TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında dün toplandı. Genel Kurul'da, "torba tasarı" olarak bilinen 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un son bölümündeki 12 madde kabul edildi.
Tasarının 127-148. maddeleri arasında yer alan 129. maddeye “İnternette trafik bilgisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından işletmelerden temin edilerek, hakim tarafından karar verilmesi halinde ilgili mercilere verilecek” ibaresi eklendi. Bu değişiklikle internet ortamında yapılan yayınlarla işlenen suçları düzenleyen kanunda değişikliğe gidilmiş oldu.
Daha önce internet verilerine dair trafik bilgilerinin, ancak bir soruşturma kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde içerik, yer veya erişim sağlayıcıdan alınabiliyordu.
Gerekçe: Acil durum
İnternet verilerinin soruşturma kapsamında istenmesinin soruşturma açılması için internet verilerinin gerekli olduğu durumları engellemesi olarak açıklandı.
Gerekçede, "Ayrıca, mahkeme kararı üzerine ilgili işletmeciye başvurup trafik bilgisinin talep edilmesi ve işletmecinin talep edilen bu ham bilgileri kullanılabilir ve anlamlı hale getirip göndermesi ya da ham olarak gönderilen bilgilerin Başkanlık tarafından kullanılabilir ve anlamlı hale getirilmesi zaman almakta, böylece soruşturma ve kovuşturmaları geciktirmektedir. Terör saldırısı tehdidi gibi acil durumlarda talebe zamanlıca cevap verilmesi imkanı bulunmamaktadır" denildi.
Bilgilendirme yükümlülüğüne para cezası arttırımı
Aynı maddede 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun üçüncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "2.000 TL'den 10.00 TL'ye" ibaresi " 2.000 TL'den 50.000 TL'ye" şeklinde değiştirildi.
İlgili madde erişim, yer ve içerik sağlayıcılarına yönetmelikte belirlenen esas ve usuller çerçevesinde tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde güncel olarak bulundurmakla yükümlü. Bunu yerine getirmeyenler daha önce 2.000 TL ila 10.000 TL arasında para cezasına çarptırılırken bu ceza aralığı 2.000 ile 50.000 bin TL'ye genişletildi.
4 saatte sansür
Ayrıca Torba Yasa'nın 130. maddesinde daha önce 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde yer alan "Erişim sağlayıcıları Başkanlıktan gelen erişimin engellenmesi taleplerini en geç dört saat içinde yerine getirir" ibaresindeki zaman kısıtlaması dört saate indirildi. buna göre Erişim Sağlayıcıları Birliği dört saat içinde istenen içeriği engellemekle yükümlü. (HK/EA)
Bu yayın Avrupa Birliği'nin desteğiyle üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler Osservatorio Balcani e Caucaso ve paydaşlarına ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez. Proje sayfası için: Avrupalı Gazeteciler için Güvenlik Ağı. İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'de Basın Özgürlüğü için Uluslararası Destek Ağı.