Avrupa Parlamentosu (AP), Ermeni Soykırımı konusundaki tavsiye kararını dün yapılan oylamayla kabul etti.
AP, Ermenistan ve Türkiye’nin soykırımın 100. yıldönümünü diplomatik ilişkileri normalleştirmek, sınırları açmak ve ekonomik entegrasyonu kolaylaştırmak için kullanması gerektiğini söylerken, Türkiye’yi Ermeni soykırımını tanımaya çağırdı.
AP vekilleri, Ermenistan ve Türkiye’nin “Avrupa uluslarının arasındaki başarılı uzlaşma örneklerini” kullanmaya çağırdı. Ayrıca Papa Françesko'nun soykırım mesajının takdir edildiği de belirtildi.
AP, 13 Mart’ta Avrupa Birliği'ne üye tüm devletlere Ermeni Soykırımı’nı tanıma çağrısında bulunmuştu.
Akdoğan’dan “Goygoycu AP”
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AP’nin bu kararına Twitter’dan tepki gösterdi. Akdoğan “AP kıymet-i harbiyesi olmayan son kararıyla sözünün ağırlığını ortadan kaldırıyor. Goygoyculuk yaparak ciddi konular ele alınamaz. AP’nin bir dirayeti, gücü, vizyonu varsa tarihi safsataları bıraksın günümüzde yaşanan hadislerle ilgili bir tavır takınsın” dedi.
Dışişleri: İade ediyoruz, başarılar diliyoruz
Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, kararın Türkiye’nin AB ile olan ilişkisine zarar verebileceğini söyledi. Kararı “gülünç, tutarsız” olarak nitelerken, “Avrupa Parlamentosu üyelerinin, 1915 meselesiyle ilgilenmeden önce, kendi tarihleriyle yüzleşmelerinde, özellikle Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi insanlığın en korkunç felaketindeki rol ve sorumluluklarını hatırlamalarında yarar vardır” dedi.
“Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz. AB vatandaşlarının 2014’teki seçimlere yüzde 42 oranındaki katılımı, bu Parlamento’nun AB siyasi kültüründeki yerini zaten göstermektedir. Her bakımdan eşine az rastlanır ‘tutarsızlıktaki’ bu metni, anılan kuruma, ileride hatırlamak istemeyeceği belgeler arasında yerini almak üzere aynen iade ediyoruz.
“Avrupa Parlamentosu’nda bugün kabul edilen karara destek veren siyasetçilere, Avrupa değerleriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan; nefret, kin ve çatışma kültürüyle beslenenlerle kurdukları ortaklıkta başarılar diliyoruz.
“Avrupa Parlamentosu’nun 1915 olayları konusunda sergilediği bu selektif ve tek yanlı yaklaşımın, varoluş nedenini teşkil eden değerler hilafına, Türkiye’nin AB ile olan ilişkisine zarar verebileceği ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki meseleye çözüm getirmekten uzak kaldığı bir vakıadır. Tabiatıyla, bu karar sadece bilgisizlik ve cehaletle açıklanamaz. Bunun arkasında, ne yazık ki, dinsel ve kültürel bağnazlık ile farklı görülen karşısındaki umursamazlık da yatmaktadır.
“1915 olayları konusuna gelince; Türkiye’nin son yıllarda hafıza ödevini layıkıyla yerine getirdiği ortadadır. Ermenistan’ın da en kısa sürede böyle bir olgunluk düzeyine ulaşmasını umut ediyoruz. Avrupa Parlamentosu üyelerinin, 1915 meselesiyle ilgilenmeden önce, kendi tarihleriyle yüzleşmelerinde, özellikle Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi insanlığın en korkunç felaketindeki rol ve sorumluluklarını hatırlamalarında yarar vardır.”
Tavsiye kararının maddeleri
Agos’un haberine göre, kabul edilen tavsiye kararının sekiz maddesi şöyle:
* Avrupa dayanışması ve adalet ruhuyla, Ermeni soykırımının 100. yıldönümünde 1,5 milyon masum Ermeni’yi anıyoruz.
* 1915-1917 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu topraklarında Ermenilere karşı gerçekleştirilen trajik olaylar 1948 BM soykırım suçları sözleşmesindeki tanıma göre soykırımdır.
* Soykırımlar için bir uluslararası anma günü öneriyoruz.
* Soykırımın ve insanlığa karşı işlenen suçların önlenmesi ve cezalandırılması uluslararası toplum ve Avrupa Birliği’nin temel görevi olmalıdır.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun taziye mesajlarını doğru yola atılmış bir adım olarak değerlendiriyor, arşivlerin açılması, geçmişler yüzleşme ve Ermeni Soykırımını tanımanın Ermeni ve Türkiyeli halklarının uzlaşması için önemli bir şans olduğunu düşünüyoruz.
* Türkiye’nin Ermeni kültürel mirasını koruyucu önlemler almaya davet ediyoruz.
* Ermenistan ve Türkiye’yi normalleşme sürecinde uzlaşı ve işbirliğine çağırıyoruz.
* Söz konusu bu tasarının Ermenistan, Türkiye ve Avrupa Birliği üye ülkelerinin hükümetlerine gönderilmesini talep ediyoruz.