Türkiye Yazarlar Sendikası ve İnsan Hakları Derneği gözaltında kaybedilenler için yazılan şiirleri derledikleri “Kalpleri Küçük Bir Bahçe Onların” kitabını tanıttı.
TYS’nin Yıldız Sarayı, Dış Karakol Binası’nda bulunan genel merkez binasında gerçekleşen toplantısına İHD, Cumartesi Anneleri/İnsanları ve TYS temsilcileri katıldı.
Köz: Kitabın amacı bellek oluşturmak
bianet’e konuşan TYS Başkanı Mustafa Köz, Cemil Kırbayır için Kars’a gidildiğinde bu fikrin ortaya çıktığını söyledi.
“İnsan Hakları Derneği üç yıl önce Cemil Kırbayır için Kars’a gidip iz sürmek, işkence gördüğü yeri görüp bir bellek oluşturmak için çalışma başlatmıştı. Sendika da vicdanen orda olmak istedi, o süreci izlemek istedi. Yönetimden arkadaşımızı görevlendirdik ve Kars’a gittik. İki önerimiz vardı. Kars yolculuğu için ‘Yol Günlüğü’ yapmak ve kayıplar için yazılmış şiirleri biraraya getirmek. İkisini de gerçekleştirdik.
“Türkiyeli şairlerin dünya kayıpları için yazdığı şiirlerden oluşuyor. Kitabın amacı bir bellek, yazı geleneği oluşturmak ve bunu kalıcı kılmak. Çünkü sürekli bir şeyleri unutarak ve dağıtarak yaşıyoruz. Oysa Türkiye’nin yakın tarihinde büyük olaylar, büyük kırılmalar, büyük acılar yaşandı ve yaşanıyor Oysa bu acıyı dirence dönüştürmenin yollarından biri oldu bu kitap. Belleği sürekli diri tutalım.”
Köz ayrıca dünya şairlerinin de zorla kaybedilenlerle ilgili yazdığı şiirlerden oluşan bir antoloji üzerine de çalıştıklarını söyledi.
Acı İlişki |
Sevgilim, Bu ülke senin gövden kadar masum olsaydı Bir tek anne oğlunu devletten sormazdı Şükrü Erbaş |
Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 500. buluşması için hazırlanan hitabın önsözü TYS Başkanı Mustafa Köz tarafından kaleme alındı.
Kitapta 59 şairin farklı zamanlarda kayıplar için yazdığı şiirler yer alıyor.
Antolojide yer alan şairler şunlar:
Nazım Hikmet, Oktay Rıfat, Cahit Irgat, A. Kadir, Cahit Külebi, Necati Cumalı, Şükran Kurdakul Turgut Uyar, Edip Cansever, Tahsin Saraç, Gülten Akın, Cevat Çapan, Kemal Özer, Ruşen Hakkı, Ülkü Tamer, Ergin Günçe, Eray Canberk, Aydın Hatipoğlu, M. Mazhar Alphan, Ataol Behramoğlu, Melahat Babalık, Sennur Sezer, Refik Durbaş, Asım Gönen, Nihat Behram, Ahmet Telli, Fatma Türk Kuşkaya, Ahmet Ada, Behçet Ayçan , Gülsüm Cengiz, Aziz Kemal Hızıroğlu, A. Hicri İzgören, Dursun Özden, Erdal Alova, Aba Müslim Çelik, Şükrü Erbaş, Adnan Yücel, Metin Cengiz, Yaşar Miraç, Bilsen Başaran, Bülent Tekin, Suna Aras, Ruhan Mavruk, Muharrem Ender Öndeş, Yunus Koray, İkbal Kaynar, Emirhan Oğuz, Ertan Mısırlı, Mustafa Köz, Rahmi Emeç, Arif Berberoğlu, Tuğrul Keskin, M. Mahzun Doğan, Şenel Gökçe, Servet Çolak, Ahmet Çakmak, C. Hakkı Zariç, Kenan Yücel ve Mehmet Altun.
Kitabı Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan ya da İnsan Hakları Derneği’nden edinebilirsiniz. (EA)