Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında, “PKK terör örgütü değildir” sözleriyle ilgili “örgüt propagandası” suçlamasıyla, 7,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
TIKLAYIN - SERBEST KALAN TAHİR ELÇİ BİANET'E KONUŞTU: YARGININ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YAKLAŞIMINI GÖRDÜK
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin kabul veya reddedilmesi için 15 günlük süresi var. İddianame kabul ediliğinde Elçi hakkında yargılama başlayacak.
İddianamede meşruiyet tartışması
İddianamede, “PKK'nin niçin terör örgütü olarak tanımlanması gerektiğini” anlatıldı, “Hakların elde edilmesi için mutlaka hukuki ve meşru bir yol vardır. Dolayısı ile şiddete başvurmak hiçbir şekilde meşru değildir" görüşü yer aldı.
Elçi'nin hukukçu kimliğine de vurgu yapıldı: “Bir hukukçu olarak neyin suç olup olmadığını bilmesi gerekir. Bulunduğu toplumsal kurum itibariyle sarf edeceği sözlerin toplumdaki etkisini hesaplaması gerekir.”
Elçi'nin, “Basın yoluyla terör örgütü propagandası” suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması istendi.
Yurtdışı çıkış yasağına itiraz
Elçi'nin avukatlarından Baran Doğan, Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından müvekkili için adli kontrol tedbirleri çerçevesinde uygulanan yurt dışına çıkış yasağına itiraz etti.
Avukat Doğan, müvekkilinin Avrupa Konseyi'nin 3 Kasım tarihinde Brüksel'de yapılacak olan “Türkiye ve Batı Balkanlar'da ifade özgürlüğü ve medya" konulu konferansı için davet aldığı belirterek yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.
Ne olmuştu?
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Ekim'de CNN Türk'te katıldığı bir programda sarf ettiği “Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir” sözleriyle ilgili Elçi hakkında soruşturma başlattı.
Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Elçi hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yakalama kararı çıkardı.
Elçi'yle ilgili yakalama kararında "tüm aramalara rağmen bulunamadığı, saklandığı" iddia edildi ancak Elçi barodaki makamında gözaltına alındı.
Bakırköy Sulh Ceza Hakimliğince hakkında yakalama kararı çıkarılan Elçi 20 Ekim’de Diyarbakır’dan İstanbul’a getirilerek 10:00 civarında Bakırköy Adliyesinde ifade verdi. Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği ifadenin ardından adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
Elçi adliye çıkışında bianet’e yaptığı açıklamada, “Yaşananlar, bu meseleyi sağlıklı şekilde tartışmanın ne kadar güç olduğunu gösterdi” dedi. (AS)