Van’ın Çatak ilçesinde 17 yıl önce öldürülen gerillaların bulunduğu toplu mezarla ilgili Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın 10. duruşmasında, mahkeme “yetkisiz olduğuna” karar Verdi. Dosya Çatak Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi.
Davayla ilgili dosya daha önce de Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki şikayetin ardından Erciş Ağır Ceza Mahkemesinde takipsizlik kararı onanınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınmıştı. Ardından Asliye Hukuk Mahkemesinin görevsizlik ve yetkisizlik kararı vermesinden sonra Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Şimdi bu mahkemeden de görevsizlik kararı çıktı.
"Belirlenemezse Yargıtay'a..."
Hakim Ertuğrul Koçak, 29 Eylül’de görülen 10. duruşmada şu kararı verdi:
“Mahkememizin görevsizliğine, dosyanın Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20. maddesinde belirtilen iki haftalık süre içerisinde başvurulduğu takdirde görevli Çatak Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine;
Kararın temyiz edilmeksizin kesinleşmesi halinde dosyanın davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için Yargıtay 17. Hukuk Dairesine gönderilmesine karar verildi.”
Adli Tıp: Kimliklendirmeye uygun değil
Toplu mezar kazısının ardından bulunan örneklerin iletildiği Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi de 21 Nisan tarihli raporunda, “kemiklerin, kimliklendirme yapmaya uygun olmadığı, kimliklendirme yapmaya uygun olmaması nedeniyle kimliklendirmenin yapılamadığını” belirtmişti.
Ailelerin avukatlarından Turan Ece mahkemeye sunduğu dilekçede, Adli Tıp’la ilgili şunları yazdı:
“21 Ağustos 2014’te keşifte kemiklerin başka bir mezara taşınmış olduğu ortaya çıktı. Müvekkillerim buna rağmen keşifte bulunan bir kısım kemikler için DNA tespisi yapılmasını kabul ettiler. Adli Tıp Kurumu gönderilen kemikleri kimliklendirme yapmadan mahkemenize geri gönderdi.”
Ece, bu raporun kabul edilemez olduğunu belirtti ve ailelerin, Adli Tıp’tan geri gönderilen ve son üç duruşmadır adli emanette bulunan kemik parçalarının kendilerine verilmesini istediğini ifade etti.
Ne olmuştu? |
12 Ekim 1998'de Van Çatak'a bağlı Kayaboğazı köyü Görentaş yaylasında TSK ile PKK arasında çıkan çatışmada resmi kaynaklara göre 22, PKK'ye göre 27 gerilla yaşamını yitirdi. Gerillaların cenazeleri ailelerine teslim edilmedi. Temmuz 2011'de Çatak'ta toplu mezar bulunduğu haberini alan aileler, kendi çocuklarının da orada olabileceğini düşünerek İnsan Hakları Derneği Van Şubesi'ne başvurdu. Arduç ailesi İHD Van şubesine 4 Ekim 2011'de, diğer aileler de 11 Ağustos 2011'de İHD'ye gitti. İHD'li avukatlar Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, "toplu mezarın kamu marifetiyle açılması, DNA testinin yapılması ve kendi yakınlarına ait olduğunu düşündükleri kemiklerin yakınlarına teslim edilmesini" istedi. Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Ağustos 2011'de "kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına" ve "taleplerinin hukuk mahkemesi yetkisinde olduğuna" karar verdi. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi de kararı onadı. Olay AİHM'e taşındı. Ailelerin başvurusunu değerlendiren AİHM, 20 Mart 2013'teki yazısında, "kovuşturmaya yer olmadığı" gerekçesiyle kapatılan dosyanın hukuk mahkemesine taşınıp taşınmadığını sordu. AİHM'in bu yazısı üzerine Avukat Ece, Çatak Asliye Ceza Mahkemesine başvuru yaptı, mahkeme ise dosyaya Sulh Hukuk Mahkemesinin bakmasına karar verdi. Ece de Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi'ne 26 Nisan 2013'te başvuru yaptı, dava açıldı, ilk duruşma 14 Mayıs 2014'te görüldü. 21 Ağustos 2014'te bölgede keşif yapıldı, bazı kemiklere ulaşıldı. Elde edilen bulgular Adli Tıp Kurumu'na gönderildi, Adli Tıp kemiklerle ilgili kimlendirme yapılamadığını belirterek kemikleri geri gönderdi. |
(AS)