Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın farklı tarihlerde yaptığı başvurularla ilgili kararını bugün açıkladı. İmralı Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası sebebiyle hükümlü olarak bulunan Öcalan’ın avukatları 2003, 2004, 2006 ve 2007 yıllarında başvurularda bulunmuştu.
Avukatlar, ömür boyu hapis cezasının, "bir gün serbest bırakılma ihtimalinin olmaması" nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi" konu eden 3. maddesine aykırı olduğunu, hapishanedeki yaşam koşullarının sözleşmenin "özel ve aile hayatına saygı" hakkını konu alan 8. maddesini ihlal ettiğini ve hapishanede kendisine verilen kimyasal maddelerle yavaş yavaş zehirlendiğini iddia etmişti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) “insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele” başlıklı 3. maddesinden yapılan şikayeti inceleyen AİHM, 17 Kasım 2009 yılına kadarki tutukluluk koşullarında hak ihlali olduğuna hükmetti. Karar, dörde karşı üç oyla aldı.
“Koster bozuk”a ceza yok
AİHM, bu tarihten sonraki tutukluluk koşullarında ihlal olmadığını belirtti. Cezaevi ziyaretlerinin kısıtlanması sebebiyle yapılan başvuruyla ilgili karar, altıya karşı bir oyla verildi.
Mahkeme, cezaevi ziyaretleriyle ilgili AİHS'in "özel ve aile hayatına saygı hakkı" başlıklı 8. maddesi uyarınca yapılan başvuru için de "İhlal yok" kararı verdi.
AİHM, Kasım 2009′dan sonra adaya transfer edilen beş mahpusla Öcalan’ın haftada bir gün bir saat görüşme imkanı olduğunu, masa tenisi, voleybol, satranç gibi grup aktivitelerine katılabildiklerini, ailesi ile olan görüşmelerin ise “kötü hava koşulları” ve “koster/gemi bozuk” gibi gerekçelerle engellendiğini ancak yine de 2007 sonrası görüşmelerin artarak devam ettiğini ifade etti.
Müebbet hapse ihlal kararı
Öcalan’ın avukatlarının, yine AİHS’in 3. maddesi uyarınca, “şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezasıyla” ilgili başvurusunda da ihlal olduğuna karar verildi.
Öcalan’ın avukatları, cezaevi ziyaretleriyle ilgili olarak AİHS’in “kanunsuz ceza olmaz” başlıklı maddesine dayanarak başvuru yapmıştı. AİHM, dörde karşı üç oyla bu konuda ihlal olmadığına hükmetti.
AİHM, Öcalan’ın “zehirlenme girişimi” iddialarını da kabul edilemez buldu.
Kararda, başvuru sahibinin maddi veya manevi zararla ilgili herhangi bir talepte bulunmadığı belirtilerek manevi tazminat kararı verilmedi. Ancak Türkiye, mahkeme masrafları nedeniyle Öcalan’a 25 bin Euro ödemeye mahkum oldu.
Gül: Detaylı çalışmak gerekir
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugünkü basın toplantısında bir gazetecinin AİHM'in Öcalan kararına dair sorusunu şöyle yanıtladı:
“AİHM'in kararını sabah gördüm ama uzmanların detaylı çalışması gerekir, ondan sonra konuşmak lazım.” (AS)