Yargıtay 8. Ceza Dairesi, polislerin ve gardiyanların işkencesi sonucu öldürülen Engin Çeber’le ilgili davadaki görüşünü açıkladı.
Metris Cezaevi’ndeki başgardiyanlar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi ile dönemin Metris 2. Cezaevi Müdürü Fuat Karaosmanoğlu’na verilen müebbet hapis cezası onandı.
Çeber ailesinin avukatı Taylan Tanay, 1 Ekim 2012’de yerel mahkemenin kararının ardından yaptığı açıklamada, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence suçundan ceza alan Karaosmanoğlu'nun işkenceye katılmadığı halde olaydaki sorumluluğundan dolayı müebbet hapis cezası almasının bir ilk olduğunu” söylemişti.
“İşkenceye göz yuman ve engellemeyen de cezalandırılır”
Yargıtay’ın kararında şu ifadeler yer aldı:
“Türk Ceza Kanunu’nun 94/5. maddesi uyarınca işkence suçunun ihmali davranışla işlenmesi halinde verilecek cezada indirim yapılmaz. İşkence suçu çoğu zaman, amir mevkiindeki kamu görevlilerinin zımni muvafakatiyle gerçekleşmektedir. Başka bir deyişle, amir konumundaki kamu görevlisi, kendi gözetim yükümlülüğü altında yürütülmekte olan bir soruşturma işlemi sırasında kişilere işkence yapıldığını öngörmesine rağmen bu konuda gerekli müdahalede bulunmamak suretiyle işkence yapılmasına zımnen rıza göstermiş olabilir. Bu gibi durumlarda, amir konumundaki kamu görevlisi ihmali davranışla işkence suçunu işlemiş kabul edilecek ve cezasında indirim yapılmaksızın sonuçtan sorumlu tutulacaktır.”
“Yasa koyucunun amacı, işkenceyi önlemek, işkenceyi yapanla birlikte yapılmasına göz yumanların ve işkence yapıldığını öngörebilecek durumda olduğu halde engellemeyen amirlerin de cezalandırılmasını sağlamaktır.”
Diğer müebbetler de onandı
İşkence suçundan 2 yıl 6 ay ceza verilen Nihat Kızılkaya ise yattığı süre göz önüne alınarak 2012’de tahliye edilmişti. Polisler Mehmet Pek ile Abdülmuttalip Bozyel ise işkence suçundan üçer kez 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldılar. Yargıtay bu cezaları da onadı.
Polislerden Aliye Uçak da "orantısız güç kullanmaktan" 5 ay hapis cezası almış, hükmün açıklanması geri bırakılmıştı. Bu karar, Yargıtayca “eylemlerinin işkence suçunu oluşturduğu gözetilmeden kasten yaralama suçundan hüküm kurulduğu” belirtilerek bozuldu.
Ne olmuştu?
Engin Çeber, 28 Eylül 2008'de bir basın açıklamasına katıldığı ve Yürüyüş Dergisi dağıttığı için gözaltına alındı. İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi'nde ve Metris Cezaevi'nde 7 Ekim’e kadar işkence gördü.
Kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi'nde 10 Ekim 2008'de hayatını kaybetti. İşkenceyle öldürüldüğü, bilirkişi raporuyla kanıtlandı.
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 39 gardiyan, üç cezaevi müdürü, 13 polis, dört asker ve bir doktor toplam 60 sanık hakkında dava açıldı.
Metris Cezaevi İkinci Müdürü Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Apaydın, Ergazi ve Kızılkaya işkenceyle insan öldürmek suçundan 1 Haziran 2010'da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
İşkence yapmak, kasten yaralama, görevi ihmal ve suçu bildirmemek suçlarından da gardiyan Yavuz Uzun ve Murat Çise 7.5 yıl, polis memurları Abdulmuttalip Bozyel ve Mehmet Pek 7.5 yıl, polis Aliye Uçak 2 yıl 6 ay ceza aldı. Cezaevi doktoru Yemliha Söylemez de sahte evrak tanzim etmekten 3 yıl 9 ay hapse mahkum edildi.
Karar, 28 Eylül 2011'de Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce bozuldu. İlk duruşma, karardan 16 ay sonraya, 20 Şubat 2012'ye verildi. Bakırköy'deki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Ekim 2012’de ikinci kez görülen davanın karar duruşması yapıldı. (AS)