Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki kadın siyasi mahpuslar, koğuşlarına gardiyanların girip kitaplarına el koymaları ve kendilerini de darp etmeleri üzerine, battaniyelerini yakarak protesto eylemi gerçekleştirdi. Dün akşamki olayda dumandan zehirlenen dokuz kadın Muş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Yöneticisi, Avukat Kadir Karaçelik, bianet’e yaptığı açıklamada, “Cezaevi idaresi, Bingöl’de 18 mahpusun hapisten kaçmasının ardından daha titiz davrandıklarını, genelgeyi uyguladıklarını söyledi. Bunun kitaplarıyla ne ilgisi var? Tüneli kitapla mı kazacaklar?” dedi.
Yangından etkilenerek yaralanan ve hastaneye kaldırılan Mukaddes Çelik, Zeliha Belge, Yüksel Yaşar, Leyla Songur, Ayşe Ulaş, Seyran Demir, Naime Tuci, Necibe Armi ve Gurbet Çakar tedavilerinin ardından bu sabah taburcu edildi. PKK veya KCK davası tutuklu veya hükümlüsü olan kadınlar, cezaevine nakledildi.
Gece olayı duyan yüzlerce kişi de önce hastaneye gitti ardından, hastaneden cezaevine bir yürüyüş gerçekleştirildi. Durum sakinleşene dek de yöre halkı hapishane önünde bekledi.
Erkek gardiyanla arama
Avukat Karaçelik, olayı duyar duymaz hastaneye gidip yaralı kadınların durumları hakkında bilgi aldıklarını, ardından cezaevi idaresiyle ve mahpus kadınlarla ayrıntılı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
“Kadın mahpuslar, 5-6 aydır cezaevi yönetiminin daha baskıcı olduğunu, psikolojik şiddete varan uygulamaları hayat geçirdiğini anlattılar. Birkaç önce radyolarına, yöresel kıyafetlerine el konuldu.”
“Dün akşam da erkek gardiyanlar koğuşlarında arama yaparak kitaplarına el koyuyorlar. Kadınlar buna engel olmak isteyince de darp ediliyorlar. Zor kullanılarak koğuşlardan dışarı çıkarılıyorlar, bazı kadınlardaki darp izlerini ben de gördüm.”
Avukat Karaçelik, erkek gardiyanların kadın koğuşlarında arama yapmasının da kanuna aykırı olduğunu, onların sadece aramalara refakat edebileceğini belirtti.
“Geçen yılki açlık grevlerinin ardından baskılar da arttı. Süreçten bağımsız olmadığı yönünde de bir algı var, ancak kadın mahpuslar sürecin akamete uğramaması, olayların büyümemesi için sağduyu çağrısında bulundular.”
Karaçelik, sürecin de takipçisi olacaklarını belirtti.
“Örgütsel içerikli kitap”
Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya ise gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Terör tutuklu ve hükümlülerinin bulunduğu koğuşlarda bugün bir arama yapıldı. Bu sebeple tepki gösterildi. Bir de kadınların koğuşu biraz kalabalıktı. 12 kişi bir koğuşta kalıyordu. Onları iki ayrı koğuşa yerleştirdik. Arkadaşlarından ayrılmalarına da bir tepki göstermişler. Bu tepkinin sonucu akşam üzeri koğuşlarını yakmışlar.”
Koğuşlarda yapılan aramalarda örgütsel içerikli kitaplar bulunduğunu anlatan Kaya, “Kütüphanemizdeki kitaplardan değil de daha çok örgütsel içerikli kitaplar var. Biz de bunların içeriğinde bir sıkıntı olup olmadığına bakmak için aldık" dedi.
Avukat Karaçelik, mahpusların yazdığı her şeye “örgütsel içerikli” diye el konulduğunu, bazen iade edilmediğini, bunun da psikolojik kötü muamele olduğunu söyledi.
Karaçelik ayrıca, “Koğuşların ayrılması söz konusu değil, bizzat cezaevi idaresiyle görüşmede de koğuşların ayrılması söz konusu olmadı” dedi. (AS)