11 Aralık’tan itibaren 15 mahallesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesinde basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, stand açma, çadır kurma gibi etkinlikler yasaklandı.
Diyarbakır Valiliği yazılı açıklamasında yasakların gerekçesini “sokak aralarında oluşturulan barikatların kaldırılması, hendeklerin kaldırılması ve kurulan bombalı düzeneklerin imhası çalışmaları esnasında meydana gelebilecek olumsuzluklar nedeniyle vatandaşlarımızın zarar görmemesi” olarak ifade etti.
Valilik kararında Anayasa’nın Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı başlıklı 34 maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanu’nun valinin “kamu düzeni” gerekçesiyle tedbir alabilmesini öngören maddelerini dayanak gösterdi.
Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Örgütlerden bağımsız kişilerden oluşan Barış Grubu üyeleri dün (30 Aralık) Diyarbakır'a giderek Sur Mahallesi yakınındaki Sevgi Anıtı'nda açıklama yapmış, Vali ve Belediye Eş Başkanları ile görüşmüştü. 27 Aralık'ta Bodrum'dan yola çıkan Barışa Yürüyorum İnisiyatifi bugün Diyarbakır'a ulaştı.
Sur'un altı mahallesi ve bir caddesinde 2 Aralık'tan beri uygulanan sokağa çıkma yasağına 11 Aralık'ta 17 saatliğine ara verildi. 30 Aralık'ta Gazi Caddesi için kaldırılan yasak, altı mahallede devam ediyor.
"Vatandaşların zarar görmemesi amacıyla"
Valilik'in resmi internet sitesinde yayınlanan açıklaması şöyle:
“İlimiz Sur ilçesinde bulunan 15 mahalleden 6’sında (Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallesi) kamu düzeninin sağlanması, bölücü terör örgütü mensuplarınca sokak aralarında oluşturulan barikatların kaldırılması, hendeklerin kaldırılması ve kurulan bombalı düzeneklerin imhası çalışmaları esnalarında sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi amacıyla 11.12.2015 günü saat 16.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. 30.12.2015 Perşembe günü İlçesi Gazi Caddesinde sokağa çıkma yasağı kaldırılmış, bu cadde dışında kalan 6 mahallede başlatılan çalışmalar devam etmektedir.
“Söz konusu çalışmalar esnasında meydana gelebilecek olumsuzluklar nedeniyle vatandaşlarımızın zarar görmemesi amacıyla, Sur ilçesinin tamamında yapılması muhtemel basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, stand açma, çadır kurma vb, etkinlikler, Anayasamızın 34. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/A ve 11/C maddeleri gereğince, yürütülen çalışmalar süresince yasaklanmıştır.”
Anayasa Madde 34: Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu Madde 11 – A) Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.
C) İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir.
Sur hakkında |
Sur İlçesi, Diyarbakır’ın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla ilçe oldu. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan Diyarbakır surlarından alıyor. Belediye başkanları: Fatma Şık Barut, Seyid Narin (DBP) Kaymakam: Dr. Memduh Tura Sur ilçesi, Dicle Nehri’nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte, Karacadağ’ın lavları üzerine kurulmuştur. Toplam yüz ölçümü 1.132 Km2 dir. Rakımı 660 metredir. Kuzeyde; Eğil, Dicle, Hani, Kocaköy, Doğuda; Hazro, Silvan, Bismil, güneyde; Çınar, Bağlar, batıda; Yenişehir ilçeleriyle komşu. İlçede 53 mahalle bulunuyor. İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür. Sur ilçesinin tarihi eserleri Yaklaşık 5 km uzunluğu ile Dünya Kültür mirası olmaya aday Diyarbakır Surları ilçenin en önemli tarihi eserlerinden biri. * Eski Diyarbakır evleri * Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp ve Ahmet Arif Müze Evleri, * On Gözlü Köprü, * Arkeoloji Müzesi, * Kadı Hamamı Camiler * Behrampaşa, Fatihpaşa (Kurşunlu), Safa Parlı, Melik Ahmet Paşa, Ali Paşa, Aynalı Minare, Nasuh Paşa, Hz. Ömer, Nebi ve Şeyh Mutahhar Camileri. * Hz. Süleyman Camii ve içinde bulunan 27 sahabe makberleri, * Anadolu’nun en eski ve ilk ibadete açılan, avlusunda bulunan şadırvanı, çeşitli devirlere ait kitabeleri ve İslam dünyasında beşinci Harem-i Şerif olarak bilinen Diyarbakır Ulu Camii * Dört Ayaklı Minare, Kiliseler * Meryem Ana Kilisesi, İçkale ve Saint George Kilisesi, Mar Petyun Keldani Kilisesi, Ermeni Protestan Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Surp Giragos Kilisesi, Köşkler * Gazi Köşkü, Erdebil Köşkü Hanlar * Deliller (Kervansaray) ve Hasanpaşa Hanları. |
(BK)
* Fotoğraf: Maşallah Dağ / Diyarbakır / AA