense, orada bir kere ölürüm’ diyerek Suriye'ye geri gönderilmeyi talep etmeyi düşündüğünü belirtti.” (AS)
* Af Örgütü’nün taleplerini yetkililere ulaştırmak için başlattığı imza kampanyasına bu linkten katılabilirsiniz.