Barış Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milltevekili Ayla Akat Ata’nın Manisa'nın Soma ilçesindeki Darkale Maden Ocağı'nda 20 Ekim 2013’te yaşanan ve bir işçinin hayatını kaybettiği göçüğe dair soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten yanıt geldi.
25 Ekim 2013'te verilen önergeye 9 Nisan'da verilen yanıta göre 2010, 2011 ve 2012 yıllarında "kömür ve linyit çıkarılması, metal cevheri madenciliği ve diğer madencilik ve taş ocakları" sektörlerinde 293 işçi "iş kazası ve meslek hastalığı" sonucu yaşamını yitirdi.
Yaşanan ölümlere ve ardından yapılan teftişlere rağmen tekrar ölüme neden olan göçük ve yangının meydana gelmesine dair soruşturmaların açılıp açılmadığına dair sorular ise cevapsız kaldı.
Son teftişte yedi noksan
Uyar Madencilik'e ait Kömür ocağında önce göçük meydana gelmiş, ardından yangın çıkmış, içeride çalışan 28 işçi mahsur kalmıştı. Yangın söndürüldükten sonra başlatılan kurtarma çalışmalarında 27 işçi yaralı olarak kurtarılırken, 49 yaşındaki Yunus Güçlü yanarak yaşamını yitirmişti.
BDP Milletvekili soru önergesinde son iki yılda aynı ocakta bir maden mühendisi ve üç maden işçisinin hayatını kaybettiğini, onlarca işçinin yaralandığını belirtti.
Ayla Akat Ata 2012’deki ölümlerin sonucu burada çalışan 700 işçinin “iş güvenliği önlemleri alınana dek üretim yapmayacaklarını” açıkladığını ve altı iş müfettişinin madene gelerek eksiklerin giderilmesi için madeni 15 gün süreyle kapalı tuttuğunu da ekledi.
Cevapta söz konusu iş yerinde 2012 ve sonrasında yapılan teftişler ve sonuçlarına yer verildi. Burada 22-23 Ekim 2013’te yapılan son teftişte yedi noksan tespit edildiği ve idari para cezası ve durdurma verildiği belirtildi.
“Kömür altı madencilik tehlikeli” vurgusu
Milletvekili, madencilik sektöründeki iş cinayetlerinin önüne geçmek ve işçilerin sağlığı ve güvenliğini korumaya dair çalışmalara ilişkin program olup olmadığını; 2002’den bu yana madencilik sektörü başta olmak üzere tüm iş kollarında iş cinayetlerini önleyip iş güvenliğini sağlamak için alınan önlem ve işletilen mekanizmaları da sordu.
Cevapta özellikle kömür altı madenciliğinin en tehlikeli iş kollarından biri olduğu vurgulandı. Bakan Çelik tüm madencilik sektörünü kapsayacak şekilde iş sağlığı ve güvenliği teftiş politikası olarak koruyucu ve önleyici yaklaşımın esas alındığını belirtti.
“Tüm yer altı kömür işletmelerinde yılda iki defa iş sağlığı ve güvenliği teftişleri yapıldığı”ın belirtildiği cevapta iş sağlığı ve güvenliği teftişi politikası olarak koruyucu ve önleyici yaklaşım esas alındığı programlı teftişler ile eğitim çalışmalarını bir arada yürütüldüğü belirtildi.
Bakan Çelik imzalı cevapta teftişlerde mevzuata aykırılık tespitlerinde idari para cezasından, işin bir bölümünün ya da tamamen durdurulmasına varan yaptırımlar yer aldı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2013'te 1235 işçi yaşamını yitirdi. (BK)