Tüketici Hakları Derneği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) otobüs seferlerinin durdurulmasına karşı Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü’ne dava açtı.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı yazılı açıklamada ODTÜ’de ulaşımın otostopla sağlanabildiğini, seferlerin iptalinin ulaşım hakkını engellediğini belirtti.
Otobüs seferlerinin ODTÜ’nün içine girmesinin engellenmesinin ODTÜ ve semtler arası ring hizmetlerini de kestiğini belirten Çakar, bu durumun binlerce öğrenci, öğretim üyesi ve çalışanı mağdur ettiğini söyledi.
Dört ayda ikinci kez sefer iptali
ODTÜ’ye seferler ilk kez Ekim 2013’te durduruldu. Planına itiraz süresi dolmadan bir gece yapımına başlanan yol çalışmaları protestolarına yönelik polis saldırısının ertesi günü seferlerin durdurulması “ODTÜ’de marjinal grupların ego otobüslerine saldırdığı” iddiasıyla gerekçelendirildi.
Derneğin bunun üzerine açtığı dava sonucu Ankara 8.İdare Mahkemesi’nin 25 Kasım 2103’te verdiği yürütmeyi durdurma kararı, EGO Genel Müdürlüğünün itirazı üzerine Ocak ayında Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nce kaldırıldı.
Bu karar üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 22 Ocak’ta ODTÜ’ye seferleri tekrar durdurdu.
UKOME’nin bu kararının gerekçesinde ODTÜ içerisinde öğrenciler tarafından araçlara maddi hasar verilmesi, ODTÜ yönetimi tarafından ise araçların güvenliğinin sağlanamayacağının UKOME’ye bildirilmesi olarak gösterildi.
EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, “ODTÜ yönetimi gerekli güvenceyi verene ve önlemleri alana kadar üniversitemize otobüs seferlerine yeniden ara vermek zorundayız” dedi.
“Karar hukuka aykırı”
Tüketici Hakları Derneği 24 Ocak’ta UKOME’nin ODTÜ’ye otobüs seferlerinin durdurulmasına ilişkin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve EGO Genel Müdürlüğü’ne Ankara 7.İdare Mahkemesinde dava açtı.
“UKOME’nin kararı, spekülatif bir karar olup, kamu hizmetinin nitelikleri ile bağdaşmamaktadır ve hukuka aykırıdır” diyen Çakar seferlerin başlaması için ODTÜ’den güvence verilmesi istenmesine karşı şu açıklamayı yaptı.
“Bir köyün muhtarınca elektrik tellerine zarar verilmeyeceğini taahhüt etmemesi nedeniyle, köyün elektriğinin kesilmesinden hiçbir farkı yoktur.
“ODTÜ Rektörlüğünün 2547 Sayılı Kanun’da sayılan görevleri arasında, ‘üniversite kampüsüne giren araçların ve bu araç kullanıcılarının güvenliğini taahhüt etme’ gibi bir görevi ya da yükümlülüğü yoktur. Bir taahhüdün yokluğuna dayanarak olumsuz bir idari işlem yapılması, bu idari işlemi hukuka aykırı kılar.” (BK)