Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesiyle ilgili yargılanan sekiz kişinin karar duruşması yarın Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
Savcı mütalaasında hakkında müebbet hapis cezası istediği tutuklu sanık polis Mevlüt Saldoğan ameliyat olduğu gerekçesiyle önceki duruşmaya katılmamıştı. Mahkeme yarın görülecek duruşmada da hastanede olacak ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenmesine karar vermişti.
Saldoğan’ın ameliyat olduğu Ankara’daki Ankara L Tipi Cezaevi, Mahkeme'ye sanığın hastalığının devam ettiğini belirterek duruşmaya gelemeyeceğini, görüntülü sistem ile dinleneceğini bildirdi.
Karar duruşmasına nasıl gelindi?
Tutuklamalar
Ali İsmail Korkmaz, 19 yaşında, Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde birinci sınıf öğrencisiydi. 1994 yılında Antakya’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Ekinci Nevzat Ceylan İlköğretim Okulu’nda tamamladıktan sonra Antakya Hüseyin Özbuğday Lisesi’nde orta öğrenimine başladı. Ali İsmail Korkmaz, daha lise öğrencisiyken “Toplum İçin Gençlik” hareketini başlatarak arkadaşlarıyla birlikte çeşitli projelere imza attı. Bu hareket kapsamında Ali İsmail ve arkadaşları kitap toplayarak kütüphanesi kısıtlı olan ilköğretim okullarına kitap bağışlamışlar, huzurevinde yaşlı ziyaretleri yapmışlar, engelliler için mavi kapak toplamışlar ve bunun gibi topluma faydalı daha pek çok etkinlik ortaya koymuşlardı. Ali İsmail, yaptıklarını düzenli olarak ajandasına yazmış; yazma amacını da şöyle açıklamıştı: Bu yazıları yazma amacım, sadece kendi kafamda toparlayıp, bu ekibi gerçekten toplum için çalışan gençleri bir yere vardırmak. Ekibi resmiyete dökmek ve tanınmak istememdi. Ailesinin onun adına Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nın sitesinde Korkmaz, “Hayata sımsıkı bağlı; yüreği doğa, insan, hayvan sevgisiyle çarpan bir gençti” diye anlatılıyor. Yardımsever, doğaya düşkün, fotoğraf meraklısı, filmsever, vefa sahibi, yaşılıları önemseyen, engellilere yardım eden, hayvansever bir genç olduğu belirtiliyor. |
3 Haziran 2013: 19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir'deki Gezi eylemleri sırasında gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövüldü.
Hastanede kas gevşetici ilaç verilerek sevkedildiği ortopedi servisinden "ifadeni ver öyle tetkik edelim" diyerek eve gönderildi.
3 Haziran sabahı ifade verdikten hastaneye gittiğinde beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı.
4 Haziran 2013: Ali İsmail Korkmaz girdiği beyin ameliyatının altından 38 gün sürecek komaya girdi.
10 Temmuz 2013: Ali İsmail Korkmaz hayatını kaybetti.
7 Ağustos 2013: Yürütülen soruşturma sonucu polis Mevlüt Saldoğan ile İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar tutuklandı.
İddianame
Eylül 2013: Tutuklu sanıkların yanı sıra tutuksuz üç polis Yalçın Akbulut, Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında iddianame hazırlandı.
İddianamede Saldoğan hakkında “suç kastıyla kasten insan öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası, tutuklu diğer sanıklar ile tutuksuz polisler hakkında "öldürmeye iştirak" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Eskişehir’den Kayseri’ye
12 Kasım 2013: İlk duruşma için 20 Kasım 2013 Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi adres gösterilmişti. Ancak Yargıtay 5. Ceza Dairesi Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili davanın "kamu güvenliği gerekçesiyle" Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınmasına karar verdi. İlk duruşma 3 Şubat'ta gerçekleşti.
Duruşmalar
3 Şubat 2014 / 1. Duruşma: Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada mahkeme tanıkların Kayseri’de dinlenmesine karar verdi.
12 Mayıs 2014 / 2. Duruşma: Ali İsmail Korkmaz’ın tanıkları konuştu, sanıkları teşhis etti. Mahkeme bundan sonraki duruşmalarda da görüleceği gibi sanıkların tutukluluğun devamına, müşteki avukatların sanık Yalçın Akbulut’un tutuklanması talebinin reddine karar verdi.
14 Temmuz 2014 / 3. Duruşma: Dosyadaki tüm ifadeler ve teknik raporlar okundu. Ali İsmail Korkmaz'ın otopsi raporunun yanı sıra sanıkların telefon kayıtları sıralandı, telsiz konuşmaları ve Eskişehir'de ifade veren tanıkların ifadeleri okundu.
9 Ekim 2014 / 4. Duruşma: TÜBİTAK ve Adli Tıp Kurumu'nun bilirkişi raporları okundu, olaya ilişkin görüntüler izlendi. Dört kez silindiği tespit edilen görüntülerde sanıklar da yer alıyordu. Adli Tıp Raporu’nda ise darp ile ölüm arasında illiyet bağı olduğu ortaya konuldu.
Savcı mütalaası
26 Kasım 2014 / 5. Duruşma: Savcı mütalaasını açıkladı. Mütalada tutuklu polis hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık için beraat, tutuksuz polis için 12 yıl hapis ve diğer sanıklar hakkında yaralama suçundan hapis cezası istendi.
Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan için Türk Ceza Kanunu (TCK) 81/1, 53/1 maddeleri gereğince "Kasten İnsan Öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istedi.
Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar için "Kasten yaralama" suçunu düzenleyen "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" başlıklı TCK 86/1 maddesi tanımlamasıyla 87/4, 53/1 maddeleri uyarınca için nitelikli yaralama suçundan sekizer yıl hapsini istedi.
Tutuksuz polis sanık Yalçın Akbulut için "Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama" suçundan 12 yıl istedi.
Tutuksuz polis sanıklar Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında ise "üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden" beraatlerini talep etti.
Karar bekleniyordu, sanık gelmedi
26 Aralık 2014 / 6. Duruşma: Karar çıkması bekleniyordu. Ancak sanık Mevlüt Saldoğan ameliyat olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Davanın üçüncü kez değişen savcısı önceki savcının mütalaasını tekrarladı.
Diğer sanıklar ifadelerini verdi. Mahkeme, Saldoğan'ın gelecek duruşmada hazır edilmesine, hastanede ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenmesine karar verdi. Sanık polis Yalçın Akbulut'un tutuklanma talebini reddetti.
21 Ocak 2015 / 7. Duruşma: Kayseri’de gerçekleşecek karar duruşması saat 09.30’da başlayacak Saldoğan SEGBİS ile dinleneceği duruşmanın sonucunda karar çıkması bekleniyor. (BK)