Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri, Yemen’de Şii Ensarullah Hareketi’nin (Husiler) ilerleyişini durdurmak için gerçekleştirdikleri bombardımanda 25 sivil öldürüldü, 40 kişi de yaralandı. Amnesty International öldürülenlerden altısının 10 yaşın altında çocuklar olduğunu açıkladı.
Milliyet’in haberine göre 25 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda, el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmaları için çağrı yaptı. Aynı haberdeki Yemenli gazeteci ise mektubundan öldürülen sivillerin sayısının 50’ye vardığını yazdı. Democracy Now'ın haberine göreyse öldürülen sivil sayısı 39.
Saldırıda Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları bombalandı, bu üslerdeki hava savunma sistemleri, uçak savar bataryaları ve dört savaş jeti zarar gördü. Saldırı Sana ile sınırlı kalmadı. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssü de bombalandı.
Yemenli gazetecinin anlattıkları
Yemenli gazeteci, Milliyet’te yer alan yazısında saldırıyı şöyle anlattı:
“’Oğlum, kendine ve eşine çok dikkat et. Artık birbirimizi göremeyebiliriz...’ Dün (önceki) gece bazı komşu ülkelerin bizi havadan füzelerle vurduğunu öğrendiğimizde, annem telefonda bana bu cümleyi söyledi.
“Bombardıman sesini gece yarısı duyduğumuzda, yağmur sezonu başlamak üzere olduğu için herkes önce şimşek çaktığını sandı. Ne zaman ki bunun aslında bir çeşit savaş olduğunun farkına varıldı, insanlar çocuklarının korkmasından endişe ederek çocuklarına bunun havaifişek sesleri olduğunu söylemeye başladı; ancak bu çabalar boşunaydı, çünkü ses şafak vaktine kadar güçlü ve şiddeti hiç dinmeyen bir şekilde devam etti. Size bu satırları yazarken her yerden gelen korkutucu ve gürültülü patlamaların sesini duyuyorum. Gelecek saatlerin ne getireceğini ise bilmiyorum bile... Yemenlileri her yerden sarmış kapsamlı bir savaşın beklediğini söyleyebiliriz. Bu (dün) Sabah ölen masum insanların sayısı 50’ydi, bu rakam gittikçe daha çok artacaktır. Başka ülkelerden askeri müdahale isteyen Yemen Dışişleri Bakanı, operasyonun ‘amaçlar karşılanana dek devam edeceğini’ söyledi. Bu adam başka ülkelerin, kendi insanlarını sırf siyasi rakiplerini devre dışı bırakabilmek için öldürmesini istedi. Husiler, Sanaa ve bir başka vilayeti daha ele geçirdiğinden beri Yemenliler siyasi bir kördüğümün içinde olsa da, Yemen’in en büyük krizi 21 Şubat 2012’de başa geçen geçici başkanın zayıflığıdır. O zamanlar Başkan Hadi, geçici olarak iki yıl görevde kalacağına yemin etse de yardımcıları, orduyu ve aşiretleri daha iyi boyunduruğu altına alması için daha fazla kalması yönünde baskı uyguladı.
“Devlet Başkanı Hadi, karşılığında daha fazla görevde kalmak için Husilere Sanaa’yı kendisi verdi; ancak onlar da ardından onu görevden almak için başka eylemlere geçti. Sünni Suudiler, Şii Husilerin Aden’i ele geçirmesiyle bölgenin İran’ın elinde olacağını anladığı anda, çıkarlarının etkileneceğini kavradı. Böylece gökyüzünü Husilere karşı savaşmak için kullanmaya karar verdiler; ancak aslında masumlar da hedef oluyor.”
Bombalanan kentlerde siviller ölüyor
Kentlere yönelik bombardımanlarda siviller de büyük kayıplar veriyor. Geçtiğimiz yaz bombardıman ile başlayan ve kara harekatıyla devam eden İsrail’in Gazze saldırısında 50 günde 2 bin 100 sivil öldürüldü.
Bu sene IŞİD’e yönelik olarak Musul ile 2011’de başlayan savaştan beri Suriye’nin İdlib, Hama, Humus, Halep ve Şam da bombalanmış, binlerce insan hayatını kaybetmişti. (EA)
Fotoğraf: Muhammed Hamoud, AA