Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleşen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısından, Suriye’de bir hafta içinde şiddetin durdurulması yönünde mutabakata varıldı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya’nın yanı sıra bölge ülkeleri Suudi Arabistan, İran ve Türkiye’nin de katıldığı görüşmelerin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bir haftalık süre içerisinde, ülke genelinde şiddetin durdurulması konusunda anlaşmaya vardık” dedi.
“Ateşkes” değil, “şiddetin durdurulması”
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısında konuşan Kerry şunları söyledi:
“Şiddetin durdurulması amacıyla BM’nin [Birleşmiş Milletler] himayesi altında çalışacak, ABD ve Rusya’nın eşbaşkanlıklarını yapacakları bir görev grubu kurma konusunda da anlaşmaya vardık. Gelecek hafta bu grup, şiddetin ve saldırıların uzun dönemli, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde durdurulması konusunda yöntemler geliştirmek üzere çalışacak.”
Kerry açıklamasında, “ateşkes” yerine “şiddetin durdurulması” kavramını kullandı, “ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini” söyledi.
IŞİD gibi örgütleri kapsamıyor
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “şiddetin durdurulması kararının IŞİD [İslam Devleti] gibi örgütler için geçerli olmayacağını, IŞİD’le mücadelenin devam edeceğini de ekledi:
“Bu anlaşma Suriye’de terör örgütleri DAEŞ (IŞİD), El Nusra ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü tarafından tanınmış olan gruplar dışında tüm taraflar için geçerli olacak.”
Rusya: Operasyonlar sürecek
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’deki operasyonlarını sürdüreceğini söyledi:
“Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanının DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek.”
Dışişleri bakanları, Münih’te varılan uzlaşma çerçevesinde, özellikle kuşatma altındaki bölgelere hızlı bir şekilde insani yardımların ulaştırılması konusunda hemen harekete geçileceğini açıkladı.
Almanya: Askeri çözüm olmaz
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Suriye'nin geleceğinin askeri çözümle inşa edilemeyeceğinin, son bir haftada meydana gelen gelişmelerle görüldüğünü” dile getirdi.
Steinmeier, “Suriye'deki şiddetin engellenmesi için bir çözüm bulunamazsa bu ülkenin terör ve iç savaştan dolayı perişan olacağını” belirtti.
AB: BM kararı uygulanacak
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini de “Aralık ayında BM Güvenlik Konseyinde alınan kararın tam olarak uygulanması noktasında karar aldık” dedi.
BM Güvenlik Konseyi 18 Aralık 2015’te, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. (AS)