* Fotoğraf: Metin Tokgöz / AA
Gezi direnişi sırasında Mehmet Ayvalıtaş’ın öldürülmesiyle ilgili altıncı duruşma bugün Kartal Adliyesi’ndeki Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Bu duruşmada da adliye içinde ve önünde polis müdahalesi yaşandı, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş darp edildikten sonra fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
Adliye önünde destek için toplananlara da biber gazı ve TOMA’yla müdahale edildi.
Müdahale girişte başladı
Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesi mahkeme salonunun bulunduğu -4. katta da geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmanın görüleceği koridora çok sayıda özel güvenlik ve çevik kuvvet ekip ekibi yerleştirildi. Adliye bahçesinde de çevik kuvvet vardı.
Duruşma öncesinde adliye içine girmek isteyen Ayvalıtaş ailesine önce bariyerleri geçmesi için izin verilmedi, arbede yaşandı. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş yere düştü. Ali Ayvalıtaş daha sonra duruşma salonuna girdi.
Ayvalıtaş'ın kalp ameliyatı geçirdiğini ve koridorda darp edilmesi nedeniyle duruşma salonunda güçlükle durduğunu ifade eden avukatlar, duruşmanın ertelenmesini istedi. Mahkeme Başkanı ise Ali Ayvalıtaş'a hasta ise ambulans çağırabileceği ve rahatsızlığı acil ise duruşma salonunu terk edebileceğini belirtti.
Ayvalıtaş avukatlarından Ömer Kavili ve Ayla Öztabak, Ali Ayvalıtaş ile birlikte bu şekilde duruşmanın görülemeyeceğini ifade ederek duruşmayı terk etti. Ali Ayvalıtaş, adliyeye gelen ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Sedye ile adliyeden çıkarılan Ayvalıtaş, “Beni dövdüler" diye bağırdı.
Adliye içine girmek isteyen yaklaşık 20 kişiye de biber gazı ve TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile müdahale edildi.
Tanıklar da dinlenemedi
Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın babası ve annesi tanık olarak dinlendi, Mehmet Ayvalıtaş’a çarpan aracın oğullarının aracı olmadığını söylediler.
Tanık olarak dinlenmesi gerekenler de arbedede polis tarafından “izleyici sanılarak” dışarı çıkarıldı. İleri Haber’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, tanıklar Esma Camcıoğlu, Özgür Cem Adıgüzel, Mustafa Aydın, Hüseyin Yaldız ve Mahmut Aktaş'ın zorla getirilmesine, olay yerine ait kamera kayıtlarının bulunduğu CD'nin MSGSÜ sinema bölümünden seçilecek bilirkişiler aracılığı inceleme yapılmasına, TÜBİTAK kurumunun yazısının dikkate alınarak yetkililer hakkında suç duyurusu yapılmasına yer olmadığına, sanıkların tutuklanması ve Mehmet Görkem Demirbaş'ın duruşmalardan verasete tutulması yönündeki taleplerin reddine karar verildi.
Bir sonraki duruşma 24 Haziran 9:30'ta. (AS)
Ne olmuştu? |
Mehmet Ayvalıtaş Gezi direnişi eylemlerinde, İstanbul 1 Mayıs Mahallesi'nde 2 Haziran gecesi saat 22:00 sularında TEM yolunu kapatan grubun içindeydi. Eylemcilerin içine hızla giren aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındaydı. Cumhuriyet Savcısı Müfit Büyükçolpan'ın hazırladığı iddianameye göre, olay şöyle gelişti: "Akşam 23:00 sularında aralarında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni S.K.'nin de olduğu bir grup direnişçi, Mustafa Kemal Mahallesi 6 Nolu üst geçit civarında, yayalara kapalı olan yolu trafiğe kapatmak istediler, yola çıkarak araçlara dur işareti yaptılar." "Sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile S.K.'ye çarptı. Ayvalıtaş hayatını kaybetti, kuzeni S.K. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı." Lise öğrencisi S.K 20 gün yoğun bakımda kaldı. İddianame hazırlanmadan önce olay yerinde tanıklarla birlikte keşif yapılmadı. İddianamede MOBESE kayıtlarına yer verilmedi. Sanıklar tutuklanmadı. Ayvalıtaş'ın ölümü kayıtlara "kaza" olarak geçti. |