Avukat Tahir Elçi de, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Diyarbakır Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) ana davasında tutuklu yargılanan 91 Kürt siyasetçinin tahliye edilmemesini ''hukuk dışı'' buluyor. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz edilecek.
İstanbul KCK Avukatlar davasından dokuz avukat ile bir yazar bugün tahliye edildi.
Diyarbakır Barosu Tahir Elçi bianet’e yaptığı açıklamada, “Özel yetkili mahkemelerin kendisi kaldırılmış olsa da, bu mahkemelerde görev yapmış olanların aynı hukuksuz anlayışla hareket ettiğini” söyledi.
Elçi, tahliye taleplerinin reddiyle ilgili şunları söyledi:
“Ülkenin iki farklı bölgesindeki iki ayrı yargı uygulamalarını toplum da biz de şaşkınlıkla izliyoruz. İstanbul’daki yargıçlar sanıkların lehine uygulamalara giderken, Diyarbakır’da hukuki argümanlara, kanuna dayanmaksızın karar veriliyor. Anlaşılır gibi değil.”
“Dağ kadrosuna katılabilirler”
Mahkeme kararında ret gerekçesi de şöyle açıklandı:
“Sanıklara yöneltilen, 'silahlı terör örgütün üye olmak, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü yöneticisi olmak, örgüt adına suç işlemek' suçlarının vahametinin toplumda meydana getirdiği etki.”
“Ele geçirilen deliller, delillere göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olgular.”
“PKK’nin hala faaliyetini devam ettirmesi ve bu faaliyetler kapsamında, suç işlediği iddia edilen sanıkların delilleri yok etme, gizleme, değiştirme, tanıklar üzerinde baskı kurma, sanıkların kaçma, saklanma ve örgütün dağ kadrosuna katılma şüphesinin varlığının bulunması.”
“Sanıkların tutuklulukta geçirdikleri sürenin makul ve ölçülü olması.”
“Hakarete varan kavramlar”
Avukat Elçi, ret gerekçesini de şöyle yorumladı:
“Delillerin toplanamamış olması gerekçesi makul değil. Deliller zaten teknik takip, telefon dinlemeleri, gizli tanık, basın açıklaması ve kamera kayıtlarından oluşuyor. Savcılıktaki kanıtlara sanıklar nasıl ulaşabilir? Deliller zaten toplanmış durumda. Sanıkların bunu değiştirme ihtimali yok.”
“Dağa çıkma ihtimali ise hukuki bir kavram değil, hayatını siyasete adamış, Hatip Dicle, Muharrem Erbey, belediye başkanları, BDP üyeleri, siyasetçiler için ‘Dağa gidebilirler’ denmesi bir yargıca yakışmıyor. Bu hukuki bir tabir de değil.”
“Bu gerekçe, kararın hukuka dayanmadığının da göstergesi. Ayrıca hakaret edici kavramlarla toplumu rahatsız edip öfkelendiriyorlar.”
“Katliam yapmış insanlar tahliye olurken, basın açıklamasından insanları 4 yıl 10 ay içerde tutmak başka niyetler olduğunu gösteriyor.”
Arınç: Böyle gerekçe olmaz
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da bu gerekçeyle ilgili şu yorumu yapmıştı:
“Ergenekon davasından çıkanlar oldu. KCK davasından tutuklular varsa mutlaka onlar da çıkmalıdır, çıkacaktır. Bu kanun bunun için getirilmiştir. Yoksa ‘ona değdi, buna değmedi’ diye bir hüküm koyamazsınız. Hatta telaffuz etmekten çekiniyorum; ‘Türkler çıkıyor, Kürtler içeride kalıyor’ gibi çok çirkin, eleştiriler yapılıyor. Hayır, böyle bir ayrımcılığa müsaade etmeyiz. Bir mahkeme ‘Bu adamın yaşı genç, dışarı çıktığında dağa gitme ihtimali var’ diyor. Hukukta böyle bir ihtimal ve gerekçe olamaz. Bu yanlış karardan mutlaka dönülecektir.”
Ergenekon’da tahliye, MLKP’de ret
6526 sayılı yasa ile Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) ve Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle yetkili mahkemeler kapatıldı ve tutukluluk süresi beş yıla indi.
Yasa değişikliğinin ardından tahliye başvurusunda bulunan Ergenekon davası sanıkları tahliye edildi. İstanbul 1., 4., 8., 20., 21. Ağır Ceza Mahkemeleri tutuklulukta beş yıllık sürenin dolmuş olması ve dosyanın henüz Yargıtay incelemesine girmemesi gerekçeleri ile tahliye kararları verdi.
Zirve katliamı davası sanıkları ve Dink cinayeti davası sanığı Erhan Tuncel de aynı kanunla serbest kaldı.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Marksist Leninist Komünist Parti (MKLP) davasından tutuklu bulunan aralarında gazeteci Füsun Erdoğan ile Atılım yazarı Arif Çelebi ile Bayram Namaz’ın da olduğu sekiz sosyalistin tahliye başvuruları ise reddedildi. Dün de Diyarbakır KCK ana davası sanıklarının başvurusu reddedildi.
KCK İstanbul’da 10 tahliye
Bugün de KCK Avukatlar davasında tutuklu bulunan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan dokuz avukat ile bir yazar tahliye edildi.
Dosyayı devralan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatlar Doğan Erbaş, İbrahim Bilmez, Ömer Güneş, Hatice Korkut, Cengiz Çiçek, Muharrem Şahin, Emran Emekçi, Sebahattin Kaya, Mehmet Bayraktar ile yazar Cengiz Kapmaz'ın tahliyesine karar verdi. (AS)