Taksim Dayanışması’ndan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirdizen, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Şehir Plancılar Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar bir kez daha ifadeye çağrıldı.
İfadeye çağrılma sebepleri 31 Mayıs 2014’te, Gezi direnişinin yıldönümünde Taksim meydanında basın açıklaması yapmak istemeleri.
31 Mayıs’ta İstiklal Caddesi’nden meydana yürümek isteyen Dayanışma üyeleri ve Gezi direnişçileri polisin biber gazı ve tazyikli suyla saldırısına maruz kalmıştı.
“Yine meydanlara alınmadık”
Taksim Dayanışması bunun üzerine basın açıklamasını İstiklal Caddesi'nde yaptı:
“Akıl tutulmasının olduğu günü yaşıyoruz. Barış kardeşlik talebiyle alanlarına meydanlarına sahip çıkmak için binlerce insanın üzerine, binlerce polis ve TOMA abluka oluşturdu. Yeniden bu barışçıl talebi dile getirmek için sokağa çıkanlar yine meydanlara alınmadı, gözaltına alındı.”
“İki gün önce açıkladık. Yüreğini, sevgini, kitabını, çiçeğini, çocuğunu al, özgürleşmek için meydanlardayız dedik. Başbakanın bu talebe cevabı kent meydanlarını polisle ablukaya almak oldu.”
Gezi Parkı direnişinin yıldönümünde polis Gezi Parkı'nı sabah saat 11:00'de kapatmış, Anadolu'dan Avrupa'ya giden tüm vapur seferleri de saat 15:00'den itibaren iptal edilmişti. İstanbul'da Gezi Direnişi'nin birinci yıldönümünde 127 eylemci gözaltına alındı.
Taksim Dayanışması’ndan ifadeye çağrılan dört kişi yarın adliyeye giderek bir kez daha savcı önüne çıkacak.
Zaten yargılanıyorlar
Taksim Dayanışması üyeleri hakkında 31 Mayıs 2013’teki Gezi direnişiyle ilgili olarak açılmış olan dava sürüyor.
Bu davanın iddianamesinde, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi Haluk Ağabeyoğlu hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 220/1. maddesi uyarınca “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Diğer 21 şüphelinin ise 10'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Sanıklar ayrıca, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten de yargılanıyor.
İddianamede Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla insanların Taksim meydanına ve Gezi Parkı’na toplanması “halkı kışkırtmak” olarak değerlendiriliyor.
Taksim Dayanışması iddianameyle ilgili yaptığı açıklamada, “Gezi sürecinden suç ve suç örgütü çıkarma telaşı içinde olunduğunu” belirtmişti. (AS)