Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) raporuna göre 2015 yılında mesleki faaliyetlerinden dolayı 199 gazetecinin hapiste.
Elena Beiser'in hazırladığı raporda 1 Aralık itibariyle dünyada cezaevinde olan gazeteciler yer alıyor.
Raporda “Çin'de rekor sayıda gazeteci parmaklıklar ardında ve 2015 yılında Mısır ve Türkiye'deki hapis gazetecilerin sayısı dramatik biçimde arttı. Genel olarak bakıldığında, geçen üç yılda kayıtlara geçen rekor sayılara kıyasla, dünya çapında hapisteki gazetecilerin sayısında az bir düşüş var” tespiti yapıldı.
“Türkiye’de mahpus gazeteciler iki kat arttı”
Raporda Türkiye ile ilgili şu değerlendirme yer alıyor:
“Medyanın koşulları Türkiye'de de kötüleşirken hapisteki gazetecilerin sayısı geçen yıla kıyasla ikiye katlanarak 14'e yükseldi. Üst üste iki yıl dünyanın en kötü gazeteci zindancısı olan bu ülke 2014 yılında düzinelerce gazeteciyi serbest bıraktı ama 2015'te - iki genel seçim, Suriye iç savaşına daha ileri seviyede dahil olma ve yasa dışı Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) savaşçılarıyla sürdürülen narin ateşkesin sona ermesinin dahilinde - gerçekleşen yeni tutuklamalar onu dünya çapındaki en kötü beşinci zindancı yaptı.”
* Dünyada gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hapiste olan 199 gazeteci var. Bu sayı geçen yıl 221 idi.
* En çok gazetecinin hapsedildiği ülke, 49 gazetecinin hapiste olduğu Çin. Çin’i 23 gazetecinin hapsedildiği Mısır ile 19 gazetecinin hapsedildiği İran takip ediyor.
* Türkiye, 14 mahpus gazeteciyle Çin, Mısır, İran ve Eritre’nin ardından beşinci sırada yer alıyor.
Türkiye’deki mahpus gazeteciler
* Türkiye’deki mahpus gazeteciler olarak raporda, Atılım’dan Hatice Duman, Ekmek ve Adalet’ten Mustafa Gök, Azadiya Welat’tan Seyithan Akyüz, Radyo Dünya’dan Kenan Karavil, Eylül Sanat Edebiyat Degisi’nden Erdal Süsem, Gerçek Gündem’den Mehmet Baransu, Vice çalışanı Muhammed Rasul, Bugün’den Gültekin Avcı, Nokta’dan Cevheri Güven ve Murat Çapan, DİHA’dan İdris Yılmaz, JİNHA’dan Vildan Atmaca, Cumhuriyet’ten Can Dündar ve Erdem Gül yer aldı.
* 1 Aralık itibariyle, CPJ'in yıllık hapishane araştırmaları yapmaya başladığı 1990 yılından bu yana ikinci kez Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında mesleki sebeplerle hapsedilmiş tek bir gazeteci yoktu. Bu 2011 yılında da böyleydi.
* Hapisteki serbest gazetecilerin oranı yüzde 28. Bu oran 2011'den bu yana geriliyor.
Dünyadaki mahpusların 109’u internet gazetecisi
* Dünya çapında hapis gazetecilerin 109'u İnternet, 83'ü yazılı basın gazetecisiydi.
* Çin, Mısır ve Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş, Gambiya, Hindistan ve Suudi Arabistan'da da hapisteki gazetecilerin sayısı arttı.
* 2014 yılında hapiste hiç gazeteci bulundurmayarak hapishane sayımında yer almayan ancak 2015 yılında dahil olan ülkeler Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.
* CPJ, sessiz pazarlık yoluyla özgürlüklerine kavuşacaklarını düşündükleri için aileleri vasıtasıyla vakalarının kamuoyuyla paylaşılmamasını isteyen en az iki gazeteciden haberdar.
Raporun Türkçe olarak tam haline buradan, CPJ raporundaki hapis gazeteci listesine ise şuradan ulaşabilirsiniz.
TIKLAYIN - 30 HAPİS GAZETECİYE SİZ DE KİTAP GÖNDERİN; İŞTE ADRESLER
BİA Medya Gözlem 2015 Üçüncü Çeyrek Raporu'nda yer alan verilere göre 24 gazeteci ve 9 dağıtımcı, bugün itibariyleyse 30 gazeteci Türkiye cezaevlerinde. (EA)