Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede, olay yerinde bulunan ve ateş eden polislerin gözaltına alınarak, ifadelerinin şüpheli sıfatıyla alınması talep edildi.
Elçi ailesinin avukatları savcılığa verdikleri dilekçede, şüphelilerin de polis olmasından hareketle, soruşturmada kolluk kuvveti olarak jandarmanın görev alması istendi.
TIKLAYIN - TAHİR ELÇİ SORUŞTURMASINDA POLİSLERİN İFADESİ DOSYAYA GİRMEDİ Mİ?
Ayrıca, olay günü yapılan tüm telsiz konuşmalarının da deşifre edilerek dosyaya konulması ve olay yerinde keşif yapılması talep edildi.
Savcılığa iki gün önce verilen dilekçede şu talepler yer aldı:
Görevli polislerin isim listesi
* Şüphelilerinin polis olduğu bu gibi vakalarda soruşturmanın bizzat polislerce yürütülmesi, soruşturmanın bağımsız ve tarafsız kurullarca yapılması ilkesiyle çelişeceğinden incelemelerde adli kolluk birimi olarak jandarma kullanılmalı.
* Olay yerinde bulunan, telsiz anonsuyla olay yerine intikal eden tüm polis memurlarının görev listesinin ve görevlendirme yazıları dosyada bulunmalı.
* Elçi’nin avukatlarına verilen soruşturma evrakında, olay günü Yenikapı Sokak'ta görevli tüm polis memurlarının beyanları yer almadı. Dosyada bulunan tüm belge, yazılı, sesli ve görüntülü kayıtların şu anda bulunduğu haliyle tarafımıza verilmeli.
“Soruşturmayı savcı yürütmeli”
* Olay yerinde çekilen görüntülere göre Tahir Elçi’nin ayakta görüntülendiği andan, yerde yatar vaziyette görüntülendiği ana kadar, Yenikapı Sokak'ta görevli tüm polis memurları açığa alınarak şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmalı; ifadelerinin alınması sırasında müşteki vekilleri de hazır bulunmalı.
* Polisler hakkındaki soruşturma işlemleri cumhuriyet savcısı eliyle yürütülmeli.
* Olay günü Diyarbakır genelinde görev yapan tüm polis memurlarına ait silah zimmet listesi dosya içerisine alınmalı.
Tüm silahlara inceleme talebi
* Olay tarihinde olayın gerçekleştiği bölgede görevlendirilen tüm güvenlik güçlerinin envanterde kayıtlı olan-olmayan tüm silahlarına el konularak balistik inceleme yapılması amacıyla Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'na gönderilmeli.
* Olay yerindeki tüm MOBESE ve işyerlerine ait güvenlik kameralarının görsel kayıtları tespit edilerek dosyaya konulmalı.
* Yenikapı Sokak'ta basın açıklaması öncesi, basın açıklaması ve olay esnası ile sonrasına ait tüm telsiz ve anons kayıtları ve deşifreleri dosya içerisine alınmalı.
“Olay yerinin maketi oluşturulmalı”
* Otopsi tutanağında Elçi’nin kafatasında tespit edilen mermi giriş çıkış delikleri üzerinden yapılacak incelemeyle, silah türü (kısa namlulu-uzun namlulu) ve çapı tespit edilmeli.
TIKLAYIN - PROF. FİNCANCI: TAHİR ELÇİ’NİN İLK İNCELEMESİ OLAY YERİNDE YAPILMALIYDI
* “Olay Yeri Yapılandırma” çalışmasına esas teşkil etmek üzere otopsi raporu, görüntü kayıtları ve tanık anlatımları da dikkate alınarak olay yerinde tatbiki keşif yapılmalı. Keşifte elde edilecek veriler, otopsi raporu, görüntü kayıtları ve tanık anlatımları da dikkate alınarak olay yerinin gerçek fiziki koşullarına uygun ve ölçekli bir maketi oluşturulmalı.
Dilekçede ayrıca, “olay yeri incelemesinin olayın hemen ardından, her ne gerekçeyle olursa olsun yapılamamış olması, AİHM içtihatları çerçevesinde devletin yaşam hakkına ilişkin usuli yükümlülüklerine aykırıdır” denildi. (AS)