İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA/C) davasından hükümlüyken talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilerek tahliye edilen Salih Mirzabeyoğlu (Salih İzzet Erdiş) ile Sadettin Ustaosmanoğlu beraat etti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün yapılan karar duruşmasına, sanıklar Salih İzzet Erdiş ve Sadettin Ustaosmanoğlu katılmadı. Duruşmada onları avukatları temsil etti.
Savcı Ali Kaya, esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu söyleyerek mütalaayı okudu. Mütalaanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, iki sanığın da beraatına karar verdi.
Mahkeme kararında, Mirzabeyoğlu ve Ustaosmanoğlu'nun tutuklu ve hükümlü kaldıkları süreyi dikkate alarak tazminat davası açabileceklerini belirtti.
Ne olmuştu?
Dönemin İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 2 Nisan 2001'de verdiği kararla Mirzabeyoğlu'nu, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırdı.
Aynı dava kapsamında yargılanan Saadettin Ustaosmanoğlu ve Mehmet Fazıl Aslantürk'e de "yasa dışı örgüt üyesi olmak" suçundan on sekizer yıl ağır hapis cezası verildi. Mahkeme, "yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmekle" suçlanan tutuksuz sanık Hüsnü Göktaş'ın dosyasını ise ertelemişti.
Mirzabeyoğlu hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002’de müebbet ağır hapis cezasına çevrildi, 30 Kasım 2004'te tekrar yapılan değişiklik ile ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına dönüştürüldü.
2005’te 5237 sayılı yeni TCK'nın yürürlüğe girmesi üzerine 309. ve 311. maddeleri göz önüne alınarak, lehe hükümlerin uygulanmasına karar verildi, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasındaki "ağır" kelimesi çıkartılarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Mirzabeyoğlu, Ustaosmanoğlu ve Aslantürk'e verilen cezayı onadı.
“28 ŞUBAT DÖNEMİNİN YARGI KARARLARI İPTAL EDİLMELİ”
16 yıl cezaevinde tutuklu kalan Mirzabeyoğlu'nun avukatı Hasan Ölçer, müvekkilinin özellikle 28 Şubat döneminde yapılmış hukuksuzlukların, "en bariz ve en sembol ismi olduğu” gerekçesiyle, İBDA/C davasının arşiv dosyalarına bakmakla yükümlü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine 27 Haziran 2014'te başvurarak yeniden yargılama talebinde bulundu.
Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, 22 Temmuz 2014'te verdiği kararla, Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılanmasına ilişkin talebini kabul etti, Mirzabeyoğlu tahliye edildi.
Tahliye kararı, “Mirzabeyoğlu'nun tutuklulukta ve infazda geçirdiği süre ile kaldığı bu sürenin uzun olması ve telafisi güç mağduriyetlere yol açma ihtimalini” dikkate alınarak verildi.
Salih Mirzabeyoğlu kimdir? |
Gerçek adı Salih İzzet Erdiş olan Salih Mirzabeyoğlu, Erzincan’da doğduktan sonra ilköğretim, ortaokul ve liseyi Eskişehir’de tamamladı. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikâtına katıldı. 1970'li yılların ortalarında Akıncılar Derneği'nin kurucularından oldu. Milli Selamet Partisi’ne (MSP) yakınlığı ile bilinen bu grup o dönemde Necip Fazıl Kısakürek ile fikir ayrılığına düştüğü için yollarını ayırdı. 1980 askeri darbesi sonrası hakkında tutuklama kararı çıkartılmasına rağmen cezaevine girmeyen Mirzabeyoğlu 1984’ten itibaren İBDA/C hareketine ağırlık verdi. 66 yaşındaki Mirzabeyoğlu tahliye olana dek Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuldu. Major depresyon raporu bulunan Mirzabeyoğlu, kendisine "telegram" işkencesi yapıldığı iddia etmişti. Avukatı Ali Rıza Yaman da bianet'e yaptığı açıklamada, Mirzabeyoğlu'na "elektromanyetik dalgalarla işkence yapıldığını" iddia etmişti. Ayrıca, yakalandığı sırada ağır şekilde darp edildiğini, o dönem muayene için Adli Tıp'a götürülmesi taleplerinin kabul edilmediğini açıklamıştı. |
(AS)