Sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerde hayatını kaybeden 50 kişi gömülmek için beklerken, bugün aniden değişen yönetmelikle, üç gün teslim alınmayan cenazelerin belediye veya mülki amire teslim edilerek gömülmesi kararlaştırıldı.
Bu durumda, ailelerinin operasyonlar nedeniyle can güvenlikleri olmadığı için morgdan alamadığı cenazelerin, kimsesizler mezarlığına tören yapılmadan gömülmesi tehlikesi doğdu.
Anayasa Mahkemesine annesi Taybet İnan’ın cenazesinin defnedebilmek için başvuran Mehmet İnan’ın avukatı Ramazan Demir bianet’e yaptığı açıklamada, bugünkü kararla cenazelerin kimsesizler mezarlığına gömülme ihtimalinin doğduğunu söyledi.
TIKLAYIN - TAYBET İNAN'IN OĞLU, ANNESİNİ DEFNEDEBİLMEK İÇİN ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU
Demir, “AYM’nin cenazelerle ilgili başvurularla ilgili günlerdir karar vermemesine rağmen, aniden böyle bir değişiklik yapılmasını manidar bulduğunu” belirtti:
“Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki cenazelerle ilgili başvuru 4-5 gündür Anayasa Mahkemesinin önünde bekliyor. Başvurular tedbir talepli yapıldığından hemen karar verilmesi gerekirken, bizim İnan’ın cenazesiyle ilgili dün yaptığımız başvuruya da bir yanıt verilmedi. Ancak bugün acele bir şekilde gömülemeyen cenazeleri ilgilendiren bir karar verildi.”
Yönetmelikte ne değişti?
Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı.
Yeni yönetmelik maddesine göre, kimliği tespit edilmiş olsa bile yakınlarının üç gün içinde almadığı cenazeler gömülmesi için belediye veya devlet makamlarına teslim edilecek.
Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğin tam metni şöyle:
“1/7/2004 tarihli ve 25539 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan ‘belediyeye teslim edilir.’ ibaresi ‘belediyeye veya mülki idare amirliğine teslim edilir. Kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir.’ şeklinde değiştirilmiş ve aynı bende ‘cevap verilmeyen’ ibaresinden sonra gelmek üzere “veya cevap verilmesine rağmen ailesi, yakınları veya yetkili temsilciliklerce üç gün içinde teslim alınmayan” ibaresi eklenmiştir.”
“Zaten cenazelerini defnetmek için uğraşıyorlar”
Avukat Demir, bu kararın, Anayasa Mahkemesine yapılan defin başvurularının ardından çıktığına dikkat çekti.
“Zaten insanlar da cenazelerini morglardan alıp defnetmek istiyor. Hiçkimsenin cenazesini orada bırakmak gibi bir düşüncesi yok.”
“Cenazelerin istenmesi çok haklı bir talep. Cenazelerini defnetmek için sadece can güvenliklerinin sağlanmasını istiyorlar. Bunun için de sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durması gerekiyor.”
“Yetkililerin, ‘Gelin cenazenizi alın’ demesi çok mantıksız. Sokağa çıkanların can güvenliği yok. Örneğin Taybet İnan’ın cenazesini almak isterken de vurulup ölen akrabası olmuştu.”
“Bu köyü niyetli, vicdana, ahlaka sığmayan bir düzenleme. 90’larda gerilla cenazeleri kimsesizler mezarlığına gömülüyordu şimdi de aynı yöntemi uygulamak istiyorlar. Bu düzenleme, uluslararası ve iç hukukta devletin zor duruma düştüğünü gösteriyor.”
Morgun kapasitesi yetmiyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dünkü açıklamasında, “50 cenazeyi defnedemiyoruz. Çürümüş durumdalar. Evde, buzdolabında bekleyen çocuk cenazeleri var” dedi.
HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in açıklamasına göre de, altı cenaze kapasitesi bulunan Şırnak Devlet Hastanesi’nin morgundaki onlarca cenaze yeterli soğutma sağlanamadığı için, diğer cenazeler ise morga bile getirilemeden evlerde ve sokakta beklediği için çürümeye başladı.
HDP Şırnak Milletvekilleri Ferhat Encü ve Faysal Sarıyıldız da elektrikler kesik olduğu için cenazelerin evlerde soğuk su ve naylonlarla muhafaza edildiğini açıklamıştı. (AS)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı