Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayn
Diyarbakır Belediyesi Kriz Masasından bianet’e yapılan açıklamada, Sur ilçesindeki Melik Ahmet, Lalebey mahallelerinde geri dönüşler için çalışmalar yapıldığını, yasağın olduğu diğer 6 mahallede ise geri dönüşüm yapılabilecek ev kalmadığını söyledi.
Açıklamaya göre Sur’daki iki mahalledeki evlerin kapı gibi en gerekli malzemelerinin tamamlanması için çalışmalar yapılacak, bununla ilgili kesin rakamlar önümüzdeki günlerde belirlenecek.
Kriz Masasının açıklamasına göre, diğer 6 mahallede ise insanların dönebileceği, tamir edilebilecek evler yok, mahalleler tamamen yıkılmış durumda. Dönülebilecek evlerde de tamiratların yapılması gerekiyor.
Kriz Masası, Sur'un yasaklı mahallerinden diğer mahallerine 2 bin 89 ailenin göç ettiğini açıkladı.
Fırat Haber Ajansı da evlerini terk etmek zorunda bırakılan ailelere Kriz Masasınca gıda ve giysi yardımı yapıldığını yazdı. Ailelere 1000 gıda kolisi, 825 adet battaniye ve 564 yatacak sünger dağıtıldı. 100 dolayında soba yardımı da yapılan ailelere, çocuklar için de bin 500 adet mama ve çocuk bezi dağıtıldı.
Habere göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) oluşturduğu Kriz Masası, 21 gündür hasar tespit çalışması yapıyor. Bazı ev ve işyerleri onarıldı.
TIKLAYIN - GRAFİKLERLE 6 AYDA 340 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Sur’da yasaklar
Suriçi’ndeki Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallelerinde ve Gazi Caddesi'nde 2 Aralık 2015’te ilan edilen yasağa 11 Aralık’ta 17 saatliğine ara verildi.
14 Aralık 2015’te altı mahalle ve bir caddede daha yasak ilan edildi.
Gazi Caddesi'nde yasak 30 Aralık 2015'te sona ererken, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde yasak devam etti.
27 Ocak 2016’da kaymakamlık, Suriçi’nde bulunan Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp Mahalleleri ile Melikahmet Caddesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
3 Şubat 00:00’dan itibaren de Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerine getirilen yasakla ilçenin tamamı yasaklanmış oldu.
15 mahallede yasak sürerken, 3 Şubat’ta Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerindeki yasak kaldırıldı. 6 mahallede yasak sürüyor.
9 Şubat’ta da Suriçi’nde bulunan Gazi caddesinin Çiftehan Sokak girişinden başlayıp Mardinkapı çıkışına kadar olan kısmında yasak ilan edildi.
Sur hakkında |
Sur İlçesi, Diyarbakır’ın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla ilçe oldu. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan Diyarbakır surlarından alıyor. Belediye başkanları: Fatma Şık Barut, Seyid Narin (DBP) Kaymakam: Dr. Memduh Tura Sur ilçesi, Dicle Nehri’nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte, Karacadağ’ın lavları üzerine kurulmuştur. Toplam yüz ölçümü 1.132 Km2 dir. Rakımı 660 metredir. Kuzeyde; Eğil, Dicle, Hani, Kocaköy, Doğuda; Hazro, Silvan, Bismil, güneyde; Çınar, Bağlar, batıda; Yenişehir ilçeleriyle komşu. İlçede 53 mahalle bulunuyor. İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür. Sur ilçesinin tarihi eserleri Yaklaşık 5 km uzunluğu ile Dünya Kültür mirası olmaya aday Diyarbakır Surları ilçenin en önemli tarihi eserlerinden biri. * Eski Diyarbakır evleri * Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp ve Ahmet Arif Müze Evleri, * On Gözlü Köprü, * Arkeoloji Müzesi, * Kadı Hamamı Camiler * Behrampaşa, Fatihpaşa (Kurşunlu), Safa Parlı, Melik Ahmet Paşa, Ali Paşa, Aynalı Minare, Nasuh Paşa, Hz. Ömer, Nebi ve Şeyh Mutahhar Camileri. * Hz. Süleyman Camii ve içinde bulunan 27 sahabe makberleri, * Anadolu’nun en eski ve ilk ibadete açılan, avlusunda bulunan şadırvanı, çeşitli devirlere ait kitabeleri ve İslam dünyasında beşinci Harem-i Şerif olarak bilinen Diyarbakır Ulu Camii * Dört Ayaklı Minare, Kiliseler * Meryem Ana Kilisesi, İçkale ve Saint George Kilisesi, Mar Petyun Keldani Kilisesi, Ermeni Protestan Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Surp Giragos Kilisesi, Köşkler * Gazi Köşkü, Erdebil Köşkü Hanlar * Deliller (Kervansaray) ve Hasanpaşa Hanları. |
(AS)
* Fotoğraf: Ömer Yasin Ergin – Diyarbakır, Sur / Anadolu Ajansı.