Işıl Karakaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) beş bölümden birinin başkanlığına seçildi. AİHM’de ilk kez Türkiyeli bir yargıç bölüm başkanı oldu.
Karakaş, Strasbourg'da yapılan oylamada, oy çoğunluğuyla mahkemenin 5 bölüm başkanından biri olarak seçildi.
AİHM'de görev yapan yargıçlardan beşi, sayıları 7 ile 9 arasında değişen yargıçtan oluşan bölümlere başkanlık ediyor. Karakaş bölüm başkanı seçilerek AİHM yönetimine girmiş oldu.
Altı aday arasından
Karakaş, toplam 47 üyesi mevcut bulunan AİHM Genel Kurulu’nda gerçekleşen seçimde 6 aday arasından seçildi.
Mahkeme Başkanı ve beş daire başkanı, AİHM ’in yönetiminde kilit rol oynayan 6 kişilik üst kurulu oluşturuyorlar. Mahkeme yönetimi, işleyişi ve politikalarına ait kararlar önce bu kurulda alınıyor, ardından Genel Kurul’a sunuluyor.
Bölüm başkan yardımcısıydı
AİHM'e 2008’de yargıç seçilen Karakaş, bölüm başkanlığı görevini üç yıl boyunca yürütecek. Karakaş, Kasım 2013'ten bu yana bölüm başkan yardımcılığı yapmaktaydı.
Karakaş'ın AİHM'deki görev süresi 2017’de sona eriyor. AİHM yargıçları tek dönemle sınırlı olmak üzere dokuz yıllığına seçiliyor.
Karakaş yeni görevine 1 Ocak’ta başlayacak. (AS)
Işıl Karakaş kimdir? |
Ayşe Işıl Karakaş 8 Aralık 1958'de İstanbul'da doğdu. Önce İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi'nde okudu ve burada 1984-1993 arasında araştırma görevlisi olarak çalıştı. İlk master derecesini de bu okuldan aldı. İkinci yüksek lisansını, Nancy II Üniversitesi'nde Avrupa Hukuku alanında yaptı. Ardından Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1990'da İstanbul Barosu'na kaydoldu. 1992'de İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku dalında doktorasını tamamladı. 1999'a kadar İstanbul Üniversitesi'nde çalıştıktan sonra, 1999-2008 arasında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyeliği ve dekan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Aix-Marseille III Üniversitesi ve Montpellier II üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı. 22 Ocak 2008'de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından AİHM'in Türkiye'yi temsil edecek ilk kadın yargıcı seçildi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşıyor. Karakaş, AİHM'de Türkiye'yle ilgili en çok ifade özgürlüğü, adil yargılanma hakkı ve mülkiyet hakkıyla ilgili davalara bakıldığını anlatmıştı. Karakaş'ın, Avrupa Birliği ve Avrupa anayasaları konusunda yayımlanmış çok sayıda makalesi ile "Ulusalüstü Anayasal Düzen Olarak Avrupa Topluluğu Hukuk Düzeni Egemenliği" ve "Avrupa Topluluğu Hukuk Düzeni ve Ulus - Devlet Egemenliği" başlıklı iki kitabı bulunuyor. |