Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki altı mahalle ve bir caddede, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
TIKLAYIN - DİYARBAKIR SUR'DA ÇATIŞMA, 1 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ
Diyarbakır Valiliği’nin yazılı açıklamasında, Suriçi’nde bulunan 15 mahallenin 6’sında (Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş) ve Gazi caddesinde 2 Aralık Çarşamba günü saat 05.00’te ilan edilen yasağın, dün 23:00 itibariyle kaldırıldığını ifade etti.
TIKLAYIN - 6 AYDA 5 AY 13 GÜN EVLERİNDEN ÇIKAMADILAR
Dicle Haber Ajansı (DİHA), ilçede polis ablukasının sürdüğünü yazdı. Gazi Caddesi, Yoğurtçular Pazarı ve Dört Ayaklı Minare bölgesinde özel hareket timleri zırhlı araçlarla bekliyor ve yasaklı mahallelere giriş çıkış yapanlar kimlik kontrolünden geçiriliyor.
Habere göre polis, “yasağın tedbirli olarak kalktığını” belirtti.
TIKLAYIN - SUR’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE ÇATIŞMA
Sur ilçesi hakkında
Sur İlçesi, Diyarbakır’ın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla ilçe oldu.
Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan Diyarbakır surlarından alıyor.
Belediye başkanları: Fatma Şık Barut, Seyid Narin (DBP)
Kaymakam: Dr. Memduh Tura
Sur ilçesi, Dicle Nehri’nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte, Karacadağ’ın lavları üzerine kurulmuştur. Toplam yüz ölçümü 1.132 Km2 dir. Rakımı 660 metredir. Kuzeyde; Eğil, Dicle, Hani, Kocaköy, Doğuda; Hazro, Silvan, Bismil, güneyde; Çınar, Bağlar, batıda; Yenişehir ilçeleriyle komşu.
İlçede 53 mahalle bulunuyor.
İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür.
Sur ilçesinin tarihi eserleri
Yaklaşık 5 km uzunluğu ile Dünya Kültür mirası olmaya aday Diyarbakır Surları ilçenin en önemli tarihi eserlerinden biri.
* Eski Diyarbakır evleri
* Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp ve Ahmet Arif Müze Evleri,
* On Gözlü Köprü,
* Arkeoloji Müzesi,
* Kadı Hamamı
Camiler
* Behrampaşa, Fatihpaşa (Kurşunlu), Safa Parlı, Melik Ahmet Paşa, Ali Paşa, Aynalı Minare, Nasuh Paşa, Hz. Ömer, Nebi ve Şeyh Mutahhar Camileri.
* Hz. Süleyman Camii ve içinde bulunan 27 sahabe makberleri,
* Anadolu’nun en eski ve ilk ibadete açılan, avlusunda bulunan şadırvanı, çeşitli devirlere ait kitabeleri ve İslam dünyasında beşinci Harem-i Şerif olarak bilinen Diyarbakır Ulu Camii
* Dört Ayaklı Minare,
Kiliseler
* Meryem Ana Kilisesi, İçkale ve Saint George Kilisesi, Mar Petyun Keldani Kilisesi, Ermeni Protestan Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Surp Giragos Kilisesi,
Köşkler
* Gazi Köşkü, Erdebil Köşkü
Hanlar
* Deliller (Kervansaray) ve Hasanpaşa Hanları. (AS)
* Fotoğraf: Kaan Bozdoğan / AA