Şırnak’ın Cizre ilçesinde bir apartmanın bodrum katında ambulans bekleyen 31 kişiden yedisi hayatını kaybetti. Sağ kalan 15’i yaralı 24 kişi kurtarılmayı bekliyor.
10 gündür bodrum katında yardım bekleyenlerin neler yaşadığını derledik.
Bodrum katına sığındılar
23 Ocak’ta aralarında yaralıların da bulunduğu 31 kişi çatışmadan kaçarak Cizre ilçesindeki Cudi Mahallesi Bostancı Sokak No: 23’te bulunan apartmanın bodrum katına sığındı.
CİZRE’DE BODRUMA SIĞINAN YARALILAR GÜNLERDİR AMBULANS BEKLİYOR
Yaralılardan biri de Ege Üniversitesi öğrencisi Cihan Karaman’dı. Karaman 22 Ocak’ta kurşun isabet etmesi sonucu yaralanmış, bombardıman devam ettiği için ambulansa ulaşamamıştı.
CİZRE'DE 10 KİŞİ YARALANDI, BİR POLİS ÖLDÜ
AİHM kararına rağmen
Cihan Karaman aynı mahallede bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu yaralanan 10 kişinin yanına götürüldü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Karaman’la ilgili başvuruyu hemen sonuçlandırdı ancak 30 saati aşkın süredir ambulans bekleyen Karaman hastaneye yetiştirilemeden yaşamını yitirdi.
AİHM KARARI GELDİ AMA AMBULANS GELMEDİ; CİHAN KARAMAN KURTARILAMADI
Hastaneye gidebilmesi için ambulans gönderilmesi yönünde tedbir kararı verilen Serhat Altun da tedavi edilemeyerek hayatını kaybetmişti. Aynı şekilde AİHM’in tedbir kararı verdiği Hüseyin Paksoy da Şırnak’ın Cizre ilçesinde dört gün ambulans bekledikten sonra hayatını kaybetti.
Acil ateşkes çağrısı
25 Ocak’ta bodrumda yardım bekleyen yaralılardan üçü ölmüştü.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız bianet’e yaptığı açıklamada, yaralıların top ve silah atışları nedeniyle sokağa çıkamadığını, acilen ateşkesin sağlanıp mahalleye yardım gitmesi gerektiğini söyledi.
HDP milletvekilleri Behçet Yıldırım, Hişyar Özsoy, Hüda Kaya, Nimetullah Erdoğmuş ve Sibel Yiğitalp yaralılara ambulans gönderilmesinin sağlanması için acil görüşme talebiyle İçişleri Bakanlığına gitti. Ancak taleplerine yanıt verilmedi.
Ambulans için AİHM’e başvuru
25 Ocak’ta bodrumda mahsur kalanlara yardım gitmesi için AİHM’e tedbir talepli başvuru yapıldı.
CİZRE’DEKİ YARALILARA AMBULANS GİTMESİ İÇİN AİHM’E BAŞVURU
Başvuruda, Cizre’de yaşayan vatandaşların yaşam hakkı ve vücut bütünlüklerinin koruma altına alınması için gerekli her türlü tedbirin alınması, hastane ve sağlık hizmetine erişimlerinin sağlanması adına geçici tedbir kararı verilmesi talep edildi.
AİHM başvuruyu Anayasa Mahkemesine yönlendirdi.
Kazandaki suyu içtiler
26 Ocak’ta yardım bekleyenlerden Selami Yıldız da hayatını kaybetti.
Yaralıların yanında bulunan Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç, bodrumunda bulundukları binaya yoğun saldırıların devam ettiğini söyledi.
Saldırılarda binanın 2. ve 3. katlarının yıkıldığını ve bulundukları bodrumun camlarının da molozlarla kapandığını belirten Tunç, su olmadığı için binadaki kazan gibi içinde su bulunan yerlerden su temin etmeye çalıştıklarını, bu suyun da yaralılarda yeni hastalıklara yol açtığını söyledi.
Hükümet, tedbir kararları uygulanmadığı için AİHM’e gönderdiği açıklamada, yaralıları almaya gidenlere ateş açıldığını kabul etmedi.
Vekiller açlık grevinde
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir 27 Ocak’ta açlık grevine başladı.
HDP’Lİ ÜÇ VEKİL YARALILARA AMBULANS ULAŞMASI İÇİN AÇLIK GREVİNDE
HDP’li vekillerin aynı gün İçişleri Bakanlığında yaptıkları görüşme sonucunda saat 14:15 sularında ambulanslar yaralıları almak üzere yola çıktı. Ancak saat 17.30 itibariyle ambulanslar yaralılara ulaşmadı.
bianet’e konuşan Meral Danış Beştaş, Nusret Bayar isimli yaralının da hayatını kaybettiğini, konunun acil çözüme ihtiyacı olduğu belirtti, açlık grevine başladıklarını duyurdu.
Yaralılara “teslim olun” çağrısı
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İçişleri Bakanlığı ve Kaymakamlık’la yapılan tüm görüşmelere rağmen, ambulansların binaya gitmesine izin verilmediğini, binaya “teslim olun” çağrısı yapıldığını söyledi.
CİZRE'DE YARALILARA AMBULANS YERİNE TESLİM OLUN ÇAĞRISI
HDP’li vekiller 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada bodrum kattaki vatandaşlara yardım ulaşması talebini yinelediler.
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de aynı gün hükümete, “Eylül 2014’te Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’na savaş simülasyonunu/eylem planını hazırlaması için talimat verildi mi?” diye sordu.
Bakan: Niyet algı yürütmek
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 28 Ocak’taki açıklamasında, ambulansların 24 saat güvenli bölgede nöbet beklediğini söyledi:
“Cizre'deki baş hekimimizle ve 112 sorumlumuzla görüştüm. Cizre'de 112'ye gelen bin 693 çağrıdan bin 290'ına hizmet verilmiş. 24 saat, dört gündür 84. kavşakta nöbet tutan iki ambulansımız var. İyi niyet olsa, bizim de sabah komuta merkezimizle görüştüğümüzde yaklaşık 400-500 metre gibi bir mesafe, yaralıyı oradan oraya getirebilirler ama dört gündür niyet yaralı değil. Niyet yaralı üzerinden kamuoyu algısı yürütmek.”
"Tedavi eder, yargıya göndeririz"
Başbakan Ahmet Davutoğlu da aynı gün yaptığı açıklamada “her türlü çabanın gösterildiğini” söyledi:
“Konu İçişleri Bakanlığımıza gittiğinden beri bakanlarımız ve ben takipçisi oldum. Ambulanslarımızın olay mahalline intikali için her türlü çalışma yapıldı. Herkesin samimi olması lazım, teröre karşı mücadeleyi yaparız ama yaralı kim olursa olsun hastaneye yetiştirmek için her türlü tedbiri alırız. Önce tedavi eder sonra yargıya göndeririz. Hiç kimse Türkiye'de terörle mücadele ederken hukuk dışına çıkıldı iddiasında bulunamaz.”
AYM tedbiri reddetti
Anayasa Mahkemesi, bodrum katında ambulans bekleyen yaralılarla ilgili tedbir talebini 29 Ocak’ta reddetti. "Kişilerin yaralı olup olmadığının, hangi koşullar altında yaralandıklarının belirsiz olduğunu" söyledi.
AYM CİZRE'DE AMBULANS TALEBİNİ REDDETTİ
Açlık grevindeki HDP’li vekiller, hükümete, naklin gerçekleşmesi için yola çıkacak ambulansları engellememe çağrısı yaptı. Ambulansların gelişinin 11 kez engellendiğini açıkladılar.
Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ambulansların hazır olduğunu ileri sürdü, "Ama yaralıları getirmiyorlar, belki de yaralı değiller" dedi.
Ölü sayısı 7 oldu
Sığındıkları bodrumda 8 gündür hastaneye kaldırılmayı bekleyen yaralılardan Sultan Irmak da hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin sayısı yedi oldu.
CİZRE'DE BODRUMDA ÖLENLERİN SAYISI 7'YE YÜKSELDİ
HDP’li Sarıyıldız, bodrumda bekleyenlerden isimlerini öğrendiklerini paylaştı:
Ölenler: Cihan Karaman, Rüzgar Yıldızgörer (21), Selami Yılmaz, Nusret Bayar, Sultan Irmak ve kimliği belirsiz 2 kişi.
Yaralılar: Mehmet Yavuzel (DBP PM üyesi), Rohat Aktaş (Azadiya Welat gazetesi yazı işleri müdürü), Feride Yıldız, Ferhat Saltıkak, Ali Fırat Kalkan, Mustafa Vartiyak, Mustafa Aslan, Tahir Çiçek, Rıdvan Ekinci, Dersim Aksay, İslam Bahıkesir, Serdar Pişkin, Ferhat Karaduman, Fehmi Dinç.
Bitkin durumda olanlar: Hacer Aslan, Gülistan Üstün, Sakine Şiray, Berjin Demirkaya, Ramazan İşçi, Mahmut Duymak, Kasım Yana, Osman Gökhan, İzzet Gündüz.
Vali: Ambulans gönderdik
Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyesi 9 hekim, 4 hemşire ve 1 ambulans şoförünün bulunduğu gönüllü 14 sağlıkçı, 31 Ocak’ta Cizre yolunda askerlerce durduruldu.
CİZRE YOLUNDAKİ GÖNÜLLÜ SAĞLIKÇILAR İDİL'DE DURDURULDU
Aynı gün açıklama yapan Şırnak Valiliği, “bodrum katının yakınına kadar 10 ambulans ve 2 hasta nakil aracı gönderdiklerini, ancak saatlerce beklenmesine rağmen kimsenin gelmediğini” iddia etti.
Son ses kaydı
Bugün de Cizre’deki yaralıların 48 saat önceki son telefon konuşmalarının ses kayıtları yayınlandı.
CİZRE’DEKİ YARALILARIN 48 SAAT ÖNCEKİ SON SES KAYDI YAYINLANDI
Cizre’de bodrum katında kurtarılmayı bekleyen yaralılarla yaptıkları son görüşmeyi yayınlayan Meral Danış Beştaş, sığındıkları eve operasyon düzenlendiğini, 48 saattir de yaralılardan haber alınamadığını açıkladı. (AS)
* Fotoğraf: Faysal Sarıyıldız, Twitter