* Fotoğraflar: Ömer Yasin Ergin / AA
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi “PKK terör örgütü değildir” şeklindeki sözleri nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılmasının ardından makamında gözaltına alındı. Elçi bu sabah İstanbul’a getirildi.
bianet’in edindiği bilgiye göre, Bakırköy Sulh Ceza Hakimliğince hakkında yakalama kararı çıkarılan Elçi bu sabah 10:00 civarında Bakırköy Adliyesinde ifade verecek.
Elçi'yle ilgili yakalama kararında "tüm aramalara rağmen bulunamadığı, saklandığı" iddia edildi ancak Elçi barodaki makamında gözaltına alındı.
Önceki Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da Elçi’yle birlikte İstanbul’a geldi. Aktar konuyla ilgili Twitter’a şunları yazdı: “Baro başkanımız Tahir Elçi ile birlikte İstanbul'dayız. Gizlenmedi,kaçmadı. Amaç soruşturma değil, onur kırmak. Buna izin vermeyeceğiz.”
Hürriyet gazetesinin haberine göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Elçi hakkında başlatılan soruşturmaya, suça konu sözlerin sarf edildiği CNN Türk'teki programın moderatörü Ahmet Hakan Coşkun ile sorumlu yayın müdürünü de dahil etti.
Baroya polis baskını
Dün gece geç saatlerde Diyarbakır Barosuna giden Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Elçi'ye Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin yakalama kararını tebliğ etti.
Gözaltı işlemi sırasında baro önünde zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri de hazır bulundu. Elçi gözaltına alınmasının ardından İstanbul’a getirildi.
Savcılığın talebiyle
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Ekim'de CNN Türk'te katıldığı bir programda sarf ettiği “Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir” sözleriyle ilgili Elçi hakkında soruşturma başlatmıştı.
Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Elçi hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yakalama kararı çıkardı.
Davet beklerken yakalama
Cuma günü kendisiyle ilgili bir ceza soruşturmasının başlatıldığını basından öğrendiğini belirten Elçi, ifadeye çağrılacağını düşünerek programını iptal ettiğini ve barodaki makamında davet beklediğini anlattı:
“Arada hafta sonu vardı. Bugün mesainin ilk günüydü. Şehir dışı programımı bütünüyle iptal ederek hem Diyarbakır Adliyesi içindeki Baro Başkanlığı odasında, hem burada bekledim. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturması çerçevesinde ifademizin alınması için bir davetiye bekledik. Genellikle uygulama bu şekildedir. Bir ceza soruşturması başlatıldığında ilgili savcılık şüphelinin bulunduğu savcılığa bir müzekkere yazar ve adliyeye davet edilerek ifadesinin alınmasını ister. Biz de bu olağan durumu bekledik. Bu nedenle gün boyunca makamımızda adliyeye davet edilmemizi ve medeni bir biçimde gidip ifade vereceğimizi bekledik. Ancak ne yazık ki gün boyunca beklediğimiz daveti almadık. Bunun yerine akşam saatlerinde bir görüşme sırasında yine medya aracılığıyla aynı savcılık tarafından hakkımızda yakalama kararı çıkarıldığını öğrendik.”
TBB: Kanuna aykırı
Türkiye Barolar Birliği de yazılı açıklama yaptı:
“Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yakalamayı düzenleyen 98/1. maddesine göre; yakalama emri çıkarılabilmesi için, şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya çağrı yapılamaması gereklidir. Elçi'nin yaşadığı, çalıştığı ve ikamet ettiği yerler bellidir. Avukat Elçi, hakkında soruşturma açıldığını basın yoluyla öğrendikten sonra kamuoyuna yaptığı açıklamada, adliyedeki makam odasında ifadeye çağrılmayı beklediğini de ilan etmiştir. Hal böyleyken, Bakırköy 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilmiş olan yakalama kararı açıkça kanuna aykırıdır.” (AS)