Sokağa çıkma yasağı olan ilçelerde ölenlerin yakınları olmadan belediye eliyle gömülmesine izin veren yasanın iptali için başvuru yapıldı.
TIKLAYIN - ŞIRNAK MORGUNDAKİ CENAZELER KİMSESİZLER MEZARLIĞINA MI DEFNEDİLECEK?
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen imzalı, Danıştay Dairesine gönderilmek üzere Diyarbakır Nöbetçi İdare Mahkemesine verilen dilekçede, “Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerinin iptali ve yürütmeyi durdurması” talep edildi.
Yasak uygulanan ilçelerde hayatını kaybeden onlarca kişi gömülmek için beklerken, Adli Tıp Yönetmeliğinde geçen hafta yapılan değişiklikle, üç gün teslim alınmayan cenazelerin belediye veya mülki amire teslim edilerek gömülmesi kararlaştırılmıştı.
Danıştay’a verilen dilekçede, değişikliğin uluslararası hukuka, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edildi.
Cenazelerini alamıyorlar
Dilekçede, halen sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesi ile Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtildi:
“Yaşamını yitirenlerin birçoğunun otopsi işlemleri yapılmış ve defin ruhsatları düzenlendi. Ancak halen devam etmekte olan sokağa çıkma yasakları sebebi ile maktullerin aileleri hastane morgunda bulunan yakınlarının cenazelerini teslim alamıyorlar.”
7 Ocak 2016 tarihli yönetmelik düzenlemesiyle cenazelerin mülki amirliklere de teslim edilmesinin yanı sıra ‘Kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir” ibaresi eklendi.
Kimsesizler mezarlığına gömülebilir
Başvuruda, “Yalnızca kimsesiz cesetlerin belediye yanında mülki idari amire teslimini değil aynı zamanda kimliği belli olan ancak yakınlarına ‘ulaşılamayan’ cesetlerin de belediye veya mülki idarelere gömülmek üzere teslimini düzenler hale gelmiştir” dendi.
“Kimliği ve yakını belli olan ve defnedilmeyi bekleyen cenazelerin makul bir zaman ve süre tanınmadan, cenazeyi alma koşulları yaratılmadan ve idareye yakınlara usulüne uygun yazılı haber verme yükümlülüğü getirmeyen düzenleme, cenazelerin alelacele kimsesizler mezarlığına gömülmesi sonucunu doğuruyor.”
Kanun değil doğal hak
Dilekçede, ölenlerin yakınlarının sokağa çıkma yasağı nedeniyle cenazelerini alamadığı hatırlatıldı:
“Bu durumda mülki idarenin veya belediyenin cenazeyi yakınları olmaksızın gömmesi telafi imkânsız zararlara sebebiyet verecektir. Unutulmamalıdır ki yakınının gömme hakkı kanuni düzenlemelerde dahi düzenlenmesine gerek olmayacak derecede doğal ve kadim bir haktır.” (AS)
* Fotoğraf: Dicle Haber Ajansı (DİHA)