İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi Ankara katliamıyla ilgili yayınladığı ön gözlem raporunda, “miting tertip komitesine Emniyet güçlerince yakın saldırı tehlikesine dair herhangi bir bildirimde bulunulmadığı” ifade edildi.
“Alanda toplananlardan alınan bilgiye göre, toplanma alanında ve çevresinde hiçbir güvenlik önlemi alınmadı ve yürüyüş başlayana kadar trafik akışı devam etti.”
İHD, başta İçişleri Bakanı olmak üzere, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü ile diğer sorumluları önleme görevini yerine getirmemeleri nedeni ile istifaya davet etti, ayrıca haklarında soruşturma açılmasını talep etti.
Suruç’taki ile benzerlik gösteriyor
İHD, bomba düzeneğinin Suruç’takiyle benzerlik gösterdiği bilgisini aldıklarını ifade etti:
“Olay yeri incelemesi devam ederken olay yerinde bulunan uzman polislerin verdiği bilgiler, bombanın patlatılma biçiminin ve bomba düzeneğinin Suruç’taki patlama ile benzerlik gösterdiği yönünde.”
“Bombaların patlatıldığı cadde üzerinde yapılan incelemede, zeminde bir tahribat olmadığı ve bombanın yerden yaklaşık bir metre yukarıda, vücuda bağlı olarak patlatıldığı görüldü.”
“Devlet önlem almadı”
“Bombaların patlatılmasını kamu görevlileri (asker, polis) veya devletin güvenlik ve istihbarat birimleriyle bağlantılı kişiler yapmamış olsa bile devletin önlem alma ve koruma yükümlülüğü var. Devlet, alması gereken istihbarat önlemlerini almadı.
Devlet, istihbarat bilgilerini almış ve bu bilgileri önleme mevkiindeki birimlere sunmuş olsa bile, bu birimler görevlerini yerine getirmedi.
Devlet toplanma ve yürüyüşe geçme alanında (gar önü ve gara açılan yol güzergâhlarında) da hiçbir önlem almadı.”
Bağımsız, hızlı, şeffaf soruşturma
İHD soruşturmanın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Jordan prensipleri “ olarak anılan şu beş maddeye uygun yürütülmesini istedi:
* Soruşturma makamları yaşam hakkı söz konusu olduğunda resen harekete geçmeli.
* Bağımsız soruşturmacı olmalı.
* Olayla ilgili tüm bilgi, belge, rapor ve tüm kanıtlar usulüne uygun toplanmalı.
* Hemen harekete geçilmeli ve makul bir hızla soruşturma ilerlemeli.
* Soruşturma ve kovuşturma süreçleri kamusal denetime açık olmalı.
Dernek ayrıca şu taleplerde bulundu:
* Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı etkili soruşturma (Jordan Prensipleri) yöntemleri kullanarak canlı bombaların kimliğini tespit etmeli, bu kişilerin ilişkili oldukları yapıları açığa çıkarıp katliamı tüm boyutları ile yargı önüne taşımalı.
* Katliamın, siyasal ve sosyal sonuçları göz önüne alınarak her yönüyle aydınlatılması için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmalı. (AS)