İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’la çocukları PKK saflarında olan yaklaşık 80 ailenin Diyarbakır’da başlattıkları eylemle gündeme gelen “çocuk gerillalar” tartışmasını konuştuk.
PKK’nin gönüllülük temelinde katılım sağladığını ve bugüne kadar insanları zorla dağa çıkartmadığını söyleyen Türkdoğan, "İHD olarak çözüm süreciyle birlikte gerilla alanlarında yaptığımız incelemelerde çocukların silahlı alanda değil arka planda yer aldıklarını tespit ettik. Resmin küçük bir bölümü tartışılıyor. Oysa çocukların inatla dağa çıkma nedenlerine yoğunlaşılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
“Çocuklar silahla tanışıyor”
Bölgede çocukların çok erken yaşta silahla tanıştığına da vurgu yapan Türkdoğan, şunları dile getiriyor:
“Bölgede çocuklar öyle veya böyle silahla tanışıyorlar. Ya korucu silahıyla ya gerilla silahıyla ya da asker, polis, jandarma, özel harekat silahıyla tanışıyorlar. Hep silahla iç içeler. Bölge silahsızlandırılmadığı sürece, sivillerin yaşadığı yerlerde militer-paramiliter gruplar tasfiye edilmediği sürece bu sorun devam edecektir.”
Çocuklar neden dağa çıkıyor?
“Bizim bugüne kadarki saha çalışmalarımız çerçevesinde PKK'nin çocuk kaçırdığına ilişkin herhangi bir veri yok. PKK bugüne kadar hep gönüllülük temelinde katılım sağladı. Dolayısıyla zorla eleman temin etmek gibi bir yöntem kullandığını bugüne kadar hiç görmedik.
“Peki, çocuklar niçin PKK'ye katılıyor? Türkiye'de kendilerine uygun, hayallerine uygun ortam göremiyorlar. Bir barış ortamı yok. Bu nedenle özellikle 16-17 yaş grubunda PKK'ye katılım isteği çok net şekilde gözlemleniyor.
“Israrla PKK'ye katılıp, kesinlikle geri dönmek istemeyen çocuklar gerçeği var. Bu da Türkiye'deki çocuk gerçeğiyle alakalı bir konu. Türkiye'deki çocukların maruz kaldığı muamele ortadayken, sanki Türkiye'de çocukların başına hiç bir şey gelmiyormuş gibi bir hava yaratılıp değerlendirme yapılması yanlış.
“Çocuklar geri dönmek istemiyor çünkü başlarına kötü şeyler geleceğinden korkuyorlar. Yıllardır görüyoruz. Çocuklar cezaevlerine atılıyor, tecavüzü uğruyorlar, öldürülüyorlar.
“Çocuklar çatışma alanı dışında”
“PKK'nin açıklamasında 18 yaş altı gruba silah verilmediği, bu çocukların silahlı bölgeye gönderilmediği, geri planda tutulduğu ve geri dönmek isteyenlerin de gönderildiği yönündeki açıklamasını dikkate almak lazım.
“Son iki yıldır bir çok arkadaşımız çözüm süreci aşamasında gerilla alanlarını dolaştı. Son iki yıldır çocuk gerillalara rastlamadık. Türkiye dışındaki siyasi eğitim kamplarında yaşı 18'den küçük olan gerillalar olabilir ama onlar zaten çatışma alanı dışındalar.
“Ancak Türkiye'de medyanın büyük kısmının ve çeşitli siyasi partilerin bu konuyu suiistimal etmesini yadırgıyorum.
“Sorun sadece dağa giden çocuklar değil. Bu ülkede barış sorunu var. Fotoğrafın içindeki çok küçük bir kareyle ilgileniyorlar; bu yaklaşım doğru değil.
“Akil insanları dinlemediler”
“En başından beri AKP'nin süreci kendi kontrolünde götürme isteğinden kaynaklı sorunlar yaşadığımızı düşünüyorum. AKP sürecin hep kendi kontrolünde gitmesini arzu ediyor fakat taraflardan birini unutuyor.
“Bu sorunun iki tarafı vardır. Biri hükümet diğeri Kürt siyasal hareketidir. Sorun karşılıklı müzakere yoluyla çözülebilir.
“Ancak hala müzakereye geçiş aşamasında sorunlar olduğu anlaşılıyor. Müzakereye bir şekilde zorunluluktan adım atılacak ama hükümet kendi siyasal çıkarları için bu adım atmayı zorlaştırıyor. Ancak bu adımlar er ya da geç atılacak, çünkü başka seçenek yok.
“Akil insanlar heyetleri Türkiye'yi iki ay gezdi ve çok kapsamlı raporlar hazırlandı. Ancak bu raporlar kesinlikle dikkate alınmıyor. Bu raporların gereğini yapsalar, geriye sorun kalmayacağını düşünüyorum.” (EKN)
* Click here to read the article in English.